Hunter

Új vércsoportokat azonosítottak

Valószínűleg mindenki tisztában van a vércsoportjával, ami lehet A, B, AB vagy 0. Talán még azt is tudjuk milyen az Rh-faktorunk. De mi a helyzet a Langereis vércsoporttal, vagy éppen a Juniorral? Pozitív vagy negatív? A legtöbb ember ezekről még csak nem is hallott, pedig ez az ismeret élet-halál kérdése lehet.

Bár a vértranszfúziós problémák a Langereis és a Junior vércsoportok miatt világszerte ritkák, számos etnikum veszélyben van, jegyezte meg Bryan Ballif, a Vermont Egyetem kutatója. "Több mint 50000 japánról tudjuk, hogy Junior negatív és vérátömlesztéskor problémák vagy anya-magzat összeegyeztethetetlenség léphet fel" - mondta.

Ennek a két vércsoportnak a molekuláris alapja egészen mostanáig rejtély volt. Ballif és munkatársai a Nature Genetics februári számában publikálták felfedezésüket a két kevésbé ismert vércsoportért felelős vörösvérsejtek két proteinjéről, az ABCB6-ról és ABCG2-ről. "Csupán 30 proteint azonosítottak eddig, amik az alapvető vércsoportokért felelősek, most ez a szám 32-re emelkedett" - mondta Ballif, hozzátéve, hogy a legutóbbi hasonló felfedezés közel egy évtizedre tekint vissza, ezért is különösen jelentős a mostani kettős eredmény. Mindkét újonnan felfedezett protein összefüggésbe hozható a rák gyógyszerekkel szembeni ellenállással, ezért a kutatásnak kihatása lehet a különböző ráktípusok kezelési módszereire is.

Ballif és kollégái egy nemzetközi összefogás keretében dolgoztak, tömeg spektrométerrel elemezték a Francia Nemzeti Vértranszfúziós Intézet által megszűrt fehérjéket, amikhez a japán vöröskereszt oszakai és hokkaido-i vérbankjaitól kaptak antitesteket. A vermonti proteinazonosítás után a munkát Franciaországban folytatták, ahol a helyi projektvezető, Lionel Arnaud és csapata sejt- és genetikai teszteket hajtott végre, megerősítve, hogy ezek a fehérjék a felelősek a Langereis és Junior vércsoportok kialakulásáért.

Az ABO és az Rh-faktoron túl a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság 28 további vércsoport-rendszert tart nyilván, olyan neveken mint Kidd, Duffy, Diego és Lutheran, a Langereis és a Junior azonban még nincs a listájukon. Bár az új vércsoportok antitesteit már évtizedekkel ezelőtt azonosították az összeférhetetlen vércsoportú magzatok kihordásával küzdő terhes nőknél, ezeknek az antitesteknek a genetikai alapjai egészen mostanáig ismeretlenek voltak, ezért nagyon kevesen tudtak arról, hogy Langereis (Lan), vagy Junior negatívak, illetve pozitívak, tette hozzá Ballif.

"A vérátömlesztésnél az anti-Lan antitesttel rendelkező egyének ellátása rendkívül nagy kihívás, részben a megfelelő donorok szűkössége, főként azonban a vérszűréshez alkalmazható megbízható reagensek hiánya miatt. A Junior negatív donorok is nagyon ritkák, ez azonban hamarosan változhat" - írja tanulmányában a kutató csoport.


Bryan Ballif
Az új kutatás eredményeivel az egészségügyi szakemberek most már sokkal gyorsabban és biztosabban tudják szűrni ezeket az új vércsoport-proteineket. Az ismeretek különösen hasznosak lehetnek a szervátültetéseknél. "Ahogy egyre nagyobb gyakorlatra teszünk szert a szervátültetésben, mindent megteszünk a minél jobb egyezőségek érdekében, időnként azonban egy szövet vagy szerv, ami jónak tűnik, mégsem működik és kilökődik, ami számos problémához vagy halálhoz vezet. Nem mindig tudjuk a kilökődések okát, azonban összefüggésben lehetnek ezekkel a proteinekkel" - vélekedik Ballif.

Az adományozott szervek és szövetek kilökéséért az immunrendszer a felelős, ami ha nem ugyanazokat a proteineket észleli, ami testünk vérsejtjeiben megtalálhatók, egy összetett sejtvédelmi mechanizmust léptet életbe. "Antitesteket fejleszt ki az új szervek, vagy szövetek ellen és megpróbálja elpusztítani az észlelt betolakodót. A test saját maga ellen támad" - magyarázta Ballif, aki nem csupán a japán lakosságnál, de az európai cigány lakosság körében is megállapította a Langereis és Junior vércsoportokat.

A kutatócsoport még koránt sem ért munkája végére. "További ismeretlen vércsoportokat követünk nyomon, nagyságrendileg körülbelül 10-15 rendszerről tudunk, amiknél szintén gondok léphetnek fel, azonban nem tudjuk melyik az a protein, ami előidézi ezeket a problémákat" - mondta Ballif. "Bár ezek is rendkívül ritkák, mégis ha ön az az egyén, akinek ez gondot okoz egy vérátömlesztésnél, akkor nincs ennél fontosabb ismeret"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #11
    És természetesen azonkívül, hogy az embereknek, az egyes csoportoknak, más a vércsoportjuk, a fehérjéik, meg a bőrszínük, meg a testalkatuk, meg esetenként a belső metabolizmusuk, ennek köszönhetően a fizikai teljesítőképességük, várható élettartamuk, betegségekre való fogékonyságuk eltér, azonban természetesen a liberális politikai elveknek megfelelően az emberek mentális képességeiben, vagy szociális viselkedésében semmi genetikailag meghatározott különbség nincs, vagy legalább is nem bizonyítható (igaz ahogy tudom jelenleg hivatalosan ilyen kutatások nem is folynak), aki mást mond az meg szemét náci, és a liberális demokratikus elvek szerint szélsőséges esetekben börtönbüntetésre ítélhető!
  • gosub #10
    úgy látszik a vér is rasszista.
  • Pares #9
    Cigányokért nem kár.
  • Doktor Kotász #7
    "Nem kelett volna a beltenyészet és nem lett volna ilyen."

    Akkor szaporodjál cigányokkal, legyen vagy száz pujád tőlük, és minden rendben lesz.
  • Lunki88 #4
    Természetes szelekció. :D
  • finizlik #8
    ????
    Oké hogy buta vagy de mindig sikerül rátenned
  • finizlik #14
    Csak van egy bibi.. A cigányoknak sem lenen muszály 12 évesen kúrni az unokatesóját.. Tudod elég nagy ez kibaszott ország.
  • FoodLFG #5
    Már megint a belterjes népekkel van gond ?
    cöcö...
    Én valahogy nem aggódok miattuk.
  • Doktor Kotász #13
    Látom, nem sikerült összerakni. Nem azért belterjesek a cigányok, mert így szeretnék, hanem azért, mert éppeszű fehérember kerüli a többségükkel a szociális érintkezést.

    Egyébként, ha idegenkedsz egy népcsoporttól, logikus, hogy nem párosodsz velük, így illogikus, hogy sajnálkozol a beltenyészetük miatt.
  • BenceYCE #12
    Így van!!! Akkor tegyük fel a kérdést, ki szeretne cigány gyerek(ek) édesapja lenni? :) Na? Senki? Miért? Számos előnnyel jár, pl. nem kell etetni, kilopja magának a hűtőből az ételt! :)