Berta Sándor

Autószerelőként kezdte az Amazon felhőszakértője

Az Amazon webes szolgáltatásainak működését James Hamilton felügyeli, ő biztosítja, hogy a szerverközpont és ezáltal a Netflix, a Dropbox vagy a Pinterest működése zökkenőmentes legyen.

Hamilton nem egy tipikus IT-szakember: egy hajón él, kerékpárral megy dolgozni és ő felügyeli a jelenlegi internetforgalom egy százalékát. A feladata annak biztosítása, hogy egy üzemzavar, például áramszünet esetén is a szolgáltatás működőképes maradjon. Amikor az Amazon 2006-ban bevezette az EC2 és az S2 webes szolgáltatásokat, akkor még senki nem gondolt arra, hogy egy könyvkereskedelemmel foglalkozó cég olyan ajánlattal rukkolhat elő, amely egy napon multimilliárdos dolláros üzletté válhat és az online forgalom egy százalékáért lesz felelős. A sikerrel azonban jöttek a problémák is.

Hamilton eredetileg autószerelőként dolgozott, Ferrarikat és Lamborghiniket javított. Az 1980-as években kezdett adatbázisokkal foglalkozni és lemondott az autókról. Eleinte az IBM DB2 adatbázisával kezdett dolgozni, később váltott a Microsoft SQL-szervereire. Az utóbbinál társfelelőse volt a moduláris adatközpontok bevezetésének. 2009-ben került az Amazonhoz, ahol többek között különösen hatékonyan működő szerverek fejlesztésében vett részt.


A szakember blogot vezet és igyekszik minél több információt megosztani a munkájáról. A feladatai közé tartozik az áramszünetek elemzése; leírta többek között, hogy miként lehetett volna elkerülni az idei Super Bowl idején bekövetkezett áramszünetet. Gyakran vendégelőadónak hívják meg a Washingtoni Egyetemre és a felhőágazat nagy látnokának tartják. Ed Lazowska washingtoni egyetemi professzor szerint nagyon nehéz olyan tehetséget találni, mint amilyen Hamilton. A több milliárd dolláros üzletben nem sok olyan ember van, aki egy Amazon méretű adatközpont működését így átlátja és képes is egy ilyen szolgáltatást irányítani. Különösen nehéz olyan valakit találni, aki ezt a tevékenységet ennyire költséghatékony módon végzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)