Berta Sándor

29 milliárd dollár költséget okoztak tavaly a szabadalmi trollok által indított perek

A Bostoni Egyetem kutatói kiszámították, hogy az Egyesült Államokban mekkora közvetlen költségért felelősek az úgynevezett szabadalmi trollok.

James E. Bessen és Michael J. Meurer számítása szerint az Egyesült Államokban tavaly összesen 5832 szabadalmi pert kezdeményeztek. Ezek és az időközben peren kívüli egyezséggel lezárult eljárások összesen 29 milliárd dolláros közvetlen költséget okoztak. Ehhez jönnek még a közvetett kiadások, ide sorolhatók azok az összegek, amelyek a perek miatt hiányoznak a kutatás-fejlesztésből.

A 29 milliárd dollár jelentős része a kis- és a közepes cégekhez köthető. A szabadalomsértés miatt beperelt vállalkozások 82 százalékának éves forgalma kevesebb, mint 100 millió dollárt tett ki, az átlagos éves bevételük pedig 10,8 millió dollár. A jogi eljárások során a perköltségek 37 százalékát is ezeknek a társaságoknak kellett viselniük. A kutatókat éppen ezért nem győzte meg a szabadalmi trolloknak az az érvelése, hogy az ő munkájuk teszi lehetővé a kis vállalatok számára, hogy pénzt keressenek a találmányaik segítségével, tehát pont az innovatív vállalkozások nem profitálnak az ő tevékenységükből.


Mind a szabadalmi perek száma, mind az értéke meredeken nő

Tavaly Bessen, Meurer és Jennifer Ford hasonló tanulmányt jelentettek meg, amelyben azt vizsgálták, hogy a szabadalmi trollok által benyújtott keresetek miként hatnak a nagyvállalatok tőzsdei értékére. Kiderült, hogy az ilyen perekben érintett cégek összesített tőzsdei értéke évente átlagosan 80 milliárd dollárral csökkent. A legismertebb szabadalmi trollnak jelenleg a Lodsys és a Microsoft egykori műszaki igazgatója, Nathan Myhrvold által alapított Capital Ventures számít. A legtöbb szabadalmi per néhány százezer dollárról folyik.

A közelmúlt perei miatt az Európai Unió harmonizálná a szabadalmi jogszabályokat. Florian Mueller szakértő szerint a szabadalmak problémája még egy ideig nem oldódik meg, napjainkban ugyanis a különböző cégek gyakorlatilag aktívan adják és veszik a több száz vagy több ezer szabadalmat tartalmazó portfóliókat. E gyakorlat önmagában nem ítélhető el és azt sem lehet támadni, hogy létezik egy szellemi tulajdonokkal kapcsolatos piac. Az viszont már problémás, hogy bizonyos területeken a szabadalmak hozzájárulnak a monopolhelyzetek kialakulásához, ez ugyanis sem a gazdaságnak, sem a társadalomnak nem érdeke, csupán néhány cég jár ezzel jól. Áprilisban Steve Wozniak, az Apple társalapítója úgy nyilatkozott, hogy a szabadalmi perek veszélyeztetik az új vállalkozásokat, mert az ezeket az eljárásokat előszeretettel kezdeményező nagyobb társaságok elvehetik az új piaci szereplők kedvét a fejlesztésektől és az innovációtól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #28
    Hát a fejlődés mértékét elnézve nem igazán fejlődtünk. A mostani ütemhez mérten kb olyasmi lenne az eredmény, hogy Core2Duo-Corei generáció váltás kb 600 évig tartott volna.

    Azon kívül ha anno Leonardo kitalált valamit akkor az jószerivel csak ő tudta gyártani, nem volt internet aminek a segítségével másnap már a kínaiak gyártották fele áron.
  • flashpointer #27
    Évezredekig nem volt szabadalom, aztán mégis fejlődtünk.
    Kb mintha feltalálom az örökélet elixírt, és levédetem. A többi meg dögöljen meg!
  • TreDoR #26
    Ez Magyarországot nem érintené.
  • narumon #25
    "Jobb lenne, ha inkabb nem lenne, es mindenki azt gyarthatna, amit akar."

    Az a baj, hogy gyorsan megállna a fejlődés :(
  • narumon #24
    "Oh, egyébként a szabadalmi trollok kategóriába tartozik még valaki más is mint apple?"

    Ebben az esetben a kérdés úgy hangzik, hogy létezik olyan cég amelyik nem tartozik a szabadalmi troll kategóriába?
  • narumon #23
    "valaki feltalál egy új technológiát akkor azt levédik és kap 1 hetet, hogy megvédje a szabadalmat a technológia bemutatásával."

    Egyetértek. Ha nem is 1 hét de mondjuk pár hónap alatt produkálja a működő prototípust.
  • narumon #22
    "google tényleg nem troll mert kb még senkit sem perelt be szabadalom miatt(csak fog mert nem tehet mást a trollok között)."

    Hehhhehe hét vicce. Legalább néz utána...
  • amitakartok #21
    Hogy vannak-e még? Mi az, hogy! Két különböző cég is megpróbálta levédetni a JPEG képeket (egyik a formátumot, másik a JPEG képek weboldalról történő letöltését) és milliókat kerestek rajta; az egyik még politikai célokra is használta a bitorlást azáltal, hogy egy szélesebb szabadalmi jogok mellett kardoskodó blogot fenyegettek meg szabadalomsértési perrel. Mindkettőt sikerült kiütni azáltal, hogy ezeket már a szabadalmi igények előtt is használták, így a bíróság az egész trollkodást hülyeségnek minősítette és megsemmisítette a kérdéses szabadalmakat.

    Az egyik legnagyobb ilyen cég az Intellectual Ventures: bár végeznek kutatási munkát, jövedelmük többsége (több százmillió dollár) akkor is szabadalmi licenszekből és perekből folyik be.
  • nextman #20
    Szerintem alapbol baromsag a szabadalom, mint olyan. Eljutottunk oda, hogy tobbet art, mint hasznal.
    Jobb lenne, ha inkabb nem lenne, es mindenki azt gyarthatna, amit akar.
  • mad mind #19
    Még a méretek sem stimmeltek, de fénymásolta. Ülj le egyes.