Berta Sándor

Már a PC-ket célozza az Android

A Google egyik nemrég felbukkant szabadalma megerősítette azokat a korábbi feltételezéseket, hogy a cég operációs rendszere hamarosan az asztali számítógépekre is elérhető lehet.

A szabadalomban azt taglalja a társaság, hogy miként valósítható meg egy számítógép vezérlése multitouch-trackpaddel. A dokumentumban egy több szintű vezérlési modell szerepel, amelynél egy érintőképernyős kezelőfelületnek köszönhetően különböző mozdulatokkal és gesztusokkal mozgatható az egérkurzor és vezérelhetők az alkalmazások.


A szabadalom nem lepte meg Sascha Pallenberg szakértőt, aki egyértelműen úgy véli, hogy a jövő a böngészőben futtatható operációs rendszereké. Pallenberg szerint amennyiben a Google ötletét sikerül megvalósítani, úgy a konszern az asztali számítógépek területén is a Microsoft és az Apple közvetlen vetélytársa lehet. "Az Android PC-ken való megjelenése - az Intellel való szoros együttműködés és az ARM PC-piaccal kapcsolatos erőfeszítéseinek tükrében - több mint logikus lépésnek tűnik. Ugyanakkor az Androiddal szemben az Ubuntunak és más hagyományos Linux-disztribúcióknak néhány év előnyük van és maga a rendszer sem PC-s felhasználásra készült. Jól lehet látni, hogy az Android még az olyan hibrid rendszereken is, mint az Asus Eee Pad Transformer Prime nagyon nehézkesen fut, mivel alapvető funkciók hiányoznak belőle" - jelentette ki a szakember.

Egy másik alternatívát jelenthet a Chrome OS, ezt a projektet 2009-ben indította el a Google. Pallenberg azt feltételezi, hogy a vállalat egy olyan böngészőkörnyezeten dolgozik, amelyben az Androidos alkalmazások futtathatók. Ettől már csak egy lépés lenne egy PC-s környezet. A Chrome OS körül az elmúlt hónapokban túlzottan nagy lett a csend. Az Android mellett még egy dolgot kihasználhat: a HTML5-nek köszönhetően egyre fontosabbak lesznek a böngészők és ezzel párhuzamosan az operációs rendszerek jelentősége csökkenni fog, fokozatosan háttérbe szorulhatnak. Amennyiben a Google ezen a területen lépéselőnybe kerül a vetélytársaival szemben, akkor a Windows és a Mac OS komoly konkurensévé válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #32
    "Van igény szerintem egy egyszerű, de jól használható, gyors és hárdver igénytelen op. rendszerre. Ez lehetne akár az android, azért feltelepítve nem 5 giga, és nem félpercig indul vele egy mai gép (vagy telefon). Igaz nincs benne gyári videóvágó, meg 3D-s képernyővédők, de ki nem sz@rja le."

    Az egyszeru, gyors es mindenen elfuto megvan. Sajnos meretben eleg nagy is tud lenni, bar azert meg csak par szaz mega. A boot ido az sajnos tobb perc is tud lenni, attol fuggoen, hogy mit tolt be. Mondjuk az enyemen van gyarilag videovago es 3D-s kepernyovedo is, ebbol az utobbit nem szoktam hasznalni.

    Az android egy sima desktop linux, meg parancssor is van benne, csak jol eldugtak. Van gui-ja, meg ablakokat is kezel, csak a telefonos valtozatoknal minden ablak mindig teljes kepernyon fut, de ez barmikor atallithato egy masik ablakkezlo modul felrakasaval. A tablet verzok egy reszere ez alapbol fel is kerul. A programok barmilyenek lehetnek, egy reszuk java alapu, de ez csak opcio, egy program lehet c, c++ alapu nativ is vagy eppen c# vagy algol, mivel ami gcc-vel lefordithato az megy nativkent, minden mas meg mehet a sajat virtualis gepeben. Maga a rendszer joreszt c-s kodbol all, meg a grafikus felulet nagyobbik resze is sima c-s kod. (van c++ csak ugy latszik az android-os os fejlesztok nem szeretik)

    Egyebkent android-bol mar most is van desktop valtozat, az ingyenes, nyilt forraskodu valtozatbol. Ez x86-os es arm-os desktop gepeken tud futni, eger es billentyuzet tamogatassal. Kis munkaval felrakhato ala minden ami debian vagy ubuntu ala felmegy, ebbol foleg az x11-et erdemes, hogy legyen hagyomanyos linux-os gui is, bar ezt erdemes az android gui ala alalmazasba felrakni, igy az x11-es desktop egy teljes kepernyos nativ alkalmazasnak latszik. Nagyjabol ilyen elven fut win8 alatt is a regi windows-os desktop. Azt hozzatennem, hogy szep nagy lesz az android rendszer particioja, ilyenkor mar akar 10-15 gigat is megeszik, szoval erdemesebb memoriakartya helyett merevlemezre rakni. Viszont cserebe igy mar lehet android alatt android-ra fejleszteni.

    ps: A google szabadalma a multi input-rol szol. Tehat egyszerre lehet a kepernyot es a touchpad-et nyomkodva dolgozni. Akar ugy is, hogy egyik ujjunk a kepernyon, a masik a touchpad-en es megis megy a ket ujjas multitouch. Pc-s android-on erre jelenleg legfeljebb ket eger szolgalt, amiknek a hasznalata kisse korulmenyes. A masik dolog az adaptiv egerkurzor, ami csak akkor latszik ha nem a kepernyot piszkaljuk, tehat nem kozvetlenul celoz az ember, hanem egerrel vagy touchpad-del. Telefonokon, ahol van touchpad/dpad/joystick most is igy mukodik.

    "Pár fontos és jó dolog mellett rengeteg a szemét ebben is, de a PC-s verziónál remélhetőleg alapból root-ként nyomulhatnánk, kigyomlálva a számunkra haszontalan részeket."

    Open source verzioban ez az alap. Nem root kent fut a rendszer, mert minden alkalmazas le van sandbox-olva sajat virtualis user ala, de van root jog, a shell-t erdemes igy futtatni. Ugyancsak konfiguralhato az os, tehat a szuksegtelen dolgok (pl. gui tamogats) kihagyhatoak belole ha az adott hardverhez eppen nem kell. De be is lehet rakni par dolgot, pl. hogy alapbol menjen az x window tamogatas vagy legyen fent a gcc vagy a midnight commander.
  • Büdös Bohóc #31
    az mind igaz, sőt, ha lenne elég gyors sávod, akkor is elég gáz lenne úgy ellőni több száz giga fel/letöltést, hogy ne szóljon be a szolgáltató - és még csak nem is warezról van szó most :D
  • narumon #30
    Gondolom arra gondolt - joggal - hogy a youtubera előszőr fel is kell juttatni azt a videot. No ehhez kurva lassú ma még bármilyen otthon elérhető internet, mert a videoszerkesztéshez nem 100MB-ot kell feltölteni hanem mondjuk 40-50GB-ot. Nálam legalábbis ennyi egy nyaralás nyersanyaga.
  • Büdös Bohóc #29
    "Ehhez képest az internetes infrastruktúra elég fejletlen." - youtubeot nézd már meg esetleg, hogy mennyire gyorsan is feldolgozza a cuccaidat, plusz utószerkesztést is elég jól lehet vele csinálni.
  • Azorut #28
    Szvsz csak lenne létjogosultsága, ha 15 évvel korábbi szinten állnának a számítógépek teljesítményt tekintve. Viszont lassan ott tartunk, hogy egy okostelefon is képes lesz a számításigényesebb feladatok elvégzésére, akár videokonvertálásra is. Ehhez képest az internetes infrastruktúra elég fejletlen.

    Meg nem szeretném, hogy a netszolgáltatótól függjön, hogy tudom-e használni a gépemet :) .

    A felhő nekem annyiból jó, hogy a fájljaimról egy biztonsági másolatot készítsek.
  • scagnetti #27
    Valoban nem vagyok egy IT ász (bár valszeg ti sem), de legalább 'AgentKis' rátapintott a lényegre, anélkül hogy egyböl fikázzon, mert sajnos ezen a forumon ez megszokott dolog.
    Normálisan is hozzá lehet szolni, de látom ez nem sok embernek adatott meg.
  • sanyicks #26
    hát az apple meg levédette a mobilok lockolását (húzás a képernyőn) azt sem ők találták ki, és utólag védték le, a gugli valszeg pont ezért kezdett el szintén levédeni minden faszságot, hogy az apple szerű trollok ne trollkodhassanak rajta.
  • Büdös Bohóc #25
  • Narxis #24
    Bármennyire hihetetlen de a nagy nyugat polgárainak teljesen mindegy.
  • AgentKis #23
    Vagy legalább az ikonjukat lesz jogunk leszedni az "asztalról"