Berta Sándor

Az Amazon 2 milliárd dollár adót takarított meg

Az Apple után újabb amerikai vállalat esetében derült ki, hogy a legális kiskapukat kihasználva milliárdos adófizetési kötelezettséget úszott meg.

Az Amazon a luxemburgi leányvállalatai segítségével több mint kétmilliárd dolláros európai és amerikai adófizetést takarított meg. Mindezt legális adózási kiskapuk igénybevételével érte el a cég. A részletekről a Reuters számolt be. A társaság az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt öt évben körülbelül 44 százalék adót fizetett az ott elért nyeresége után. A vezetők már jóval korábban megoldást kerestek arra, hogy miként adózhatnának legálisan kevesebbet. Kiderült, hogy Luxemburgban a szellemi tulajdonjogokkal bevételt szerző vállalkozásokra csupán hat százalékos nyereségadó vonatkozik. Adószakértőkre hivatkozva a Reuters ugyanakkor azt állítja, hogy - további trükkök segítségével - az adófizetési kötelezettség gyakorlatilag nulla százalékra csökkenthető.

A társaság 2004-ben alapította meg az Amazon Europe Holding Technologies nevű leányvállalatát, amely felvásárolta az anyacég szellemi tulajdonjogait, majd további leányvállalatoknak adta bérbe. A teljes európai online kereskedés az Amazon EU SARL társaságon keresztül bonyolódik. Azért, hogy az adófizetést minimalizálják, az Amazon EU SARL licencdíjakat fizetett a használt technológiák után az Amazon Europe Holding Technologies számlájára. S ha egy üzlet beindul... Jövő tavasszal egy újabb leányvállalatot is bejegyeznek Luxemburgban. Ez lesz az Amazon Publishing Europe, amely az angol nyelven publikáló szerzőkkel és kiadókkal való szerződéskötésért felel majd.

November elején az Apple kapcsán derült ki, hogy alig fizet adót a külföldi bevételei után. A kaliforniai óriás az elmúlt években szinte tökélyre fejlesztette az adómegtakarítási rendszerét. Az Amerikai Egyesült Államokon kívül szerzett 36,8 milliárd dolláros nyeresége után mindössze 1,9 százalék adót fizetett. A módszert az Apple mellett még számos vállalat alkalmazza és a jelenleg hatályos törvények alapján teljesen legálisnak számít. Az Apple már az 1980-as években a "kreatív könyvelés" egyik úttörőjének számított és elsősorban az alacsony írországi adókulcsokból profitált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Komolytalan #22
  Nem, ez kurvára nem ilyen egyszerű, csak a te buksidban működik így. Ha neked van egy céged Törökbálinton bejegyezve, és az Szegeden folytat tevékenységet (mittomén: ott is van 1 gyára), akkor bizony köteles megosztani a helyi adót is a tevékenységének arányában (amely mértékének megállapítására vannak direktívák), különben a NAV feltolja a s.ggébe az esernyőt, és kihúzza kinyitva. Az hogy EU szinten ilyen hatóság, mint a NAV nem létezik nem jelenti azt, hogy szabályozás se létezne, és nem jelenti azt, hogy ne lehetne a megfelelő hatóságot létrehozni, és mivel a szabály már létezik, így - látszólag visszamenőlegesen - megbüntetni a gazdasági bűnözőket, legyen az Apple, Google, vagy Amazon. Akár börtönt is kaphatnak a vezetőik, minden további nélkül, mivel különösen nagy értékű, bűnszervezetben elkövetett bűncselekményt követtek el.
 • narumon #21
  Egyébként erről a kérdésről ajánlom elolvasni Kiyosaki ide vonatkozó könyveit (a gazdagok összeeskövése, fejleszd pénzügyi iq-dat, stb). Pont erről szól, hogy az átlagember azt a fáradtságot nem veszi, hogy utána nézzen a legális lehetőségeinek - pedig a nagyoknak mindig van kihagyva néhány lyuk - ez így van mióta van pénz, és valószínűleg így is marad. Mivel a törvényeket ők hozzák. Ezek azonban nem csak általuk kihasználható hanem mások által is, csak utána kell nézni. Ha nyomásra becsukják ezt a kaput mint amiről most beszélünk akkor nyitnak egy újat máshol amiről megint nem tud az átlagember évtizedekig. Amikor majd kiderül akkor a felháborodásra jól bezárják törvényekkel és nyitnak egy másikat. Ez így fog menni amíg világ a világ.
 • narumon #20
  Ez a link pont azt írja le amiről én is beszéltem.
 • narumon #19
  Node ezt honnan vesszük? Mármint hogy hol termelte azt most csak a hasadra ütötted. Ha az Amazon.com-ról rendelsz akkor bizony annak semmi köze Magyarországhoz még ha Magyarországról rendelet sem. Ha meg luxamburgba van bejegyezve akkor oda van. Teszem azt, ha van egy szlovák céged és Magyarországra neten rendelnek tőled az után bizony nem kell itthon adóznia a cégnek hiszen semmi köze Magyarországhoz. Ez ilyen egyszerű.
 • hurkaur #18
  Ami azt illeti nem: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2245412/Microsoft-avoids-paying-159MILLION-corporation-tax-EVERY-YEAR-using-Luxembourg-tax-loophole.html?ito=feeds-newsxml
 • Komolytalan #17
  Nem luxemburgban adta el a termékeit, hanem mondjuk Németországban, meg Nagy Britanniában, meg Franciaországban. Eleve: van az amazonnak luxemburgi oldala? Mert német pl. van. Az miért is adózik Luxemburgban?
 • Komolytalan #16
  Nem jogszerű. Csak éppen nem nyomoznak utána. Ahol a pénzt megtermeled, ott kell adózni. Ez adózásban alapszabály, megszegte - lehet bírságolni. A bírság mértéke pedig simán lehet a tízszerese is az elcsalt adónak - ahogy az szándékos adócsalás esetén lenni szokott.
 • Komolytalan #15
  Ez azért nagyon nem így működik. Az országok versenye az olyan, mintha leállítanád a 100 méterre Usain Bolt mellé a 6 éves kisgyereket, meg a járókeretes nénikét. Van amelyik ország szerencsés volt - ő nyilván alacsonyabb adókulcsot engedhet meg magának. Van amelyik kevésbé - mondjuk háború folyt a területén, vagy éppen kommenizmus, esetleg nincs annyi természeti erőforrása - az nyilván több és más típusú adót kell hogy beszedjen. De ettől még rohadtul alapszabály az adózásban az, hogy ahol a pénzt termeljük, ott kell adózni. Ez igaz településre (helyi adó), de országra is. És aki ezt megszegi, az adót csal. Én kissé szkeptikus vagyok abban, hogy ez legális lenne, mivel ha tőlem megkérdezi a NAV, hogy mégis mi a f.szom az a 3 számítógép számla, mikor csak 2-en dolgozunk 1 cégben, és magyarázkodnom kell sokat, hogy ebből 1 szerverként van használva, akkor tán a kuglit meg az almát is meg lehetne kérdezni, hogy mégis hogy van az, hogy a saját maga által alapított, 100%-ban tulajdonolt leánycégének fizet jogdíjként, milliárdokat. Szóval én ezt abszolúte nem nevezném sem élet, sem jogszerűnek. Persze Offshore Péter és társai (Deloitte) meg a hasonló "adóoptimalizáló" bűnszervezetek komoly mennyiséget rendeltek Nokia telefonokból, hogy legyen sok-sok dobozuk. Tán az se véletlen, hogy ez a top-adócsaló-szakértő anno a magyar vámosok parancsnoka is volt - gondolom ez idő alatt elintézte, hogy olyanok maradjanak ott, akik nem nyomoznak a mocsokságai nyomán. Talán érdemes volna szétnézni, hogy a többi EU-s országban nincs-e ilyen trend, hogy az lesz a pénzügyminiszter, aki előtte meg utána az erő sötét oldalán volt/lesz érdekelt.
 • narumon #14
  Ha jól értem a cikket akkor ez pont az eu-nak jó. Amerikai adózás helyett luxemburgban adóznak. Ezzel mi a gond?
 • hurkaur #13
  Ertem en, hogy jogszeru es ez a ceg szemszogebol is elvart a profit miatt, de ettol ez meg az eu-nak nem jo. :)