Gyurkity Péter

Nokia: újabb Lumiák készülőben

A sok gonddal küszködő gyártó a jelek szerint további variánsokkal készül gazdagítani saját kínálatát - egyszerre hat újabb példány elnevezése, típusjelzése szivárgott ki egy fejlesztői eszközön keresztül.

A féltucatnyi okostelefon neve a napokban bukkant fel, mégpedig egy szemfüles felhasználó jóvoltából, aki a Remote Developer Access listájában talált rá azokra. Sajnos a hardveres részletekről - értelemszerűen - ebből semmit nem tudunk meg, az értesülés mégis érdekes eshetőséget vázol fel, már amennyiben a Nokia valóban piacra dobja majd a szóban forgó utódokat.

Először a korábban már többször emlegetett Lumia 910 megjelenése merült fel, elsőként ugyanis ezen változat lépett elő a homályból. A hardveres részletek ismeretének hiányában mindössze az előző beszámolókra hivatkozhatunk, amelyek szerint nagyjából a Lumia 900-ról lenne szó, egy 12 megapixeles kamerával megspékelve, esetleg egy külön variánsról a Verizon amerikai szolgáltató számára. Még várnunk kell egy keveset, hogy hivatalos információ is megjelenjen a készülékről.

Rögtön ezt követően azonban további öt példány is előkerült a kalapból, ugyanúgy az RDA listája alapján. A forrás és a mellékelt képek szerint sorrendben az alábbi készülékekről lenne szó: Nokia 510, Nokia Belle 805, valamint a Lumia 920, 950 és 1001. Itt sem tudni, hogy pontosan milyen hardveres elemekkel szerelnék fel az egyes változatokat, ám a nevek alapján sejthető, hogy a közép- és csúcskategóriában egyaránt újítani készül a cég, leváltva az eddig vezető típusokat - nem is lenne meglepő a lépés, hiszen azt már tudjuk, hogy a Windows Phone 8 új fejlesztéseket igényel majd.

A Nokia egyébként - a RIM és a HTC vezetéséhez hasonlóan - arra számít, hogy az év második felében tovább mérséklődik majd az általuk lebonyolított forgalom, amit az új fejlesztésekre történő átállás elhúzódásával, valamint versenyképességük csökkenésével magyaráznak. Nem lesz könnyű fellendíteniük az érdeklődést, hiszen - tekintettel a WP8 megjelenésének közeledtére - a meglévő WP7.5 példányok népszerűsége nyilván nem fog robbanásszerűen emelkedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #42
    Aki használt már WP7 telót az tudja hogy stabilitás és sebesség tekintetében az iOS szintjét simán hozza. Ami a droidról nem éppen mondható el... Jöhetnek itt a droidosok szarozni a WP-t csak az a helyzet hogy lenne még hova fejlődni a droidnak is, főleg az előbb említett dolgokkal kapcsolatban. Egyáltalán nem szar a WP esetleg azoknak akiknek van idejük telefon berheléssel szórakozni, de én már kinőttem abból a korból.
  • narumon #41
    Én pl fagyást még nem tapasztaltam komoly android rendszeren, de a lagba bizony eléggé bele lehet kötni. Legalábbis egy SGSII-n elég rendesen tud lagolni.
  • mousee #40
    Telefonálok vele, sms, céges/privát levelezés + ezek calendarjai, jútúb, netfüggés, fészbuk, g+, GPS (waze, meg néha elmegyek kirándulni is), néha fényképezek/videózok, skype, 1-2 hasznos app (fuellog és társai), 1-2 logikai játék, pl traffic jam, ha nagyon unatkoznék. Ja és zseblámpa, és számológép ;)

    Erre vettem, erre használom. Hol itt a gond? Játszani ott a konzol, meg az asztali gép. Minek akarjak én 3D-s HD grafikás játékokat játszani egy telefonon, amikor az egyszerűen nem arra való?

    Miért, neked mire kell az erősebb vas telefonba a játékokon kívül?
  • fergusonpapa #39
    amire való?? egy sima mobiltelefon való telefonálásra és sms küldésre,TALÁN emaul nézésre.

    Egy okostelefon ennél azért több.. ha csak azért van ilyen telód mert csak telefonálsz vele az nagy grat :) Ez olyan mintha vennél egy 300m2 házat és csak 1 szobát használnál ki..de megvetted mert szép nagy és jol néz ki..
  • mousee #38
    Dettó, bár nálam picit régebbi a cucc. HTC Wildfire, CM 7.2, amióta felraktam semmi gondom nem volt vele. Mondjuk én nem játszom vele, hanem arra használom amire való :)
  • caius marius #37
    Android 4.0.4.-et hasznàlok, és kijelenthetem, hogy atom stabil és kúva gyors. Volt màr, hogy hibàs progi kifagyott rajta, de az egész rendszer még egyszer nem fagyott le. Szépen kiléptem az alkalmazàsból kívülröl becsuktam aztàn töröltem. Ennyi. Ennél nagyobb stabilitàst én nem vàrok el. Nem értem miért mondjàtok itt sokan, hogy az android ilyen szar, meg olyan szar, laggol szaggat stb... hülyeség.
  • zpe #36
    Az átszabhatóság valóban előnye az androidnak.
    Viszont a sebesség és a stabilitás is lehet egy szempont, mint mondjuk az Ios-nél !
    Kinek mi a fontosabb.
  • Narxis #35
    Ez igazából nem lenne baj ha átszabhatnád, de nem lehet. Nekem ezek a megkötések nem tetszenek. Ha androidon nem tetszik a gyári launcher akkor legalább fél tucat olyat találok ami tényleg egyedi, pl. ssLauncher, Circle Launcher, MX Home stb. és 1-2 tucatot ami az ikonos koncepcióra épít. Tehát megvan a választás lehetősége. De ez igaz gondolom több funkció esetében is. WP-n van a beépített, androidon pedig választhatok akár 10 app közül is aminek több mint a fele ingyenes.
  • kvp #34
    "Hát nem tudom....az android ikonok lag mentes megjelentíséhez min 17magos proci kell, futtatáshoz nem árt ha van egyből még 17mag... :)"

    Sima image pyramid algoritmust hasznal, a grafikus kartyatol fuggo szuressel es betolteskori atmeretezessel. Utanna mar csak blittel, ahhoz meg mar nem nagyon kell ero, de amugy is a 3D-s egyseg csinalja, bar csak 2D-s modban mukodve. Anno a legtobb ember az amiga-n latott eloszor ilyet. Egyebkent teljesitmenyben egy atlag android-os telefon egy atlag PII-es szintjen van, mind cpu-ban, mind grafikusan. Az ujabbak mar kezdik elerni az olcsobb, de modern desktop gepek szintjet. (az intel fele regebbi beepitett lassito kartyakat mar alapbol lekoroztek) Egyebkent meg az android-os 3D az sima opengl, szoval elvarhato a desktop szinvonal.

    Uj lumia-k: Ha ezek mar win8-al jonnek akkor talan van eselyuk. Egyebkent nem sok...
  • csimmasz #33
    Multkor kiprobróbáltam az egyik wines Nokiát.
    Ami elsőre feltünt hogy olyan zagyva az egész.
    Azt értem, hogy a koncepcio az, hogy ne legyen ikon meg semmi hasonlo mint a többi telefonnál, de engem zavar az ha nincs egy olyan oldal/oldalak ahonnan jól átláthatóan el tudom rendezni az appokat.
    nekem a hideg futkosott tőle a hátamon, biztos van akinek bejön de én messziről elkerülöm az biztos.