Berta Sándor

Gartner - lassult a PC-piac növekedése

A piackutató cég azzal számol, hogy az emberek a közeljövőben egyre kevesebb asztali számítógépet fognak venni. Ezzel szemben viszont jelentős mértékben nőhet az eladott tábla PC-k száma.

Nyilvánosságra hozta éves előrejelzését a Gartner. E szerint a PC-piac az idén csak 10,5 százalékkal fog növekedni, ami jelentősen elmarad a korábban jósolt 15,9 százalékos növekedéstől. Ráadásul az elemzők módosították a 2012-re vonatkozó előrejelzésüket is, eszerint a PC-piac jövőre nem 14,8, hanem csupán 13,6 százalékkal növekszik majd.

"A megváltoztatott becslések is visszatükrözik azt, hogy mire számítunk. Ez pedig nem más, mint hogy a felhasználók a közeljövőben kevesebb PC-t fognak venni. Ez főleg a kínai PC-piac küszöbön álló gyengélkedésének köszönhető, de közrejátszik benne az is, hogy az emberek már nem lelkesednek olyan mértékben a hagyományos számítógépekért" - jelentette ki Ranjit Atwal, a Gartner kutatási igazgatója.

A fogyasztók a hagyományos eszközök helyett inkább az alternatív termékek, például az iPad vagy más tábla PC-k iránt érdeklődnek. "Ez a folyamat - különösen az iparilag fejlett országokban - drasztikus mértékben csökkenteni fogja a számítógép-forgalmat" - tette hozzá George Shiffler, a cég másik kutatási igazgatója. Az elemzők szerint a jelenség megfigyelhető lesz a laptoppiacon is. 2015-ig a notebookok forgalma ezekben az államokban csak kevesebb, mint egy tizeddel fog növekedni.

A szakemberek egyébként úgy vélték, az idén akár 50 millió tábla PC-t is értékesíthetnek a cégek világszerte. A kutatók kiemelték: a laptopok ma már nem számítanak divatcikknek, jelenleg ezt a szerepet egyértelműen az okostelefonok töltik be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #10
    "lelassult a növekedése" -> szerintem semmi sem növekedhet a végtelenségig.
  • Tetsuo #9
    Errol szol az egesz kapitalizmus. Annak van igaza, akinek tobb penze.
  • netperformer #8
    Jah jah, ez a cikk egy nagy fake. Majd az irodisták tablet pc előtt fognak ülni... na ne röhögtessenek. Ugyan sokmindent és egyre aggresszívabban próbálnak csinálni belőle... konzolt, médiaboxot, telefont, tábla pc-k. Ezeket mind a felhasználók butasága táplálja, valójában a legtöbbje normál alkalmazásra butaság, és ezt tudják pl cégek, meg aki kezdeni is akar valamit a technikával. Meglehet sokan elfognak ezekkel ökörködni, de a PC-jüket sohasem fogják lecserélni rájuk.

    A visszaesést egyébként okozhatja az is, hogy manapság a középfelhasználóknak semmi oka sincs új gépet, alkatrészt venni, mert maga a fejlődés - talán - valóban visszaesett... amit persze a konzoloknak köszönhetünk, különben Carmak olyan Raggel rukkolna elő, hogy bexarna az összes konzol xD
  • willcox #7
    A Gartnert sok cég pénzeli. Mindig olyan előrejelzést ad, amilyet a pénzelő előír. De nem különb a többi "előrejelző" cég sem.
  • Zoliz #6
    A Gartner 1000%-ban az Apple által van fizetve és mint egy tollnok írja a hazugságait. Sajnos a világ így működik, egyesek a nyertesek és a pénz oldalára állnak, mert gyávák az igazsághoz.
  • grobs #5
    Én pl. tévén nézem a full HD filmeket. Eleve 40" alatt nincs jelentősége a HD-nak normál távolságból. Én nem szeretnék 40"-os monitort venni, vagy 50-70cm-ről filmet nézni. A mai tévékben gyári tartozék a divx, mkv képes lejátszó. Ennek semmi köze az x86 desktop vs. arm tablet kérdéshez.

    PC-re szükség lehet (android esetében pl. nem feltétel), de az elemzés elsősorban abból indul ki, hogy az emberek nem _frissítik_ a meglévő gépeiket, mert nem érzik szükségesnek. Ezért a piac bedugult. Ettől függetlenül valahol a sarokban elfekvőben a tablet vásárlóknak van számítógépe ... csak nem használja a tablet karbantartásán kívül semmire, így nem fektet be újabb hardverbe, szoftverbe.
  • willcox #4
    "A piackutató cég azzal számol, hogy az emberek a közeljövőben egyre kevesebb asztali számítógépet fognak venni. Ezzel szemben viszont jelentős mértékben nőhet az eladott tábla PC-k száma." - a gagyi marketing cég nem első tévedése. És nem is az utolsó.
  • zomby1 #3
    Geek-eknek nyilván nem teljes megoldás. Arra, hogy a nagyanyád is hozzáférjen a nethez és a képekhez, arra sokkal jobban megfelelő, mint egy PC.
    Vagy ha mást ne mondjak, az ágyban szeretnél olvasni, sokkal jobban használható egy tablet ( vagy e-reader ), mint egy PC.
  • Zinaj #2
    ja majd szaros table kijelzon nezem a full hd filmeket nem?meg olyan kis colon jatszok.na ne rohogtessenek már!Asztali gép 4 ever!
  • bigjoe #1
    Önmagában pl az Ipad nem áll meg kell hozzá egy pc amin fut az Itunes (IOS frissítéshez, back up, zene, stb)....