Berta Sándor

Egyre gyakrabban használják saját eszközeiket a dolgozók

Eddig általában a cégek meghatározták munkatársaik számára, hogy milyen hardvereket és szoftvereket használjanak, ez azonban kezd megváltozni.

Egyre gyakoribb, hogy a nyugati cégek szabad kezet adnak alkalmazottaiknak a használt hardverek, szoftverek és eszközök kérdésében. A jelenséggel a The New York Times külön cikkben foglalkozott, példaként a Magyarországon is jelen lévő Kraft Foods élelmiszeripari konszernt hozták fel. A társaság belső IT-részlege eddig meghatározta, hogy a dolgozók milyen hardvereket, programokat és eszközöket használhattak, egy ideje azonban már erről szó sincs. Ugyanakkor a vállalat nem csak szabad kezet ad ebben a kérdésben az alkalmazottaknak, hanem külön keretet is a rendelkezésükre bocsát, amiből megvehetik a nekik tetsző felszereléseket.

Mike Cunningham, a Kraft Foods technológiai vezetője szerint a változtatásra azért volt szükség, mert a munkatársaik egyre gyakrabban kérdezték meg, hogy miként lehet, hogy otthon jobb felszereléseik vannak, mint a munkahelyükön? Azonban a Kraft Foods példája közel sem egyedi. Egyre népszerűbb megoldás, hogy az egyes vállalatok arra ösztönzik a munkavállalóikat, hogy az otthoni laptopjaikat, mobiltelefonjaikat vagy táblagépeiket használják a munkahelyeiken is. A Forrester Research egyik aktuális tanulmánya szerint az IT-dolgozók 48 százaléka az okostelefonja megvásárlásakor egyáltalán nem veszi figyelembe munkaadója igényeit és szempontjait.

A megváltozó szokások nagy befolyással vannak az IT-szolgáltatók üzletére is. A folyamat elsősorban az üzleti szférában erős óriáscégeket, pl. a Dellt, a Research in Motiont és a Hewlett-Packardot érinti hátrányosan, ugyanis csökken a központosított tenderek mennyisége. Az egységes beszerzések helyett egyre fontosabb a hatékonyabb munkavégzés, s ha ez utóbbihoz az kell, hogy az adott alkalmazott inkább a saját laptopját használja, akkor sok társaság inkább enged. A dologból ugyanakkor az IT-piac számos, a fogyasztói piacon erős szereplője profitálhat, köztük az Apple, a Google, a Skype és a Dropbox is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csibra #15
    A melós a munkahelyén a munkahelye által biztosított eszközökkel végezze a munkáját, és ne a privát dolgaival foglalkozzon. A munkaeszközét ne vigye haza, az otthon pihenésre való, nem arra, hogy ott folytassa a munkahelyén félbehagyott munkát.
    Pont tegnap-tegnapelőtt bénította 48 órán keresztül egy ügyfelem teljes levelezését egy "a saját laptopomat használom munkára is" gépen elszabadult vírus.
  • Rapid81 #14
    Nehogy már a saját telefonomról telefonáljak céges ügyben, meg behordjam a saját pénzemből vásárolt laptopomat dolgozni. Hülyék ezek? Mondjuk gondolom a "nyugati cégek" kifejezés amerikára értendő... Ott vannak ennyire hülye emberek, akik még meg is teszik ezt a cégnek.
  • teddybear #13
    Jogilag a cégnek bérleti díjat kéne fizetnie a cég érdekében használt eszközeimért. Például ez így van a saját autóm használatánál, kilométerpénzt kötelesek fizetni.
  • Komolytalan #12
    Azért egy i5-ös procival szerelt laptop az szerintem nem fostaliga. Pláne nekem, aki durván 3-4 évente cseréli az otthoni gépét.
    Rendszergazda meg pont azért kell, hogy ne "fagyizzon keményen" a gép. Meg ha már úgyis van, akkor inkább ő telepítse/tartsa karban központilag a gépemet, mint nekem menjen ezzel a munkaidőm. Persze Vér István Veboldalgyáros Bt-nél ez máshogy van, mert ott Vér István a programozó, grafikus, rendszergazda, értékesítő, meg az atyaúristen is egy személyben.
  • Sir Quno Jedi #11
    Kit izgat a hw honnan van? Ez max. szervizelési problémákat vet fel (mert ugye a júzer hajlamos érzékeny adatokat hagyni a gépén, mikor szervizbe adja, ami esetünkben külső szerviz lesz, bár VPN-nel ez is megoldható, pl. a Checkpoint VPN csinál virtuális desktopot és semmit sem lehet közte és a gép adatai között másolni, semmilyen módon, 1xű policy beállítás). A többi megoldható VPN-nel, remote desktop-pal, tartalomszűrőkkel, MAC szűréssel, port szűrésekkel stb.-stb.
  • kvp #10
    En probalom betartani, hogy ceges eszkozt nem hasznalok magan celra, magan eszkozt nem hasznalok ceges celra. Ennek a mellekhatasa az, hogy az irodamban van egy fejlesztoi gep munkara, egy irodai gep a ceges halozathoz es egy harmadik gep az internethez. Telefonbol is van ceges meg magan. A magan telefonomat en fizetem, cserbe a cegest tobbnyire bent hagyom munkaidon kivul (mivel ceges hardvert ha egy mod van ra, nem viszek haza).

    A ceges gepek hp munkallomasok, eros processzorral, sok rammal. Az internetes gep egy barkacs asus, a fentiek mellett eros videokartyaval, hogy menjenek a jatekok. A gepek kozott meg pendrive-ot sem rakok at, igy virus sem mozoghat koztuk. Egyebkent mindharom gep hardveret en valasztottam, a felkinalt lehetosegek kozzul. Ugyanez igaz a telefonokra is. A ceges HTC, a sajat SE, a szoftveruk kozel egyforma. Tesztelni viszont csak ceges hardverrel szoktam, az esetleges tevedesek arat igy nem kell zsebbol fizenem, cserebe a ceges hardvereken nem keletkezik magan jellegu szemet.

    Egy ceges halozatra nem szabad beengedni nem ceges gepet es nem szabad hagyni, hogy az alkalmazott a nem ceges dolgait a ceges gepen/halozaton vegezze. Annyit erdemes meghagyni, hogy bizonyos keretek kozott valaszthasson maganak minden alkalmazott neki tetszo hardvert es szoftvert. Minden kulso eszkoz es szolgaltatas hasznalata potencialis biztonsagi res, ami egy ceg szamara kockazati tenyezo es az elso komolyabb kar utan erre valoszinuleg a cegek is ra fognak jonni.
  • Petka #9
    Kíváncsi lennék, hogy azoknál a cégeknél, amelyeknél csak így beengednek mindenféle szirszar külsős gépet, milyen információ-biztonsági alapelvek és egyéb biztonsági policyk vannak érvényben. Szerintem nem is az a legnagyobb probléma, hogy nem homogén a rendszer, hanem az, hogy Mariska becipeli tesconotiját, megnyitja a facebookot a toolbarokkal teli böngészőjében és a céges hálózatot máris elárasztja a botnetek adatforgalma.

    Szerintem ez a megoldás egy nagyobb cég esetében több kárt okozhat, mint amennyit spórolnak vele...
  • sanyicks #8
    ja ez volt nálunk is. Egy rakás szar volt a gép, de MÁRKÁS... Fú de jól jártunk vele...
  • pakeszke #7
    ez elegge komolytalan volt...

    az en sajat gepem mindig is jobb volt mint a cegeknel levo fostaligak...

    vagy az volt hogy "markas" gep volt osszerakva oszt nem volt pl. RAM benne eleg vagy az hogy osszerakott, de ott meg mar sajnaltak a 20e -t kiadni az alaplapert hiszen ugyanazt tudja a 8e -s is :))) fagyizott is kemenyen

    amugy titkarnoknel meg megertem hogy a rendszervadasz homogen parkot akar, de programozoi szinten nem kellene hogy a rendszervadasz matasson a gepen...
  • gombost #6
    Meg fogsz lepődni, de van ilyen. Céges telefonokba a privát számokat oly módon kell beírni, hogy valami kódot írsz a tényleges szám elé és így azt külön számlázzák.