Gyurkity Péter

A Google Play váltja az Android Market portált

A Google fontos lépésre szánta el magát, és egyetlen platform keretében biztosítja a hordozható készülékek felhasználóinak az eddig külön-külön elérhető tartalmakat, a szokásos menetrendben.

A keresőcég saját blogoldalán jelentette be a Google Play elindulását, amely a két slágertermék, a tábla PC, valamint az okostelefon rajongóinak minden szoftveres igényét hivatott a jövőben kielégíteni. Az új portálon válogathatunk a rendelkezésre álló zenei anyagok, e-könyvek, játékok, valamint Android appok között, ezeket pedig biztonságos módon tárolhatjuk, a felhő-szolgáltatás keretében.


Az említett kínálat több, jelenleg is meglévő internetes szolgáltatás bevonásával jön létre, kifejezetten a mobil szegmens felhasználóira kihegyezve. A katalógusban megtalálhatók az eddig az Android Market portálon letöltött appok és játékok, a Google Music által rendelkezésünkre bocsátott zenei anyagok, valamint az immár több országban elérhető Google eBooks elektronikus könyvei. A hivatalos adatok szerint mintegy 20 ezer zeneszámot tárolhatunk el a felhőben (letöltésre ezúttal nincs szükség, ez a cég szerint gyorsabb és biztonságosabb érzést biztosít), összesen mintegy 8 millió alkotás között válogathatunk, ezt pedig 4 millió e-könyv, nagyjából félmillió app, illetve mozifilmek ezrei egészítik ki.

Az illetékesek kedvezményes ajánlatoktól remélik a sikeres rajtot, így a Google Play oldalán teljes albumokat 4 dollárért, zeneszámokat, könyveket és filmeket pedig mindössze 25 centért szerezhetnek majd be az amerikai vásárlók - a portál egyelőre kizárólag az USA-ban elérhető, ahogy azt megszokhattuk, bár a kör a későbbiekben kibővülhet majd. A kínálat nyilván szintén folyamatosan frissülni fog, a kiválasztott eszközökön automatikus szinkronizáció lesz elérhető, az elkövetkező napokban pedig a felhasználók azt fogják tapasztalni, hogy a jelenleg telepített alkalmazások mind-mind a Google Play rendszeréhez illeszkednek majd, központi frissítések útján.

Az Android appok eddig meglévő 50 MB-os felső határa a napokban 4 GB-ra ugrott, ami nyilván nagy segítség lesz többek között a játékok fejlesztőinek. Az APK fájlok mérete marad 50 MB, ám ehhez a jövőben kiegészítő fájlokat csatolhatnak majd az alkotók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Major #13
    Óóó igen! Vodafone zsebnet 100 - 100 mb-nyi adatforgalom mindössze 990Ft-ért!
  • AnarchoiD #12
    otletnek szvsz jo - megvalositas lesz erdekes
  • caius marius #11
    Na igen a playhez a szolgàltatòknak is fel kell nőniük! Nem lesz elég a szaros 1-3Gb adatmennyiség, ami ennél kevesebb az meg szòt sem érdemel.
  • [HUN]FaTaL #10
    32/32-re korlátoznak, és külföldön mindig fizetni kell a netért külön, hiába van csomagod.
  • finizlik #9
    Nem egy olyan csomag van ami miután elfogy lekorlátoz 64/64 re és nem számláz túl.

    Nos 64/64 es már nem gyengén elég zenézéshez.. Vagy ez is a google hibéja, hogy ilyen fos az ország?
  • Yv@n #8
    Rányomsz az offline módra, és a készülék leszinkronizálja a zenéket, net kapcsolat nélkül is hallgatható mind.
  • Pharaoh #7
    A magyar mobilweb csomagokkal elég gyorsan elfogyna az adatforgalom.
  • finizlik #6
    Mivel a Google rohadtul nem Mo-ot nézi ezért igaza van.

    Repülőn is van net. Legtöbb helyen 99%ban van lefedettség ahol meg nincs ott úgy is előre pufferelne 4-5-6 számot.

    Nem is tudtam hogy külföldön nincs net, wáoh. Orbán Viktor találmánya ez?
  • [HUN]FaTaL #5
    500 ezer appot mégis mi a francnak abc szerint rendezni?
  • bigjoe #4
    A barmok... Tároljam a zenéket a felhőjükben... Letöltés nélkül.... És akkor mi van, ha nem vagyok internet közelben?? (repülőn, lefedetlen helyen, külföldön, stb)