Berta Sándor

Egymilliárd dollárért vett AOL-szabadalmakat a Microsoft

A húsvétot megelőző időszakban sem tétlenkedett a redmondi vállalat, amely az AOL segítségével alaposan felkészült a jövőbeli esetleges szabadalmi perekre. Az üzlettel kapcsolatos egyeztetések több hónapon keresztül tartottak a két társaság vezetői között.

A Microsoft 1,056 milliárd dollárért vásárolt meg több mint 800 szabadalmat az AOL vezetőitől. A társaság emellett biztosította magának további 300 AOL-szabadalom használati jogát. "Ez egy értékes portfólió, amit már évek óta figyelemmel követtünk" - jelentette ki az üzlet kapcsán Brad Smith, a Microsoft alelnöke és egyben vezető jogásza.

Az AOL elveszítette a korábbi pozícióit és befolyását, ugyanakkor még mindig több száz szabadalom van a birtokában és úgy tűnik, egy ilyen ajánlatra nem tudtak nemet mondani a cég vezetői. Tim Armstrong, az AOL első embere évek óta próbálja újra felvirágoztatni az egykor szebb napokat megélt internetes céget és elsősorban tartalomszolgáltatóként akarja újra bevezetni a piacra. Az üzletember hangsúlyozta, hogy a vállalat tulajdonában fontos szabadalmak vannak, s ezek a dokumentumok érintik többek között a reklámokat, az online keresést, a tartalommenedzselést, a streamingeket, a multimédiát, a biztonságot, az internetes térképeket, valamint a közösségi hálózatokat.

Az AOL a mostani üzlettel nem csak anyagilag járt jól, hiszen a Microsofttal kötött megállapodás lehetővé teszi számára, hogy az eladott szabadalmakat egy licencnek köszönhetően további használhassa. Az értékesítésből az AOL részvényesei is profitálnak majd, hiszen a bevételek jelentős részét ők kapják meg. (A hír hallatán a New York-i tőzsdén 35,6 százalékkal erősödött az AOL-részvény.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Innovacio felsofokon. Grat.