Hunter

A delfinek segíthetnek az idegen intelligencia kutatásokban

Ha sikerülne létrehozni egy földi intelligens fajjal, esetünkben a delfinekkel a kétirányú kommunikációt, az komoly előrelépést jelenthet a földönkívüli intelligencia kutatásokban is, vélik amerikai viselkedésbiológusok és a SETI Intézet kutatói.

Mivel a delfin egy kíváncsi és intelligens faj, a kutatók nem elégednek meg annyival, hogy video- és hangfelvételeket készítsenek róluk. Köztudott, hogy nagy, kifinomult aggyal rendelkeznek, ami lehetővé teszi a magasabb rendű gondolkodást. Ha egy tükröt helyeznek a fogságban élő példányok tartályaiba, felismerik magukat, az éntudat pedig az embereknél is csak egy bizonyos kor elérése után alakul ki. Emellett összetett társadalmi szerkezettel is rendelkeznek, amiben szövetségeket kötnek és megosztják a feladatokat. Az idomított delfinek képesek a nyelvet is elsajátítani, a Hawaii Delfin Intézetben Louis Herman és csapata több száz szót tanított meg a delfineknek gesztusok és szimbólumok alkalmazásával. Megfigyeléseik szerint a delfinek értik a kérdések és az állítások közötti különbséget, illetve a szórend felcseréléséből adódó jelentésbeli különbségeket.

Több tanulmány szerint a delfinek saját nyelvvel rendelkeznek. Ez a fentiekkel együtt mind olyan tulajdonságok, amiket elvileg egy földönkívüli intelligenciától is feltételezünk, ezzel együtt erőfeszítéseink általában arra irányulnak, hogy saját nyelvünket tanítsuk meg nekik, ahelyett hogy egy középutat választanánk.

Denise Herzing tengerbiológus és munkatársai 27 éve látogatnak rendszeresen egy 200 fős, a Bahamák északi részén élő foltos delfin kolóniát. A tagok közötti kapcsolat megismerése a kulcsa a delfinek által alkalmazott több tucat füttyből, csettegésből és egyéb jelekből álló nyelvük megfejtésének. "A projekt végcélja, hogy megtudjuk milyen lehet delfinnek lenni" - mondta Herzing, a Boca Raton-i Florida Atlanti Egyetem kutatója. "Van amikor velünk játszanak a vízben. Ez a csoport láthatóan kíváncsi ránk, talán azért, mert mi is a vízben vagyunk, amikor elemezzük őket"

Az évek során számos alkalommal megkísérelték a kétirányú kommunikációt a delfinekkel, egy vadon élő csoport tagjaival azonban még soha. Herzing csapata jó ideje gondolkodik egy egyszerű kommunikációs rendszer létrehozásán, amivel a delfinek például egy adott játékot kérhetnének tőlük. A projekt keretében kifejlesztett kommunikációs váz hangokkal, jelekkel és tárgyakkal próbál párbeszédet kialakítani a delfinekkel. A kutatásnak a SETI-re, vagyis a földönkívüli intelligencia kutatására is hatással lehet, melyben a delfinekre egy idegen intelligencia képviselőiként tekintenek. "Az alapelv az intelligencia felismerésének a mikéntje. Az emberek azért tesztelik a fogságban élő delfineket és főemlősöket, hogy felmérjék kognitív képességeiket" - magyarázta Herzing. „Ha valaha eljutunk egy helyre, ahol egy műszaki háttérrel nem rendelkező, azonban potenciálisan intelligens faj él, hogyan ismernénk fel magát az intelligenciát, és hogyan teremtenénk velük kapcsolatot? Bolygónkon számos faj él, amiket modellként felhasználhatunk ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához"

A SETI kutatások bár viszonylag nagy múltra tekintenek vissza, jelenleg túlságosan kiforratlanok ahhoz, hogy felismerjék egy idegen jel jelentését. Ehhez kiváló gyakorlási lehetőséget jelentenek a földi értelmes állatok. "Van egy laborunk itt a Földön, amiben különböző, a miénktől eltérő intelligenciákat tanulmányozhatunk. Erről már 50 évvel ezelőtt is beszéltek és mind a mai napig jó ötletnek tűnik"- tette hozzá Seth Shostak, a SETI Intézet vezetője, hangsúlyozva, hogy nem lehetünk túlságosan önközpontúak, ha egy idegen intelligenciát szeretnénk felfedezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #89
    Ja,ja bar halakrol szo sem volt. ;)
  • gybfefe #88
    A végén úgy is csak annyit fognak mondani: And thanks for the fish! :)
  • Tetsuo #87
    Sokszor nem az angol az eredeti, vagyis nem szolgai masolatrol van szo.. persze sokszor meg igen. :)
  • adampierson #86
    Szerintem, az egy földönkívülivel való kommunikálás nem a mi (ma élők) problémánk. Ha van is kint valaki, és képes galaxisokat átszelni, akkor miért próbálna beszélni velünk ha még utazni sem tudunk hatékonyan az űrben? Ha nem tudnak az űrben közlekedni akkor evidens, hogy nekünk kéne. Ahhoz persze űrhajó kellene. :) Mindjárt égetőbb probléma mint a nyelvüket megtanulni. Kezdjünk ezen akkor töprengeni, ha itt az ideje, egy aktív kommunikációs lehetőségnek. Az emberi elme csodákra képes, ha itt a szükség. :) Ami a logikát illeti, szerintem az teljesen független nyelvtől, vagy matematikától. Ha akadályba ütközöm, megpróbálom leküzdeni azt. Ennyi. Nem kérdezem meg egy sziklától a szántóföldön franciául, hogy nem menne-e arrébb, ahogy nem is számolgatom a tömegét AxB kisseb vagy egyenlő mint 12 feladványokkal. Csak simán odébb görgetem. :) Szerintem :)
  • Rapid81 #85
    Csak az a kár, hogy a Wiki-n a magyar szócikkek az eredeti (angol) szócikknek 20-30%-át tartalmazzák csak.
  • Tetsuo #84
    Ez nem a nagy sebessegbol adodo idodilataciot bizonyitja, hanem a gravitaciobol adodot.

    A nagy sebessegbol eredo dilataciot pl. a Muonoknal figyelhetjuk meg. De ennek inkabb nezz utana, nem fogok ilyeneket leirni.

    Hozzateve, hogy latszik, sokan pl. Az ido rovid tortenetet sem olvastak, pedig alapmu, ajanlom. ;)
  • philcsy #83
    Ha jó, a második felét felejtsük el, mert ez nem így van. :(
  • philcsy #82
    Nem a témával, hanem a cikkel van gondom.
    "Einstein szerint a gravitáló testek körül elhajlik a tér és az idő, az elhajlást pedig a forgási tengely határozza meg."
    A mondat első és második fele közötti kapcsolat homályos. A mondat első fele a tömeg téridőre gyakorolt hatásáról szól, amihez semmi köze a forgásnak. A második fele pedig speciálisan a tömeggel rendelkező forgó rendszerek téridőre gyakorolt hatásáról szól.
    Ugyan ez igaz a teljes második és harmadik bekezdésre is.

    A téridő deformációja, "besüppedése", még érthető. De miért csavarodna fel? Forgás közben miért nem csak ez a deformáció mozog?

    Itt jön be az a feltételezés, hogy a tömegnek a téridőre gyakorolt hatása a térben véges sebességgel halad. Ha ez a feltételezés igaz, akkor a tömeg mozgását a téridő görbülete csak bizonyos késéssel tudja követni. Ez okozz felcsavarodást. Ha ilyen anomáliát találunk akkor a gravitációs hatás véges sebességére vonatkozó feltételezésünk megalapozott, ellenkező esetben viszont a gravitációs hatás pillanatszerűen terjed. (A kérdés úgy is megfogalmazható, hogy ha a Napunk hirtelen eltűnne, egyből elszabadulnának érintőirányba a bolygók, vagy csak bizonyos késéssel.)
    Ez a kísérlet azt bizonyította, hogy ilyen anomáliák vannak, tehát a feltételezés, miszerint a gravitáció véges sebességgel terjed megalapozott. Ami még fontos, hogy a gravitációs hullámok léte is megalapozott. Az egész kép akkor lesz teljes, ha ezeket a hullámokat közvetlenül detektálni tudjuk. Ezzel a általános relativitáselmélet bonyolultabb jóslatait is ellenőrizni tudjuk. A rossz hír, hogy ezzel valószínűleg megérkezünk a megismerés technikai határához. :(
  • Garou #81
    Vagy pl ez is : link
  • Garou #80
    Asperot, amit te elméletnek tartasz az már gyakorlatilag is megjelent pl a műholdaknál. Az ottani órák máshogy mennek, mind a földiek. Itt nagyon kis eltérésekről van szó, de már bizonyított a dolog. :)