Berta Sándor

Megegyezhet a Yahoo és a Facebook

A két internetes óriás mielőbb rendezni akarja a vitáját és a jövőben egymástól licencelnék a szabadalmakat. Az erről szóló megállapodás akár heteken belül megszülethet.

A hírt az All Things Digital szellőztette meg. A kiszivárgott információk alapján több konstrukció is felmerült, ezek egyike, hogy a két cég egymástól licencelne szabadalmakat. A megegyezést eddig az hátráltatta, hogy a közösségi portál nem volt hajlandó komolyabb összeget kifizetni a Yahoo szabadalmainak használatáért cserébe. Pedig Scott Thompson, a Yahoo nemrég eltávolított vezérigazgatója pont azzal az ígérettel kecsegtette az igazgatótanácsot, hogy egy Facebook elleni perrel a vállalat nagyot kaszálhat. Amennyiben valóban megállapodás születik, akkor még az is elképzelhető, hogy a két társaság kapcsolata még szorosabbá válik.

Az új helyzet egyértelműen a Yahoo új vezetőinek köszönhető, akik a vita helyett a megegyezést szorgalmazták. A menedzsment rájött, hogy egy elhúzódó per közel sem jó a társaságnak, ráadásul az eljárás kimenetele is megjósolhatatlan. De a javaslat a Facebooknak is kapóra jön, hiszen a gyenge tőzsdei szereplés miatt a cég aligha akar bevállalni még egy szabadalmi vitát is.

A két vállalat vezetői ezért már napok óta egyeztetnek a színfalak mögött. A megállapodás célja nem csak a vita elsimítása és egymás szabadalmainak kölcsönös licencelése, az egyezségből ugyanis a felhasználók is profitálhatnak a jövőben. Még szorosabbá válhat az együttműködés a két fél között, az eddiginél jobban integrálhatják majd az internetezők a Yahoo- és a Facebook-profiljaikat. Néhány Facebook-funkció egyébként már 2010 óta használható a Yahoo rendszerében és ugyanez fordítva is igaz. A folyamatban lévő tárgyalásokról a két társaság képviselői nem akartak nyilatkozni az amerikai IT-oldalnak, de az egyeztetések tényét sem cáfolta egyik fél sem.

A Yahoo február végén vádolta meg szabadalomsértéssel a közösségi portált, majd március benyújtotta a keresetét a bíróságon. A Facebook erre válaszul visszaperelte riválisát, de emellett 750 szabadalmat vásárolt az IBM-től azért, hogy jobban meg tudja védeni magát a jövőbeli perekben. A szakértők ezután attól tartottak, hogy a konfliktus elmérgesedhet és az amerikai szabadalomháború Európára is átterjedhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!