Hunter

Üvegből vannak a Mars sötét területei

Bár sötétnek tűnnek, a Mars egyik legrejtélyesebb felszíni képződményeiről kiderült, hogy főként üvegből állnak, ami a múlt vulkanikus tevékenységének az eredménye.

A szóban forgó sötét területek több mint 10 millió négyzetkilométert ölelnek fel a Mars északi, alacsonyan fekvő területeiből, összetételük azonban nem volt egyértelmű. A múlt spektrális mérései azt bizonyították, hogy ezek a területek teljes egészében különböznek a bolygó más részein talált sötét régióktól, amik főként bazaltból tevődnek össze.

Briony Horgan és Jim Bell az Arizona Állami Egyetem kutatói a területek infravörös közeli színképét elemezték, amit a Mars Express űrszonda gyűjtött be. Az elnyelődési karakterisztikák nagy hasonlóságot mutatnak a vulkanikus üvegéhez, ami akkor alakul ki, amikor a magma túl gyorsan hűl le ahhoz, hogy ásványai kikristályosodhassanak. Bolygónkon ez a folyamat eredményezte a fekete, üvegszerű obszidián kialakulását.

A marsi üveg valószínűleg homokméretű szemcsékből áll, hasonlóan Izland üvegben gazdag murvamezőihez. A színkép szerint a szemcséket szilícium-dioxidban gazdag "kéreg" borítja. A Földön ilyen kéreg a víz által széttöredezett vulkanikus üveg körül alakul ki. Azt még nem tudni, hogy a vörös bolygón hogyan alakultak ki az üveges szemcsék, Horgan azonban a marsi vulkánok magmája valamint a bolygó vízjegének és havának reakciójára voksol. Mindez az idegen élet potenciális gócpontjaivá emelheti ezeket a területeket, mivel kémiai anyagokban gazdag vizet, az általunk ismert élet egy kulcsfontosságú alapanyagát tartalmazhatták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #36
    Ez kinek írtad? (Jobbra van a válasz gomb...)
  • Tau Tang Wou #35
    Borítékolom, hogy az evósok "Á ID-s vagy" felkiáltással fognak reagálni.
  • Irasidus #34
    Ha úgy gondolod, hogy több ezer kutató, több évszázados munkáját - tanulás nélkül is tudod, akkor semmi. Lehet, hogy a műveltség rossz szó volt, és inkább tanulást kellet volna írnom? Tehát szerinted egy betegséget egy orvos csak akkor tud gyógyítani ha személyesen megtapasztalta? Nyilvánvalóan nem így van. Amire te gondolsz az-az _ellenőrzés_. Ha valamilyen tudomány érdekel, akkor ezeknek alapjait már egyetemen le fogod ellenőrizni, hogy igaz-e, vagy sem. Nyilvánvaló minden tudományt nem tud egyetlen ember leellenőrizni, de erre nincs is szükség. A tudomány beépített szűrökkel működik, te is biztos sok esetet tudsz felhozni amikor valaki csalni próbált a tudományon belül, és lebukott.
  • Merces #33
    mi köze a műveltségnek az igazsághoz? minden tárgyi tudás lehet hamis ha nem ellenőrizhető személyes tapasztalattal
  • Doktor Kotász #32
    Kefirdítom egy mondatra.

    Homokot találtak a Marson.

    Le vagyok döbbenve a meglepetéstől. :-)
  • Irasidus #31
    Vagy nem.
  • Freg0 #30
    Ezeket az idezeteket meg annak idejen az ok kortarsai jegyeztek le.
  • Irasidus #29
    Te ki vagy?
  • Freg0 #28
    Venom, amugy ajanlok figyelmedbe egy csatornat a youtuberol (1967sander), szinte minden feltoltott videojat erdemes attekinteni. Nehol tuloz es belemeseltalan dolgokat, de kozelsem ugy mint masok. Ki-ki a maga modjan iteli meg. En azt mondom lesd meg.
    http://www.youtube.com/watch?v=rJbmyvwNadI
  • Freg0 #27
    Pff...ennyire ferefacsarni a gondolatomat mar mar fiktiv. Sot hogy az! Eloszoris ki vagy te, hogy kijelentheted, hogy X, Y mit/mit nem mondott, akit meg csak nem is ismerhettel mivel nem a korosztalyod es mivel 1920-ban meghalt! Masodjara ki mondta, hogy szamomra hiteles ember? Van meg 1001 ilyen idezet tobbe kevesbe ,,hiteles/nem hiteles'' emberektol. Most nekem ne kezdj filozofalni, hogy ki szamara ki a hitles meg a suket duma. Hogyha ilyen reszletkerdeseken akadsz fenn, akkor menj mashova levezetni a napi feszultsegedet, mert nem jo helyen jarsz! Nem is ez volt a szoveg mondanivaloja csak peldakent hoztam fel. Az utolso resze a hozzaszolasodnak, hat az kesz rohej. Dombjad a stilust mashol megkerlek. Az eszed az elveszett, de latom, hogy divat az van. En azt ajanlom miutan elolvasol egy szoveget figyelj oda (ez a minimum ) hogy mi a mondanivaloja es ha egycsapasra nem megy ertelmezd ujra mert kurvara ellottel valamit.