Berta Sándor

Jogsértő lehet Európában a Google új adatvédelmi rendszere

A Google nemrég új adatvédelmi irányelveket dolgozott ki a szolgáltatásait használó internetezők számára, az előírások azonban szakemberek szerint ellentétesek az európai joggal.

A tengerentúli óriáscég módosította mind a 70 online szolgáltatásának adatvédelmi előírásait, az új rendszer viszont közel sem sikerült tökéletesre - legalábbis ezt állapította meg a Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés (CNIL) nevű francia hivatal, amely az Artikel 29 európai adatvédelmi csoport megbízásából tanulmányozta a módosításokat. A változás lényege, hogy a Google gyakorlatilag összekötné egymással felhasználói összes adatát.

Isabelle Falque-Pierrotin, a CNIL elnöke arra kérte a Google-t, hogy halasszák el az új rendszer március elsejére tervezett bevezetését, mivel számos kérdést tisztázni kell. "Az előzetes vizsgálataink azt mutatták, hogy még az adatvédelmi szakembereknek is rendkívül nehéz pontosan megbecsülniük, hogy mely szolgáltatások mely adatait és milyen célokból ötvözik. Sajnáljuk, hogy a Google nem használta ki azt a lehetőséget, hogy tájékoztassa az illetékes hivatalokat az új adatvédelmi irányelveiről."

"A cég közleményével ellentétben nem tájékoztattak minden hivatalt és azok is, amelyeket értesítettek, csak a módosítások előtt néhány nappal hallottak a bejelentésről. Az új irányelvek valódi tartalmáról az adatvédelmi szakemberek a legjobb esetben is csak a megjelenés előtt néhány órával értesültek és semmilyen lehetőséget sem hagytak nekik arra, hogy konstruktív módon reagálhassanak. Az előzetes elemzésünk azt mutatta, hogy a Google új adatvédelmi irányelve nem egyeztethető össze az európai adatvédelmi irányelvvel, különösen az a része nem, amelyik az érintettekkel kapcsolatos információkra vonatkozik" - hangsúlyozta a CNIL első embere.


Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa kijelentette: "Azok a vállalatok, amelyek a szolgáltatásaikat az Európai Unió fogyasztóinak kínálják, kötelesek betartani az európai adatvédelmi szabályokat." A politikus éppen ezért üdvözölte az Artikel 29 csoportnak azt a követelését, hogy az amerikai cég halassza el az új adatvédelmi rendszere bevezetését.

A webes társaság szolgáltatásainak adatvédelmi változtatásai elvileg március elsején lépnek hatályba. A legnagyobb probléma az, hogy aki nem fogadja el a módosításokat, az nem használhatja a kizárólag bejelentkezéssel elérhető Google szolgáltatásokat. Peter Fleischer, a Google adatvédelmi vezetője közölte: az elmúlt hónapban többször is felajánlották, hogy válaszolnak a CNIL munkatársainak kérdéseire és ez az ajánlatuk még most is áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • YaniMan #6
    "...többször is felajánlották, hogy válaszolnak a CNIL munkatársainak kérdéseire..."
    Miért kell felajánlani, hogy válaszolnak? Miért nem válaszolnak?
  • finizlik #5
    Aki nem VPN el keres ilyen pornót az meg is érdemli.
  • Tetsuo #4
    A temahoz is hozzaszolva... a cikk valojaban arrol szo, hogy lehet, h meg fog felelni, lehet, h nem. :)
    Azt nem tudom, hogy az "ujsagirok", hogy kepesek ilyen "komoly" munkat letenni az asztalra? :)
  • Tetsuo #3
    pl.Daniel Cohn Bendit EU kepviselo vagy a 8000 amerikai rabbi meg az elfogasuk elott. ;)
  • Adenoma #2
    young legal porn az legális.
    de amikor 18 év alattiakat keres google szerint, akkor azok letárolódnak.

    Természetesen nagy szükség van az összes ilyen mentésre, elemzésre, de 1-et jegyezzünk meg: az elemzések szerint a gyermekpornó 99%-a google és egyéb keresők elől rejtett helyen található, így csak azok a mocskok találják meg, akik tudják hol kell keresni.
  • szekrény #1
    ha valaki rendszeresen a google segítségével keres rá young legal porn-ra akkor az egy titkos pedofil adatbázisban kap helyet és ha kell megfigyeléseket végezhetnek rajta ?