Berta Sándor

Károsak az egyes termékekkel szembeni importblokádok

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) nyilvánosságra hozta azt a levelet, amit a szabadalmi ügyekkel kapcsolatban írt a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak (ITC).

Az évek óta tartó szabadalmi viták napjainkra teljesen elfajultak. Az egyes konszernek több országban is pereskednek és a legdurvább lépésektől sem riadnak vissza. Gyakori kérdés például, hogy az illetékes hatóságok tiltsák be a konkurens termékeinek importját. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság megunta mindezt és levelet írt a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak. Az FTC a levélben azt taglalta, hogy a különböző eszközökkel szembeni importtilalmak vagy azok kiszabásával való fenyegetések károsan hathatnak az amerikai gazdaságra, mert versenyellenesek, barátságtalan lépést jelentenek a felhasználók irányába, akadályozzák az innovációt és elbizonytalanítják a cégeket.

A testület ezért korlátozná ezeket a lehetőségeket és a vállalatok nem kérhetnék az ITC-től, hogy importtilalmat mondjon ki egy adott készülékre vagy készülékcsaládra. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság azt javasolta, hogy az ITC csak a legvégső esetben szabjon ki importtilalmat és amíg lehet, addig késleltesse ezeket az eljárásokat és amellett álljon ki, hogy a két fél megállapodjon egymással a vitás kérdésekben. David Howard, a Microsoft vezető jogásza üdvözölte a bejelentést.

Tavaly augusztusban vált ismertté, hogy a tajvani HTC azt akarja elérni, hogy tiltsák meg a szabadalomsértő termékek, így a Macintosh számítógépek, iPad, iPod és iPhone készülékek egyesült államokbeli importját és értékesítését. Az ITC bejelentette, hogy kivizsgálják a panaszokat. A bizottságnak számos joga van, így többek között megtilthatja a szabadalmakat sértő termékek Egyesült Államokba történő importját. A testület vizsgálati eljárásai átlagosan egy éven át tartanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!