Berta Sándor

Európában is érezhető a Japánt sújtó katasztrófa utóhatásai

A múlt hónapban Japánt sújtó természeti katasztrófa és a fukusimai atomerőműben bekövetkezett robbanások hatásait immár a kontinensünkön is érezni lehet.

A BITKOM német szakmai szervezet felmérése szerint immár minden hatodik német hightech cég megérzi az utóhatásokat: "A földrengés, az azt követő szökőár és a reaktorokat érintő események egyre inkább kihatnak a hightech-szektor globális alkatrész-szállításaira. Az utórengések és a továbbra is üzemzavarokkal küzdő áramhálózat egyre nagyobb kihívások és problémák elé állítják a gyártókat" - jelentette ki prof. dr. August-Wilhelm Scheer, a BITKOM elnöke. A szakember hozzátette: bár sok üzemben már megkezdődtek a helyreállítási munkák, de a létesítmények még közel sem üzemelnek teljes gyártási kapacitással.


Sendai városa teljesen elpusztult

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy kevés alkatrész, többek között akkumulátor, szenzor készül jelenleg Japánban. A világot érintő gazdasági utóhatások természetesen eltörpülnek a földrengésben, a szökőárban vagy a fukusimai balesetekben érintett emberek gondjai mellett, de ezek kihatnak a más kontinensen élők életére is. A termék- és alkatrész-ellátás akadozása minden öt megkérdezett cég közül négyet érint. Az európai kereskedők és gyártók 17 százaléka kénytelen már most fennakadásokkal számolni, 19 százalékuk erre számít a közeljövőben, míg 29 százalékuk legkésőbb a következő hónaptól. Csak a válaszoló vállalatok 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem lesznek káros utóhatások.

Azt már három héttel ezelőtt is tudni lehetett, hogy az események hatással lesznek az árakra is. A kereskedők 21 százaléka már érzékelte az árak növekedését, 21 százalékuk számol áremelkedéssel a következő hetekben, 17 százalékuk pedig a májusban. A helyzetet súlyosbítja, hogy az európai hatóságok is szigorúbban vizsgálják meg a Japánból érkező szállítmányokat, a repülőtereken például rendszeresen ellenőrzik, hogy az adott csomagok nem radioaktívak-e. Mindez még inkább elhúzódó szállításokhoz vezet.

Márciusban még arra számítottak a szakértők, hogy nem csak alkatrész-ellátási zavarok lehetnek, hanem drágulás következhet be a memóriamodulok és a kijelzők piacán, és akár hiány is keletkezhet a számítógépek, mobiltelefonok és egyéb eszközök szegmensében a japán válság miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • okosan gyerekek #7
    köszi, nevettem!
  • adler30 #6
    Találós kérdés:a kínaiak hol készülnek?
  • puntocsento #5
    az furcsa, hogy eddig azt mondták, minden kínába készűl, és kiderül, hogy hogy mégsem. viszont máshol azt olvastam, hogy a japán nagy válalatok átköltöznek kínába.
  • sanyicks #4
    megyek veszek 8 kiló jódot, meg sugárzás mérőt. Rettegjünk együtt... ha már ott vagyok a náczy tenorista széésőségesektől is rettegek egy sort :)
  • noland #3
    Most jól beletrafáltál, évek óta nem nézek TV-t!
    Egyébként szomjas vagy?
  • Rotyoka #2
    Túl sokat nézel TV-t.

    Azt ugye tudod, hogy minden, még TE is sugárzol, és nem is kicsit.

    És azt hogy a víz h2o-ból van?
  • noland #1
    Az ideérkező rádióaktív sugárzásról nem is beszélve és a rádióaktív esőkről sem..
    Egyébként most cseréltettem alkatrészt az ájfónomban, azóta sugároz rendesen..kitűnő a vétel!