Napi Online

Dinamikusan fejlődik a román IT-szektor

Bár Románia csak az utóbbi évtizedben kezdett el számottevően fejlődni az információs technológia terén, viszonylag jól behozta a lemaradását: a kelet-közép-európai térség országai közül itt találkozunk az egyik legdinamikusabb fejlődéssel - írta a bukaresti Új Magyar Szó.

A romániai információtechnológiai szektor 2010-ben körülbelül 9,1 millió dollár értékben állított elő számítógépes hardvereket, 107,7 millió euró értékben szoftvereket, 336,2 millió euró értékben nyújtott általános számítástechnikai szolgáltatásokat belföldi gazdasági és kulturális tevékenységek számára, emellett 70,5 millió euró értékben juttatott szolgáltatásokat külföldre. Ez összesen 523,5 millió euró - mondta el a lapnak Dana Samson, az International Data Corporation (IDC) vezető elemzője.

A Romániában használt hardverek oroszlánrésze még mindig külföldről származik (az országban használt számítástechnikai eszközöknek alig 2 százaléka készül hazai gyárakban), de a szoftverfelhasználás tekintetében nagyjából egyensúly áll fenn, a helyi piacot fele-fele arányban uralják az importált és a hazai gyártású programok. Az IT-szolgáltatások terén jobban áll Románia: a kulturális és gazdasági tevékenységekhez "szállított" számítástechnikai megoldások 95 százaléka hazai. A piac befogadóképessége - a külföldről behozott árukra és szolgáltatásokra fordított kiadásokkal együtt - azonban jóval nagyobb: másfél milliárd euróra rúg.

A szakértő véleménye szerint a kelet-közép-európai térség országai közül itt találkozunk az egyik legdinamikusabb fejlődéssel. A hazai piacon bekövetkezett látványos számítástechnikai robbanás az elemzők szerint egyértelműen a külföldi befektetőknek köszönhető, kevés romániai vállalatnak fő tevékenységi területe a digitális technológia, és más profilú cégek közül is elég kevesen fektetnek be az IT-fejlesztésbe, annak ellenére, hogy hatalmas igény lenne erre.

A lap által megkérdezett szakembereknek az a tapasztalata, hogy úgy a hazai, mint a külföldi cégek pozitívan nyilatkoznak a Romániában talált humán erőforrásról, így egyértelműen ők vonzzák legjobban a külföldi befektetőket. Az elemzők szerint sokkal több multinacionális cég választja azt, hogy Romániában nyit irodát, mint ahányan Magyarország, Lengyelország vagy Csehország mellett döntenek, annak ellenére, hogy a gazdasági viszonyok sokkal kedvezőtlenebbek Romániában, mint másutt. Ezt a versenyt az dönti el, hogy a kormányok mennyire segítik iparukat - állítják. A szektorban dolgozó programozók úgy vélik, Kelet-Európa legnagyobb vonzereje a Nyugat számára a földrajzi és kulturális közelség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • opeca #8
  Persze mert alapban olyan adókedvezményeket kapnak az IT szaktorban, hogy megéri bele feccőlni, emiatt sok sok külföldi válallat is alapít ott telephelyet.

  Olyan kb. mint India.
 • Rotyoka #7
  Milyénk meg dinamikusan épül le :D
 • kicsibicska #6
  Amíg az átlagember havi fizetésébe kerül egy OEM windows licensz, addig ne is várja senki hogy az ember jogtiszta cuccot vegyen.
 • Ender Wiggin #5
  Mo-n nagy divat mindig azt hangoztatni, hogy Ro mekkora spíler. Ugye jobb utak, hatalmas gazdasági növekedés stb. Ahogy ezek is 99%-ban hazugságon, olyan nacionalista populisták szájából hangzanak, akik Nagyváradon túl még sosem jártak Ro-ban, és Erdélyen kívül amúgy sem létezik számukra semmi. Román szoftverpiac? Hahahaha. Rajtam kívül szerintem senki sem vesz jogtiszta cuccot, még a PC boltban is hülyének néznek, ha az új notebookra vagy PC-re eredeti winfost szeretnék.
 • Jagdgeschwader #4
  A kárpátok dákói tudnak terjeszkedni külföldön, itthon is...
 • YMan #3
  mrzed001: kifelejtetted a felsorolásból a korrupciót... ezért. Mindent lezsíroznak, zsebbe fizetve megvesznek a fő piaci szereplők stb.
 • mrzed001 #2
  Nyersanyagunk nincs, iparunk megvették-lenullázták-felrobbantották és eldózerolták, mezőgazdaságunk is halál közeli állapotban van ... egyedül talán az IT ahol tudnánk nagyokat alkotni, lévén furfang, kreativitás és ész az bőven szorult a magyarba.
  Szóval, miért nem fejlődik ilyen dinamikusan a magyar IT szektor ???
 • Zoli007 #1
  Mocskos románoknál ráadásul jó olcsó a 3G.