Napi Online

A Nokia megtalálta az utolsó szalmaszálat

Az olcsó mobiltelefonok piacán elért sikereivel időt nyerhet a Nokia ahhoz, hogy behozza lemaradását versenytársaival szemben az okostelefonok piacán.

Növelni tudta súlyát az olcsóbb mobiltelefonok piacán a Nokia, ez az ágazata - szemben az okostelefonok divíziójával - nyereséges, így levegőt adhat a cégnek lemaradásai behozásához - derül ki a Bloomberg cikkéből. A finn nagyvállalat két százalékkal, 73,5 millióra növelte "buta" készülékeinek eladását a második negyedévben, miközben az ilyen mobilok világpiaca 15 százalékkal, 211 millióra zsugorodott - jelentette a Strategy Analytics piackutató cég. Az olcsóbb telefonok piacán a tavalyi 29 százalékról 35 százalékra bővült a cég részesedése (miközben az okos mobilokén tíz százalék alá csökkent).

A vészharangokat kongató elemzők megfeledkeznek arról, hogy még mindig naponta egymillió telefont értékesítünk a világon - fejtegette Peter Skillman, a Nokiai telefontervezési tevékenységének vezetője. Szerinte elhomályosítja a megfigyelők tisztán látását, hogy csak az okos készülékekre figyelnek. A befektetők egy része is oszthatja ezt a nézetet: a finn vállalat részvényei 66 százalékkal drágultak július közepe, a második negyedéves adatok közzététel óta (bár még így is 90 százalékkal olcsóbbak annál, amibe az iPhone 2007-es megjelenése előtt kerültek).


Nokia Asha 305

A Nokia titka egyszerű: olyan képességekkel ruházza fel olcsó telefonjait, amelyek nemrégen még az okos telefonok privilégiumai voltak. A 65 euróért kínált Asha 305-ös a cég legolcsóbb teljes hosszúságú érintőképernyős telefonja, de nem kerül ennél sokkal többe - 95 euróba - a 311-es modell, amely egy gigahertzes processzorának köszönhetően gyorsabb érintőképernyőt kínál. A vállalat alapmobiljainak átlagára 31 euró, miközben az okostelefonoké 151 euró. Emellett olyasmivel is növelik az egyszerűbb készülékek képességeit, mint például, hogy tartalmazzák azt az adattömörítő szoftvert, amellyel olcsóbbá tehető az internetezés, vagy két SIM-kártyával használhatók, ami különösen fontos az indiai és kínai utazóknak, akik menet közben szolgáltatóváltásra kényszerülhetnek.

A Nokia sikerének folytatódása persze az olcsóbb mobilok piacán sem garantált. A kínai ZTE, Huawei és a koreai Samsung is megcélozta ezt a szegmenst olyan készülékekkel, amelyek a Google Android operációs rendszerét használják. A Samsung - amely idén a letaszítva sok éve őrzött trónjáról a Nokiát a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójává vált - két érintőképernyős olcsó telefontípussal is rárontott a piacra. Mindez arra kényszerítette a finn vállalatot, hogy csökkentse az alapkészülékek árát is - az elmúlt negyedévben éves összehasonlításban 14 százalékos vágást voltak kénytelenek lenyelni. Ez azt jelentette, hogy a növekvő eladott darabszám ellenére esett a bevétel és zsugorodott a profitráta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #17
    Ez mind szép, de a jelenlegi Series 40 kezelőfelület felturbózva sem lesz hosszabb távon életképes, márpedig nem úgy néz ki hogy a közeljövőben gyökeres megújulást terveznének, leválthatta volna a Meltemi, de elkaszálták...
  • zola2000 #16
    Jogos

    +1: azt is kell nézni, hogy egyre több ember megszokja az androidot, arra veszi a programokat, aztán kis megszokás után nehéz lenne váltani másra. Talán majd ha sokan megszokják a windows 8at pcn, akkor tableten/mobilon is azt használják majd, ha pl a programok amiket az ember pcn megvesz mobilon is használhatók lesznek.
  • AgentKis #15
    Lehet, de az azutáni már nem az lesz, hacsak nem akarsz minden alkalmazást újra megvenni rá, mert a magasabb verziók nem kompatibilisek az alacsonyabbakkal, az oprendszer nem cserélhető, akkor sem, ha a hardver bírná. Szép májkroszoftos hozzáállás. Hamar megútálható ám ez.
  • AgentKis #14
    Az autofókuszos villanós kamerát kispórolni a mai világban nem szabadna az alsó közép kategóriából. Régebben a Nokia 6303c-ben benne volt 12000-é (nem tarifa)hűséggel. A 6303ci-ben már a fixfókuszos szar van ami ocsmány képeket csinál, mert gondolom kb. 70 forinttal olcsóbb lehet. (cserébe USB-ről is tölt, meg kapott plusz kb 30 mega belső memóriát, ami nevetséges ahhoz képest, hogy 1GB-s mikroSD-vel adták mindkettőt...).
    Az ilyen és ehhez hasonló apró hibák és a WP-hoz való kizárólagos "ragaszkodás" szarvashibája vezetett oda ahol most tartanak. Magasról lehet nagyot esni, nekik összejött...
  • errorista #13
    ,,sőt, megjegyezném, hogy a taivani, a vietnami életszínvonal magasabb, mint a magyar."

    tehát

    a nokia nem jobb minőségű, mint az lg...

    van akváriumod?
  • sanyicks #12
    most is egy a sok tucatgyártó közűl, csak most a legszarabb mobil os-el szerelt telefonok egyik tucatgyártója a sok közül :D
  • tomboy013 #11
    Ez a világ minden cégére igaz!
  • Tigristank #10
    Elég nagy tudatlanságra vall a vietnami életszínvonalat a magyar fölé emelni. Vietnam még mindig egy kommunista pártállam, amely köszönő viszonyban sincs a magyar életszínvonallal, még úgy sem, hogy a mai viszonyok között gyorsan fejlődnek. Na és a tajvani? Tajvan már az 1960-as évektől komoly fejlődésnek indult főleg a nyugati tőkének köszönhetően, és mai viszonylatban nézve is fejlett gazdasággal rendelkezik, még szép, hogy magasabb ott az életszínvonal, mint nálunk.

    A Nokiát meg minek már most temetni? Szarul megy nekik? Igen. Elvesztették a sok évig fennálló piacvezető pozíciójukat? Igen. Jelenleg még léteznek? Igen. Na de van egy kis cég az óceán túl oldalán, talán hallottál már róla, úgy hívják, hogy Apple. 15 éve szerinted milyen helyzetben voltak? Valami ilyesmiben, mint most a Nokia, azóta meg látjuk, hogy hova jutottak... szóval amíg egy cég nem szűnt meg, addig nem kéne temetni őket, mert bármikor jöhet 1-2 forradalmi megoldás, ötlet, ami segíti a vállalat kikászálódását a szakadékból.
  • GyaxyBoy #9
    Nokia-t én sem írnám le. Csak rossz a vezetőség szerintem. Legalábbis a marketing osztályon kéne kicsit rendet tenni és a közvélemény kutatásra fektetni egy kis energiát. Megcélozni egy olyan réteget amit szeretnének és olyan telefonkészülékkel ellepni őket, amire van igény. Aki Symbianos oprendszerben bízik, akkor azokat kell megtalálni és felmérni szükségleteiket.
    Nokia mindig is nokia marad. Nekem a kedvenc telefonjaim. Csak az OS-el és ezáltal az alkalmazásokkal van "gond". Legalábbis a tömeg, most Android lázban ég (én is vettem egy Samsung telót) de nem nagy szám. A sok alkalmazás viszont tényleg kecsegtető. Erre kéne egy jó megoldás a Nokiának, addig meg vergődni fog. Ha ezt megoldja, akkor ki tudja mi lehet velük. Én várok, addig a Nokia E51 és a Samsung-al elleszek.
  • okosan gyerekek #8
    mi az, hogy jó minőségű? mit áltatjátok magatokat? ilyen kis szép köntöskéket aggatva még az alap mondanivalótokra? jó minőőőséééégű? ezek ilyen, tartósabbak, vagy... jobb anyagból készültek? mért, tán a nokiának egy külön bolygóról szállítják a hardware-eket? még a finn gyárak is bezártak, hát hagyjad már! jah, persze, mert az esztergomi munkaerő olyan kibebaszott kurva jó!

    kummantós szar munkaerő a magyar. ott húzzák le a gyárat, ahol van. és nem kell vitát nyitni az okokról, mert nem is érdekel, meg mert nem is ez a lényeg, hanem az, hogy semmivel sem lesz jobb, mint amit Taivanon, meg egyéb helyeken csinálnak.

    sőt, megjegyezném, hogy a taivani, a vietnami életszínvonal magasabb, mint a magyar.

    úgyhogy nem kell a kis pityorgós szöveg, hogy jaj, még ilyen esélyek, meg olyan esélyek: a Nokia egy jó ideje megásta a sírját, egy jó ideje pedig szépen fészkelődik benne.

    és nem, nem az Android a megoldás, hanem a Symbian lett volna. Csak amikor még az volt, akkor -- ahogy most sem -- hardver nem volt az oprendszer alatt már ha azt tekintjük sikernek, ami a célközönségé, s nem az üzleti sikerességet -- az utóbbit valóban az Android tudta volna jobban megoldani.

    És ez nem vélemény, hanem objektív összehasonlítási kritériumok eredménye.

    Tény, a WP ugyanolyan szar, mint az Android, csak más miatt, így végülis a lehetőség még adott volna, de megint nem csinál tisztességes telefonokat, valószínűleg kényelmes nekik a föld alatt.