MTI

Számítógép értékesítési rekord 2010-ben Németországban

Soha még annyi számítógépet nem értékesítettek Németországban mint tavaly: mintegy 13,7 millió személyi számítógép kelt el 2010-ben, 13 százalékkal több mint egy évvel korábban.

"Minden szegmensben virágzik a számítógép üzlet" - jelentette ki a számítástechnikai és informatikai ágazati szakmai képviseleti szervezet, a Bitkom elnöke, August-Wilhelm Scheer. "Nagy tételekben vásárolnak mind a lakossági, mind az üzleti felhasználók." Az év végi ünnepi bevásárlási szezon óriási kereslet növekedést hozott. A szervezet bizakodó az új évet illetően is: becslése szerint az idén a számítógép értékesítés 12,3 százalékkal 15,4 millió darabra bővül.

Az értékesítési árbevétel a személyi számítógépek - beleértve a tablet számítógépeket is - 8,2 százalékkal 6,9 milliárd euróra emelkedett 2010-ben. Az idén az értékesítési árbevétel további 6,5 százalékkal nőhet és elérheti a 7,3 milliárd eurót. "Az új, nagy értékű modelleknek köszönhetően az árbevétel a kiélezett árharc ellenére is emelkedik" - mutatott rá August-Wilhelm Scheer. A 2009-es krízisévben a számítógép eladások utáni értékesítési árbevétel csökkent, holott a netbook modellek iránti nagy keresletnek köszönhetően az értékesítési darabszám 6 százalékkal emelkedett.


A Bitkom kimutatásai szerint tavaly minden tízedik német polgár vásárolt magának új személyi számítógépet. Az eladott számítógépek 60 százalékát lakossági, 40 százalékát üzleti vagy kormányzati felhasználó vásárolta meg. Az eladott készülékek kétharmada hordozható kivitelű volt, a kisméretű modellek értékesítési darabszáma azonban 12 százalékkal 1,7 millióra esett vissza, ami az érintőképernyős tablet modellek megjelenésére vezethető vissza. A Bitkom adatai alapján 2010-ben Németországban 450 ezer tablet számítógépet értékesítettek.

Évek óta első alkalommal emelkedett az asztali számítógépek eladása. A forgalom 6 százalékkal 4,2 millió darabra bővült. A növekedéshez nagyban hozzájárult a gazdasági fellendülés, ami a vállalati szférát ismét készülék beszerzésekre késztette. Megnövekedett azonban a lakossági felhasználók érdeklődése is az ún. "all-in-one" asztali modellek iránt is, amelyeknél a teljes elektronika, a processzor, a merevlemez és a DVD-meghajtó egyaránt a monitorházba van beépítve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gyuszopapa #1
    Na most jöhetnek a konzolt ajnározók hogy a pc-nek vége.