Berta Sándor

Franciaországban félmillió eurós pénzbüntetést kapott a Google

A helyi bíróság teljes mértékben helyt adott egy francia térképészeti cég beadványának és komoly büntetést szabott ki az ingyenes térképszolgáltatást üzemeltető amerikai társaságra.

Az AFP francia hírügynökség közlése szerint az ítélet értelmében az amerikai cégnek 500 000 euró kártérítést kellene fizetnie a Bottin Cartographes nevű kartográfiai vállalatnak és emellett további 15 000 eurós büntetést is kiróttak rá, amiért a bíróság szerint tisztességtelen piaci magatartást tanúsított.

A Bottin Cartographes 2009 nyarán perelte be a Google-t és azzal vádolta, hogy az ingyenes Google Maps segítségével monopolhelyzet kiépítésére törekedett a térképészeti piacon. A francia cég úgy vélte az, hogy a Google ingyen kínálja a szolgáltatását még önmagában nem probléma, az viszont már igen, hogy az ingyenes ajánlatnak köszönhetően egyre több szereplő szorul ki a térképészeti piacról vagy veszíti el az ügyfelei részét. Ítéletük szerint az amerikai keresőcég gyakorlata sérti a tisztességes piaci versenyt és azt eredményezheti, hogy hamarosan monopolhelyzetbe kerülhet ezen a területen.

A Google franciaországi szóvivője bejelentette, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, mivel továbbra is meggyőződésük, hogy egy ingyenes és minőségi térképszolgáltatás egyaránt hasznos nem csak a felhasználók, hanem a különböző honlapok üzemeltetői számára is. A konkurenciával pedig nem csak Franciaországban, hanem nemzetközi viszonylatban is szembe kell nézniük.

Jean-David Scemmama, a Bottin Cartographes ügyvédje szerint a bíróság minden pontban nekik adott igazat. Azért is komoly győzelem ez számukra, mert korábban egyetlen térképészeti cég sem mert fellépni a Google Maps ellen és így a két éven át tartó eljárás végére sikerült pontot tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • norbre #45
    ha jól tudom az utvonalterv.hu is ingyenes a felhasználóknak..
  • okosan gyerekek #44
    A piaci verseny lényege pont az, hogy az állampolgárok -- akik az állam működtetésével lehetőséget biztosítanak és bizonyos(!) garanciákat vállalnak arra, hogy kereskedelmi tevékenységet folytathassanak egy adott ország területén -- jobban és jobban járjanak.

    Ha ezt extrapoláljuk, az eredmény az, hogy ingyen és a lehető legjobb minőséget kapják a polgárok, vagy a lakosság.

    Az ingyen megvan, a legjobbal vannak problémák. Ami Franciaországban történt az csak azért vicces, mert amikor mi cisnáltuk ezt meg velük Pécsen, akkor hőzöngtek egész addig, míg Szarközi maga írt Orbánnak az ügyben levelet.

    Magyarországon, hogy a BKV reklámozta a Google-t az viszont egyenesen vicc. Az pert érdemelne. Volt egy nagyon profi rendszerünk útvonalterv.hu, ami az összes tömegközlekedési eszközt lefedte Magyarországon belül már jó ideje, mire a Google eljutott addig, hogy a BKV szarát beintegrálja a saját szarába. A végén pedig együtt táncoltak.

    Ezért kellett volna mindkettőt jól megbaszni. Az útvonalterv érdemelt volna egy kis reklámot.
  • norbre #43
    eddig tudtommal pl navigáció nem volt benne
  • asdasdasd #42
    Pedig de. https://market.android.com/details?id=com.google.android.apps.maps
  • Balintos #41
    Ha a térképészek fent akarnak maradni, tematikus térképekből kell megélniük. Nem értem miért várják el, hogy egy csomó térképész megcsinálja az ugyan olyan autóstérképet ugyanarról a területről, évente kiad egy frissített változatot és majd jól megfizetik őket.
  • Balintos #40
    Mi?! Hogy ingyen térkép? Ezt meg kell szüntetni!
  • norbre #39
    *navigálásához, autóban vagy kint a természetben, vagy akár városban
  • norbre #38
    én a tönkretételt ne mértem igazán.. attól hogy van a google maps, attól még aki eddig vett térképet, ezután is fog, vagy ha nem térképet akkor gps-t.. nem nagyon ismerek olyat aki a navigálásához, autóban vagy a gugli térképeket használná. .persze lehet hogy csak az én ismerőseim körében van ez így, és hoyg a franciáknál ez másképp van
  • Mardekár #37
    Az én olvasatomban te nem érted, hogy miért ítélték el a googlet. És igen, ez már az én személyiségi problémám, hogy ha valaki egyszerű logikai dolgokat nem ért meg, akkor szívesebben küldöm melegebb tájékra, minthogy higgadtan próbáljam ezredszerre is elmagyarázni neki, hogy bizony az elágazás ahova menni akar, tíz éve le van zárva. Persze attól még próbálhat arra menni, meg álmodozhat róla, de ez engem már k*ra nem érdekel :D
  • Mardekár #36
    Pont az a problémám, hogy ti nem fogtok fel egy halom dolgot, már megbántam, hogy kommenteltem. Hogy jön ide a microsoft meg a kisebb cégek? Miért perelnék be egy olyan céget, aki nem akar tönkretenni és bizonyítékom sincs ellene? Most mit mondjak erre ha nem azt neked is, hogy hülye vagy. Ha nagymamád csinál egy kis térképészeti oldalt, azt is többen fogják látogatni, mint a microsoft összes internetes oldalát együttvéve.