Hunter

Egy kihalt béka embrióit klónozták

Egy kihalt ausztrál békafaj genomját nyerte ki és élesztette újra egy tudóscsoport. A kutatók egy bonyolult klónozási technikát alkalmaztak, mellyel egy "halott" sejtmagot egy másik békafaj friss petesejtjébe ültettek.

A petéiket lenyelő, utódaikat a gyomrukban majd a szájukon át világra hozó gyomorköltő békák családjába tartozó Rheobatrachus silus képviselői 1983-ban haltak ki, az Új Dél-Walesi Egyetem Lazarus projektje azonban képes volt sejtmagokat kinyerni egy 1970-es években begyűjtött szövetmintából, amit immár 40 éve tartanak hagyományos mélyfagyasztásban.

Az elmúlt öt évben a kutatók a szomatikus sejtmag áthelyezés nevű laboratóriumi technikával kísérleteztek, melyben friss donor petesejteket vettek a Rheobatrachus silus-szal távoli rokonságban lévő Mixophyes fasciolatus-tól, inaktiválva a sejtmagot, amit ezután kicseréltek a kihalt faj sejtmagjával. Több petesejt spontán osztódásba kezdett és az embriói állapot korai szakaszába fejlődött. Bár egyetlen embrió sem élt néhány napnál tovább, a genetikai tesztek megállapították, hogy az osztódó sejtek a kihalt faj genetikai anyagát tartalmazzák. Az eredmények még publikálásra várnak.

"Halott sejteket élővé reaktiváltunk és a folyamatban életre keltettük a kihalt béka genomját. Most rendelkezésünkre állnak a kihalt faj friss sejtjei, melyeket felhasználhatunk a jövő klónozási kísérleteiben" - mondta Mike Archer professzor, a Lazarus projekt vezetője. "Egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy az előttünk álló akadályok csupán technikaiak, nem biológiaiak, így hamarosan célt érünk. A legfontosabb, hogy sikerült demonstrálnunk a technikában rejlő hatalmas ígéretet, melyre a kihalásra ítélt fajok megőrzésének egy eszközeként tekinthetünk"

Archer professzor március 15-én beszélt először a nyilvánosság előtt a Lazarus projektről, melynek egy jövőbeli lépéseként az ugyancsak kihalt erszényesfarkast, másik nevén tasmaniai tigrist szeretné klónozni. A beszámolóra a Washingtonban megrendezett TEDx DeExtinction eseményen került sor, ahol több más faj visszahozásáról is beszéltek a világ különböző országaiból érkezett kutatók. A lehetséges jelöltek között olyan állatokat találunk, mint a gyapjas mamut, a dodó, a kubai vörös arapapagáj, és az új-zélandi óriás moa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fszrtkvltzttni #318
    Semmi energiát nem fektettünk a hiteltelenítésedbe, mert azt megtetted magad, klaviatúrahuszár. Kérdéseket pedig nem hogy nehezeket, értelmeseket se tudtál feltenni. Nagy baja a magyar oktatási rendszernek, hogy ilyet szabadon enged.
  • fszrtkvltzttni #317
    Ne haragudj, nem tudhattuk, hogy egy megnem értett turmixgépes zsenivel van dolgunk. Ez így már megmagyaráz mindent, és cáfol minden bizonyítékot, még a cáfolat cáfolását!
  • Tau Tang Wou #316
    Most ugye belekezdhetnénk egy vitába az elejétől...
    De, nektek mindig is az volt a célotok, hogy ne legyen normális vita.
    Először is rengeteg energiát fordíttok a hiteltelenítésemre. Így már válaszolnotok sem kell a nehéz kérdésekre, mert az "úgyis hülyeség, hiszen te is hülye vagy".
    Ócska trükk, de mindketten tudjuk, hogy ez az igazság.
  • Tau Tang Wou #315
    Veszel egy turmixgépet.
    Hazaviszed, bedugod a konnektorba, kapcsolod nem indul.

    Rájössz, hogy rossz a turmixgép. Akkor is, ha nem tudod mit kellene tenni vele.

    Én rájöttem, hogy rossz az evolúciós elmélet. Akkor is tudom ezt, ha nem tudom hogyan alakult ki a Föld élővilága.
  • wraithLord #314
    Ha jól láttam, nem én szóltam hozzá utoljára, amikor most visszanéztem. Szóval ez nem csak rám igaz.

    Amúgy tökéletesen igazad van.
  • teddybear #313
    Te csinálsz magadból hülyét, hogy ezt a trollt eteted. Az érvekre nem hallgat, a saját "érveit" nem ellenőrzi. Ha valaki mond valamit azzal söpri el, hogy az nem érv. Nincs mit tenni, ezt nem lehet meggyőzni, nem lehet tanítani.

    Fölösleges egyáltalán szólni hozzá. Ha nem szólsz többet hozzá, akkor duzzogni kezd, és esetleg összevissza szövegel, hogy ő milyen okos, mert nem tudtál mondani semmilyen értelmes érvet neki.
  • wraithLord #312
    *akarom írni: rezisztenciás
  • wraithLord #311
    Nem tudunk megfelelni, mivel egy kisujjbegynyi közöd nincs a biológiához. Ez már rengetegszer bebizonyosodott, legutóbb - ha jól emlékszem - a penicillin-reziszcenciás eszeveszett nagy baromságodnál.

    Van egy olyan érzésem, hogy szórakozásból, direkt húzod az emberek agyát, és közben nagy ívben leszarod az egész témát.
    A másik lehetőség, hogy ekkora barmot, mint te, még nem hordott a hátán a Föld (legalábbis én még nem láttam).
    Ez utóbbi nem sértegetés akart lenni, csak egy feltevés. Remélem inkább előbbi feltevés igaz...
  • teddybear #310
    Erre nincs válasz, legfeljebb üres tekintet. Aztán megint elkezdik harsogni a szokásos marhaságaikat. Ha tovább erőlteted a dolgot, akkor vagy zavartan elhallgatnak, vagy elkezdenek személyeskedni, vagy erőszakosan üvöltöznek.

    Tau Tang Wou ennek a legegyszerűbb példája.

    Viszont itt mostanában csakis ő fordul elő, a Szeptikus Blogon jó páran akadtak már. Lehet hogy ő is volt már ott.
  • fszrtkvltzttni #309
    Eddig tőled csak kéréseket hallottunk, hogy mondjunk bizonyítékokat, meg faszságokat, amikkel csípőből söpörted félre őket. Értelmes kérdés még nem hangozz el a témában.