Gyurkity Péter

A Nokia rosszul, a Qualcomm jól teljesített

A második negyedéves eredmények közzététele után jól látszik, hogy a Nokia újabb nehéz időszakot élt át, míg a Qualcomm kifejezetten jól zárt. A Sony az év vége felé szeretne magára találni, növekvő megrendelésekkel.

A finn gyártó saját oldalán találjuk meg a második negyedévet összegző jelentést, amelyből kitűnik, hogy ezúttal is komoly, 1 milliárd eurós veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. A 7,5 milliárd eurós bevétel visszaesést jelent az első három hónaphoz képest, a rendelkezésre álló tőke is csökkent, bár az némi reményt adhat számukra, hogy a Lumia okostelefonok forgalma ismét megduplázódott (és immár 4 millió darabnál tart).

A mobiltelefonokból általában is többet sikerült eladni, köszönhetően az Asha család népszerűségének, az Egyesült Államok viszont továbbra is komoly fejtörést jelent a cég illetékeseinek, hiszen itt alig 600 ezer példányt sikerült értékesíteniük. A Nokia Helsinkiben található üzlete jelenleg komoly renováláson esik át, a helységet ezért bezárták, viszont a kirakatban megtalálható felirat szerint szeptember 7-én komoly bemutatóra készülnek, ami már csak azért is érdekes, mert a Nokia World rendezvényre az ezt megelőző két napban kerítenek majd sort. Minden bizonnyal új készülékekről, a Windows Phone 8 támogatásáról esik majd szó, bár a részleteket egyelőre még nem tudni.


A Wall Street Journal grafikája a Nokia részvényárfolyamáról a fontosabb mérföldkövekkel. 2008-ban a 63 eurós csúcs idején 303 miliárd eurót ért a cég, 2007 közepén jelent meg az iPhone, ekkor a Nokia a világ mobilelefon piacának 40%-át uralta

A Qualcomm eredménye éles ellentétben áll a finn vállalatéval, ők nagyon is kellemes negyedévet zártak, 4,63 milliárd dolláros bevétellel és 1,21 milliárd dolláros profittal. Az általuk értekesített komponensekből a korábbinál több kelt el, a 3G- és 4G-elérést biztosító fejlesztések iránt egyre nagyobb az érdeklődés, bár az előző három hónaphoz képest némi visszaesést mutattak ki - a forgalom azonban a vezetés szerint az elkövetkező időszakban újra fellendül majd, így nem csak éves szinten lesz jól látható a növekedés.

A Sony Mobile Communication a maga részéről a harmadik negyedévben a korábbi szintet tartaná, tajvani források szerint viszont az utolsó három hónapban komoly mértékben növelnék megrendeléseiket a belépő szintű és középkategóriás megoldásaik esetében, ezzel egy időben pedig újraindítanának több korábbi együttműködést, hogy ezzel is növeljék a gyártási kapacitást. A Compal, az Arima és a Foxconn is újraindítja a gyártást, jövőre pedig a Sony mintegy 40 millió okostelefont szállítana le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!