Berta Sándor

A szabadalmak problémája jóideig nem oldódik meg

Florian Mueller elismert szabadalmi szakértő, aki rendszeresen végez vizsgálatokat pénzügyi intézetek, befektetők és konszernek megbízásából. Az elmúlt hónapok történései miatt azonban még ő is csak kapkodja a fejét.

"Steve Jobs érzelgőssége legendás, azonban pusztán racionális szempontokat figyelembe véve az Apple vezetőinek nem volt más lehetőségük, mint az, hogy fellépjenek az Androiddal szemben. A társaságnak mindenáron meg kell védenie az extrém magas nyereségét, ami több milliárd dollárt tesz ki. Az Android éppúgy hatással lehet az Apple üzletére, mint ahogy a Windows hatással volt a Macintosh számítógépek eladásaira az 1990-es években. Jelenleg az Apple tőzsdei értéke 350-400 milliárd dollár."

"Az amerikai vállalat jelenleg is perben áll a Samsung, HTC, Motorola trióval. E perek közül a Samsunggal folytatott a legkiterjedtebb. Fontos azonban megjegyezni, hogy az Apple legértékesebb szabadalmai kevésbé a zseniális technikai fejlesztésekre vonatkoznak, inkább jó ötleteket tartalmaznak. Ezzel szemben például a Microsoft vagy az Oracle túlnyomóan műszaki találmányokat védetnek le."


"A politikusok általános álláspontja az, hogy minél több szabadalmat jegyeztetnek be, annál több innovációra kerül sor. Ez is egy érdekes kérdés. A Microsoft arra hivatkozik, hogy már több mint 1100 (!) cégtől szed be licencdíjakat a szabadalmai után. E vállalatok között van a Volkswagen is, amely egy a redmondi óriáscég által szabadalmaztatott megoldást használ az autóba beépített multimédiás rendszerekben. A Microsoft már jóval régebb óta tekint bevételi forrásként a szabadalmi portfóliójára, mint az Apple" - hangsúlyozta Florian Mueller.

A szakértő kitért arra is, hogy napjainkban a különböző cégek gyakorlatilag adják és veszik a több száz vagy több ezer szabadalmat tartalmazó portfoliókat. E gyakorlat önmagában nem ítélhető el és azt sem lehet támadni, hogy létezik egy szellemi tulajdonokkal kapcsolatos piac. Az viszont már problémás, hogy bizonyos területeken a szabadalmak hozzájárulnak a monopolhelyzetek kialakulásához, ez ugyanis sem a gazdaságnak, sem a társadalomnak nem érdeke, csupán néhány cég jár ezzel jól.

"A szabadalomóriások gyakran olyan szoftverfejlesztők ellen lépnek fel, akik mögött nem állnak vállalatok, hanem egyedül dolgoznak. Ők egyre többször kerülnek e vállalkozások célkeresztjébe, és nekik egy jogi eljárás esetén gyakorlatilag esélyük sincs védekezni. Emellett megfigyelhető, hogy ezek a szabadalomtrollok egyre gyakrabban támadják például a streamszolgáltatások segítségével távoktatási lehetőségeket kínáló oktatási intézeteket, vagy a WLAN-hotspotokat üzemeltető szállodákat és a kávézókat." "A szabadalomjog megreformálása az Egyesült Államokban gyakorlatilag semmit sem oldott meg, Európában viszont olyan reformokat akarnak, amelyek szerintem inkább tovább mérgesítik a kialakult helyzetet. A szabadalmak bizonyos területeken, például a gyógyszergyártásban hasznosak, azonban egy olyan területen, mint az okostelefonok piaca, ahol egyetlen termék akár több ezer vagy tízezer(!) szabadalmat is sérthet, már nem odaillőek. Ezekről a területekről vagy száműzni kellene a szabadalmakat, vagy fel kellene lépni a szabadalominfláció ellen. A szabadalmak minőségének és nem a mennyiségnek kellene előtérbe kerülnie" - szögezte le a blogot is üzemeltető szakember.

A szabadalomháború azután tört ki, hogy az Apple a Galaxy Tab bemutatása után beperelte a dél-koreai vetélytársát és ötletlopással vádolta meg. Az amerikai cég vádjai szerint a Samsung Androidot futtató okostelefonjai és tábla PC-i egy az egyben az iPhone és az iPad ügyes másolatai. Emellett egyre gyakoribb, hogy szoftverfejlesztő cégek vagy szabadalomóriások perelnek be több nagy IT-céget. Előbbire szeptember közepén, utóbbira néhány héttel ezelőtt volt példa, amikor többek között az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google, a Yahoo és a YouTube, illetve a Motorola vált célponttá. Az Európai Unió igyekszik reagálni ezekre a folyamatokra és harmonizálná a szabadalmi jogszabályokat, hogy így oldja fel az ellentéteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #12
    Egyszerűen csak értelmes emberekkel kéne korlátozni a szabadalmakat, pl olyanokkal akik élből kiröhögik azt aki egy ujjmozdulatot akar szabadalmaztatni, vagy pl azt hogy a címjegyzékben email címek vannak... Ami mögött tényleg komoly fejlesztés van, pl egy processzor architektúra, vagy egy mobil átviteli szabvány, és MŰKÖDIK is, kézzel fogható termék van belőle, azt meg engedik.
  • Rotyoka #11
    Miért egy spanyol vagy milyen nő megvette a napot, és mindenkit megadóztathat aki felhasználja a napenergiát.

    ha nem hiszitek olvassatok utána.
  • Cat #10
    ja. Minek licencelni marhadrágán, amikor csak borzasztó kevés termék lesz annyira sikeres, hogy ki tudja termelni még ezt is a fejlesztési, gyártási, és reklámköltségek mellé?
  • Shiny Copperpot #9
    Van ilyen. Egy nagy gyártó megteheti, hogy utánanéz, hogy a leendő termék egyes megoldásai, technológiái mely más gyártók tulajdonában vannak, és megegyezhet a szabadalom tulajdonosával, hogy milyen feltételekkel használhatja a saját megoldásában... meg lehet summantani, hátha nem veszi mindenki észre, és csak páran perelnek... meg az idő is telik... szerinted?
  • Shiny Copperpot #8
    Most lehet, hogy meglepőt mondok, de a szabadalmakat fix időre lehet bejegyeztetni.
  • G_ArchAngel #7
    Vagy csinalni egy online store-t szabadalmaknak, amely gyartoktol fuggetlen konzorcium kezeben van es akinek kell, letoltni az iPatent Store-bol:)
  • G_ArchAngel #6
    "A szabadalomháború azután tört ki, hogy az Apple a Galaxy Tab bemutatása után beperelte a dél-koreai vetélytársát és ötletlopással vádolta meg."

    Nem, csak most lett nepszeru az IT-bulvarban.
    Mar csak a mobil es telekommunikacios cegek is hosszu evek, ha nem egy evtizede perelgetik egymast keresztbe, oda-vissza.
  • mousee #5
    Egészen pontosan ugyanez a kérdés fogalmazódott meg bennem is. Ha valaki valamit levéd, akkor azt max 1 évre tehesse, utána pedig legyen szabad.
    1 év alatt nevetve behozza az árát a fejlesztés, utána meg had használhassa fel más, és építse rá az ötleteit. Na, akkor tényleg meglendülne a fejlesztés.

    De persze akkor az ügyvédek nem keresnének jól, és dolgozni is kéne a pénzért, szóval felejtős :(
  • nlght #4
    Ne álmodozz, a végén még az egész világ óriási fejlődésnek indulna, hiszen egy idő után minden opensource-á válna és akkora teret nyerne, hogy minden IT termék sokkal olcsóbb lenne, tiszta sci-fi lenne, mindenki megengedhetne magának egy csomó új stuffot, elszabadulna az innováció :D

    És akkor szegény milliárdos multik kiből élnének meg? Az apple, oracle és a microsoft félékhez nem folyna be a gigaprofit... el tudod képzelni steve balmert amint azt sikítozza, hogy " minmehalunk'!!! " ? Előbb fogadnának fel a milliárdjaikból 10 tucat ninját, hogy jól legyilkolja az új szabadalmi rendszer felvetőit :D Nem csodálkoznék rajta, ha "baleset" érne 1-2 embert a közeljövőben
  • nlght #3
    "Ezzel szemben például a Microsoft vagy az Oracle túlnyomóan műszaki találmányokat védetnek le."

    Vagy inkább szépen felvásárolnak mindent kilóra...