Berta Sándor

Az EU harmonizálná a szabadalmi jogszabályokat

Az elmúlt hónapok egyik slágertémáját gyakorlatilag a különböző IT-cégek egymás ellen indított szabadalmi perei jelentették. Világszerte egyre jobban élesedik a harc a szabadalmi jogokért. Az Európai Unió a jogszabályok harmonizálásával oldaná fel az ellentéteket.

Benoît Battistelli alig egy évvel ezelőtt mondott le a Francia Szabadalmi Hivatal elnöki pozíciójából és lett az Európai Szabadalmi Hivatalának első embere. Akkor még aligha gondolta, hogy hamarosan ennyire előtérbe kerülnek a szabadalmi kérdések. "Európában másképp kezeljük a szabadalmak kiadását, mint teszik azt az Egyesült Államokban. Az üzleti eljárásokat az EU-ban nem lehet szabadalmaztatni, ennek oka, hogy a szabadalmak kivételt képeznek a szabad versennyel szemben. De úgy gondolom, az Egyesült Államokban is visszatérnek ahhoz a klasszikus nézőponthoz, miszerint egy szabadalom egy technikai probléma technikai megoldását jelöli."

"Csak minden második szabadalmi keresetből lesz később elfogadott szabadalom. A szabadalmak védelmét egyébként sem vittük túlzásba, több innovációra van szükségünk. Technikai fejlődés kell, de ehhez szükség van szabadalmakra is. Éppen ezért nem nyugtalanít a most zajló szabadalomháború sem. Azt látom, hogy az innovatív és a technológiailag fejlettebb cégek felismerték a szabadalmak növekvő értékét. Amennyiben a Google a Motorola Mobility-t elsősorban a szabadalmi jogok miatt vásárolta meg, akkor ez azt mutatja, hogy azok a szabadalmak nagyon fontosak a számára. Ez azt jelenti, hogy a szellemi tulajdon egyre értékesebb lesz."


Benoît Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke

"A stratégiánk célja a szabadalmaztatás útjában lévő akadályok leépítése. Fantasztikus lenne, ha egy olyan szabadalom létezne, ami globálisan érvényes lenne; ez egyaránt vonatkozik a piaci versennyel, a bankokkal és más területekkel kapcsolatos szabályokra. A valóság azonban az, hogy egy olyan világban élünk, ahol a játékszabályok eltérőek, ezért meg kell győznünk másokat. Közösen kell megtalálnunk a legjobb megoldásokat, ez pedig néha nagyon nehéz" - jelentette ki Benoît Battistelli.

A szakember rendszeresen találkozik a kollégáival, így az amerikai, a kínai, a japán és a dél-koreai szabadalmi hivatal vezetőivel. Ezeken az egyeztetéseken sikerül komoly eredményeket elérni. Az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalának első emberével például sikerült megállapodni abban, hogy egy közös rendszert fejlesztenek ki a szabadalmak csoportosítására. Ez az új rendszer 2013. január elsejével lenne elérhető. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az USA átveszi az Európai Szabadalmi Hivatal által kifejlesztett rendszert. Emellett az Egyesült Államok átvette a First To File rendszert, amelynek a lényege, hogy az kapja meg a szabadalmi jogot, aki először jelent be egy találmányt. A tengerentúlon korábban a First To Invent elv érvényesült, vagyis az kapta meg a szabadalmi jogot, aki először foglalkozott az adott innovációval.

"Nem akarjuk mindenáron harmonizálni a jogszabályokat. A harmonizálás számunkra csupán egy eszköz, amely hozzájárulhat a technikai fejlődéshez. 10 vagy 15 évvel ezelőtt a szabadalmak még csak néhány szakember szakterületének számítottak, időközben azonban a kormányok felismerték, hogy a szabadalmak elősegíthetik az innovációt és a versenyképesség növelését.

Az Európai Szabadalmi Hivatalnak jelenleg 38 ország a tagja és összesen 7000 embert foglalkoztat. A hivatalhoz évente 235 000 szabadalmi kereset érkezik és 60 000 szabadalmat jegyez be. A cél a szabadalmakkal kapcsolatos költségek 70 százalékkal való csökkentése, így ez a fajta védelem elérhető lesz a kis és a közepes vállalatok, valamint a kutatóintézetek számára is. A költségcsökkentési tervekről azonban még az Európai Parlamentnek is szavaznia kell, ez akár hónapokon belül megtörténhet. A szabadalmi bíróság létrehozása ugyanakkor sokkal bonyolultabb feladat" - szögezte le Benoît Battistelli.

A szabadalomháború gyakorlatilag azután tört ki, hogy az Apple a Galaxy Tab bemutatása után beperelte a dél-koreai vetélytársát és ötletlopással vádolta meg. Az amerikai cég vádjai szerint a Samsung Androidot futtató okostelefonjai és tábla PC-i egy az egyben az iPhone és az iPad ügyes másolatai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #3
    Egyre nagyobb értéke van a szellemi tulajdonnak? Ez most hülye? A szabadalmak legalább fele annyira triviális baromság, hogy iszonyat. Csak azért vannak kitalálva, hogy a felnyomott látszatértékükkel adjanak egy nulla értékű tömeggcikknek kereskedelmi értéket. AZ összes ilyen szabadalmi marhaság megszűnne, az áruk kereskedelmi értéke leesne a felére, vagy méglejjebb. De éljen az innováció.....
  • a_n_d_r_e_w #2
    Azert szerintem eleg gaz, hogy a manapsag tarto rohejesebbnel rohejesebb perekbol az jon le az urgenek, hogy a vilag jo iranyba halad :O
    Nagyon kemeny verfrissites kellene mar a donteshozok koreben...
  • BrockSamson #1
    Inkabb ugy mondanam akkor kerult igazan napfenyre, hogy milyen vallalati huzavonak mennek a hatterben. Sejtheto modon az ilyen szabadalmi intrikak altalaban egy publikalas nelkuli megegyezessel zarulnak az esetek nagy reszeben. Mindenki fizet mindenkinek...