Berta Sándor

Az amerikai szabadalomháború Európára is átterjedhet

A Yahoo és a Facebook közötti konfliktus könnyen elmérgesedhet és átterjedhet más kontinensekre, elsősorban Európára. A szakértők úgy vélik, hogy a túl laza szabályozás is lefékezheti az innovációt.

Dietmar Harhoff, a müncheni Innovációkutatási és Technológiamenedzsment Intézet (INNO-tec) vezetője összehasonlította a Facebook és a Yahoo szabadalmi portfólióját. "Úgy tűnik, hogy a jelenlegi szabadalmi portfólió nem elég nagy egy agresszív perstratégiához. Ugyanakkor a most benyújtott szabadalmi kerestek mennyiségét figyelembe véve a Yahoo akár Európában is pereket okozhat" - írta.

A Yahoo március közepén nyújtotta be keresetét a közösségi oldal ellen, méghozzá szabadalomsértés és ötletlopás miatt. A Facebook természetesen visszaperelte riválisát, de emellett 750 szabadalmat vásárolt az IBM-től azért, hogy jobban meg tudja védeni magát a jövőbeli perekben. Az Egyesült Államok jelenleg kiváló terepet jelent az ilyen jellegű jogi eljárásokhoz. Fontos kiemelni, hogy az USA Szabadalmi Hivatala (USPTO) sokkal lazább szabályozást alkalmaz ezekben a kérdésekben, mint a müncheni székhelyű európai uniós megfelelője. Viszont az is igaz, hogy bizonyos szempontok alapján az amerikai modell sokkal több lehetőséget hagy a szabadalmak tulajdonosai számára, például akár üzleti módszerek is levédethetők.

Sokan panaszkodnak amiatt, hogy a szabadalmak napjainkban már inkább azt a célt szolgálják, hogy a segítségükkel meg lehessen akadályozni a vetélytársak üzleteit. Különösen jól megfigyelhető volt ez nemrég a mobiltelefon- és a táblagép-gyártók közötti viták esetében, ami oda vezetett, hogy a piaci szereplők egyre több pénzt költenek a valódi fejlesztések helyett a szabadalmak megvásárlására. A cél a pereskedések elkerülése, illetve jobb pozíció kiharcolása a jogi vitákban.

Harhoff szerint a Facebooknak létszükség volt a szabadalmak vásárlása, mert Európában nagyon támadható. Jelenleg a platform birtokában mindössze egyetlen európai szabadalom van. "A szabadalmakat nyilvánvalóan úgy választották ki, hogy az egyesült államokbeli és ne az európai bíróságokat nyűgözzék le" - tette hozzá a szakember. A Yahoo ezzel szemben 14 európai szabadalommal rendelkezik, további 245 védettségi keresetet nyújtott be az Európai Szabadalmi Hivatalnál, így kétségtelenül jobb helyzetben van, mint a riválisa.

Az INNO-tec vezetője szerint amennyiben a mostani trend marad, akkor a vállalatok egyre több pénzt fognak kiadni ügyvédekre és perköltségekre, az innováció pedig szinte teljesen a háttérbe szorul majd. A jelenség ellen részben úgy lehetne fellépni, hogy az Európai Szabadalmi Hivatal sokkal szigorúbban bírálná el a kereseteket, így kevesebb szabadalom lenne érvényben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!