MTI

A szabadalmi kérelmek szerint már vége a válságnak

Rekordszámú szabadalmi kérelem, mintegy negyedmillió érkezett 2011-ben az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (ESZH), amely négy százalékkal haladta meg az előző évit - jelentette be Koppenhágában az ESZH elnöke.

Benoit Battistelli elmondta, a 250 ezer kérelem egyértelműen jelzi, hogy a gazdasági-pénzügyi válság negatív hatása megszűnt az innovációban. Némi visszaesés után 2010-ben is rekordot értek el, ami folytatódott 2011-ben, hiszen a korábbi rekordnál négy százalékkal több kérelem érkezett az ESZH müncheni központjához. Ugyanakkor az európai kérelmek száma 5,5 százalékkal visszaesett. Magyarországról 97 kérelmet adtak be, ami 5 százalékkal maradt el a 2010-es adat mögött. Az európai bajnok Németország, 26 234 kérelemmel. Vállalatokra lebontva a Siemens áll az élen 2235 kérvénnyel, a Philips (1759) és a Samsung (1733) előtt.

A kérelmek 60 százalékát Európán kívülről nyújtották be, elsősorban az Egyesült Államokból, Japánból és Dél-Koreából. A szabadalmak jól tükrözik az ipar innovációs irányát: a biotechnika, a távközlés, a gyógyszeripar és az orvosi műszeripar adta be a legtöbb kérvényt. Jelentős előrehaladást vár Battistelli az egységes szabadalmi eljárás jogszabálycsomagtól, amelynek elfogadásával egy több évtizedes vita végére tehet pontot az EU a június 28-29-i csúcstalálkozón. Kifejtette, egyetlen nyitott kérdésről kell még dönteni, arról, hol legyen a szabadalmi elsőfokú bíróság. Párizs, London és München a három jelölt, de az EHSZ elnöke szerint bejelentkezhet Milánó is, alaposan megkavarva az európai kártyákat.

Battistelli ugyanis nem zárja ki, hogy az egységes eljárásból nyelvi diszkriminációra hivatkozva eddig kimaradt Róma az utolsó pillanatban csatlakozhat a megerősített együttműködéshez, ha cserébe Milánóban lehet a bíróság. Ebben az esetben nagy nyomás nehezedne a spanyol kormányra, a másik, szintén nyelvi okokból kimaradóra. A tét nem kicsi, az európai szabadalom ma 36 ezer euróba kerül, szemben az amerikai 2000, vagy kínai 600 eurós eljárási költséggel. Az egységes szabadalmi eljárás nagyjából 5000 euróba kerül majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #2
    Nem, ha sunnyogsz és máshol védeted le, mondjuk Kínában. Amint elkezdik ott gyártatni a hasonló terméket, írsz a cégnek egy kis levélkét, amiben nehezményezed a dolgot. Ez nagy valószínűséggel eltűnik a cég levelezésében és vársz. Két-három év után meg hirtelen perelsz és utána jól élsz.
    Persze ez csak akkor működik, ha nem tésztahűtő propeller a találmányod.
  • Meridian #1
    Van egy találmányom, de pénzem az nincs, akkor cseszhetem... 36ezer EUR?