Berta Sándor

Hollandiába költözteti európai központját a Microsoft

Az amerikai vállalat megunta, hogy más cégek szabadalmai ügyekben folyamatosan bíróság elé citálják Németországban, ezért úgy döntött, hogy az európai logisztikai központját Hollandiába költözteti át.

A dpa német hírügynökség információi alapján a döntés miatt közel 100 ember munkahelye kerülhet veszélybe. A Microsoft az első olyan társaság, amely az elmúlt hónapokban Németországban ellene indított szabadalmi perek miatt elhagyja az európai uniós tagállamot. A lépés egyelőre kizárólag a konszern európai disztribúciós központját érinti, más egységeket nem költöztetnek Hollandiába.

A központban gyakorlatilag a Microsoft teljes termékkínálata megtalálható, a szoftverektől kezdve egészen az Xbox konzolokig. A társaság közölte, hogy túl nagy a veszélye annak, hogy egy bírósági ítélet miatt nem férhet hozzá a felhalmozott raktárkészletéhez, ezért döntött az azonnali költözés mellett. Legutóbb egyébként a Motorola indított szabadalmi pert a vállalat ellen, s számos olyan eljárás van folyamatban a német bíróságokon, amelyekben a két fél érintett. A Motorolához tartozó General Instrument Corporation két szabadalom megsértésével vádolta meg a Microsoftot. A két szabadalom egyaránt érinti a Windows 7 operációs rendszert, az Xbox 360 konzolt, az Internet Explorer 9 böngészőt és a Windows Media Playert. Ebben az ügyben várhatóan április 17-én hoz ítéletet a bíróság.

Florian Müller szabadalmi szakértő úgy vélte, hogy a világ egyetlen államában sem döntenek a bíróságok annyira egyoldalúan a szabadalomtulajdonosok javára, mint Németországban. Mindez ugyan bevételt hoz a német testületeknek és ügyvédeknek, de az ország sokkal többet veszít, ugyanis ezek az ügyek munkahelyeket veszélyeztetnek és a gazdasági növekedést is visszavethetik. Ez a folyamat nagyon veszélyes és könnyen Németország válhat az okostelefonokkal kapcsolatos szabadalomháború epicentrumává.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!