Berta Sándor

A szabadalmi perek veszélyeztetik az új vállalkozásokat

Steve Wozniak attól tart, hogy a szabadalmi pereket előszeretettel kezdeményező nagyobb társaságok elvehetik az új cégek kedvét a fejlesztésektől és az innovációtól.

Az Apple társalapítója az Australian Financial Review kérdéseire válaszul elmondta: aggódik a az innovatív vállalkozások miatt, mert korlátozott tőkéjük jelentős részét olyan szabadalmak megvásárlására kell kiadniuk, amiket később valószínűleg soha nem fognak hasznosítani. Az egyre nagyobb szabadalomportfóliók is kockázatot jelentenek a feltörekvő cégek számára, ugyanis e csomagok segítségével az egyes piaci szereplők könnyen sakkban tarthatják egymást.

"A technikai tudással és cégalapítási szándékkal rendelkező fiatalok közel állnak a szívemhez" - jelentette ki Wozniak. Az üzletember pontosan átérzi a mostani cégalapítók helyzetét, hiszen az 1970-es évek második felében az Apple kénytelen volt minden kiszállított számítógépe után 2 dollárt fizetni az RCA nevű társaságnak. Ennek oka, hogy az RCA rendelkezett egy olyan szabadalommal, ami azt írta le, hogy miként lehet betűket pontokká alakítani, majd ezeket a pontokat megjeleníteni egy képernyőn. Az Apple társalapítója szerint az ilyen történetek újra és újra meg fognak ismétlődni. A piac mai szereplői minden apróságot levédetnek és az új vállalkozásoknak mindenért fizetniük kell.

"Az olyan társaságokat, mint az Apple, a Facebook, a Twitter és a Yahoo új gondolkodók új ötletekkel indították el. Azonban a mostani nagy szabadalmi helyzetben vannak bizonyos kategóriák, amelyek erősen védettek, mert a nagy piaci szereplők gondoskodnak arról, hogy minden az övék legyen" - fejtette ki Steve Wozniak, aki ugyanakkor úgy gondolja, hogy a nagy IT-cégek többsége nem igazán innovatív. Az Apple azért tartozik a kivételek közé, mert új piacokat hódított meg és nem követte más vállalatok bevált receptjeit.

Az üzletember kiemelte, hogy az Egyesült Államok jelenlegi szabadalmi rendszere a jövőben egyre inkább gátolhatja majd az IT-ágazatban az innovációt. Az új cégeknek gyakorlatilag állandóan attól kell tartaniuk, hogy a cégóriások beperelik őket amint piacra dobnak egy új terméket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qdot #7
    Ez a Steve Wozniak nem magyar véletlenül?
    A magyarok panaszkodnak állandóan. Amikor nincs az Apple-nek szabadalma egy adott technológiára, akkor rossz a szabadalmi rendszer, amikor meg van, akkor mindenkit beperelnek.

    "Az új cégeknek gyakorlatilag állandóan attól kell tartaniuk, hogy a cégóriások beperelik őket amint piacra dobnak egy új terméket."
    Akkor találjanak fel valami eredetit, ami nem csak új.
  • gforce9 #6
    Én az időtartamot az alapján határoznám, meg, hogy a levédendő dolog, mekkora részben tartalmaz tényleges újítást, illetve mekkora részben épül korábbi munkákra esetleges publikációkra a témában. És természetesen max 0-5 év de inkább 0-3. Ezáltal elkerülhető lenne egy pl.: folyamatjelző csík levédése, amit tudtommal az MS védetett le még annó. Mert annak a hozzáadott újítás értéke a nullához közelít. Annyi az új benne, hogy csík alakú. Az meg lényegében az előbbi alapelv szerint megérne 1 hónap levédetést, maximum, de még annyit sem, ha mint ötlet máshol, akár publiklt cikkben megjelent ez az ötlet bárhol.

    Valamint azt is figyelembe venném, hogy a szabadalomnak közvetlen ártalmas hatásai lehetnek e? Pl. gyógyszerszabadalmaknál lehetnek, ha egy másik cég pusztán amiatt nem kutathat egy hatóanyagot, mert levédette valaki más.
  • gombabácsi #5
    butaságot írtál
  • karesz6 #4
    ", mi az ami már "kerék" kategória."
    Az apple levédette az új balrol jobbra történő mozgatását.
    A menüben egymás mellett elhelyezkedő ikonokat.
    A wifi t.
    és talán a háttérképet is...
    Ez nekem eléggé kerék kategória.
  • harmi2009 #3
    ..vagy egyszerűen a védettség idejét vissza kellene venni max 5 évre a jelenlegi 10-20 évről. Főleg egy gyorsan fejlődő iparágaknál.
  • orkaman #2
    fizetünk is.

    amúgy nem így megy, attól hogy bizonygatod te önállóan találtad ki, még sérthet egy bejegyzett szabadalmat és vagy licenszeled vagy nem használhatod. pont.

    amúgy nem lenne nagy baj a szabadalmi rendszerrel, csak kicsit fentebb kéne rakni a lécet, mi az ami levédhető, mi az ami már "kerék" kategória.
  • Mardekár #1
    Nem tudom hogy megy az amcsiknál, de sem ott sem itthon nem félnék attól, hogy feltalálom a spanyol viaszt. Úgy értem, ha kitalál az ember valamit, ami szabadalomba ütközik, az nem jelenti azt, hogy nekem fizetnem is kéne utána. Természetesen indítanak az illető ellen egy eljárást, ahol ha bizonyítja, hogy ő találta fel saját magának, akkor nem is kell fizetnie. És miért vagyok ebben biztos minden konkrét jogi tudás nélkül? Mert ha nem így lenne, akkor minden lélegzetvételért fizetni kellene. Pont.