Hunter

Videojáték élő sejtekkel

A számítógépes játékok életszerűvé tétele komoly fejtörést okoz a programozóknak és grafikusoknak, a Stanford kutatóit azonban aligha lesznek képesek felülmúlni, ők ugyanis magát az életet ültették be különböző videojátékokba.

Ingmar Riedel-Kruse, a Stanford Egyetem fizikusa és munkatársai által újraalkotott klasszikus videojátékok, mint a Pac-man, a Flipper, vagy a Pong szereplői élő organizmusok, amiket fizikailag irányíthatunk. A "biotikus" játékok motorjaként az alapvető biológiai folyamatok szolgálnak. A kutatók összesen nyolc játékot fejlesztettek ki laboratóriumukban, amik nagyjából három csoportba sorolhatók. Riedel-Krause elmondása szerint először azt szerették volna kipróbálni, hogy képesek-e egyáltalán biotikus játékok előállítására, ezért is ilyen egyszerűek az első fejlesztések.

A PAC-mecium a Pacman újragondolása, a játékosok egy konzollal megváltoztatják egy folyadékkamra papucsállatkákkal teli elektromos folyadékának polaritását, ami különböző irányú mozgásra bírja az organizmusokat. A kamrát egy kamera figyeli, ami képet valós időben egy számítógépnek küldi, a gép pedig a kapott képet egy játéktáblára konvertálja. A számítógép képernyője előtt ülő játékos a konzolon keresztül a polaritás váltásokkal irányíthatja a papucsállatkákat, hogy azok virtuális élesztő sejteket egyenek, és elkerüljék az ellenséget megtestesítő halat. Egy mikroprocesszor nyomon követve az organizmusok mozgását kiszámítja az elért pontszámokat. Egy másik játék, a Ciliaball (csillólabda) ugyanennek az alapelvnek az alkalmazásával virtuális focit játszik a papucsállatkákkal, amik a játékban a mozgáshoz használt csillóikkal lövik el a virtuális labdát.


A Biotic Pinball egy kicsit más módszert használ, ebben a játékban a papucsállatkák a flippergolyókat testesítik meg. A játékos egy parányi tűt irányít, ami az egysejtű számára egy taszító vegyületet lövell ki, eltérítve a közeledő organizmusokat. A Pond Pong, amivel két játékos is játszhat, két tűt helyez el a játéktábla két oldalán, melyekkel a flipperes megoldást alkalmazva lehet lövöldözni a papucsállatkákat egymás térfelére. Az nyer, aki bejuttatja a szerencsétlen lényt az ellenfél tavába.

Bár a játékok szórakozásnak sem rosszak, Riedel-Kruse és kollégái oktatási eszköznek szánják ezeket. "Mindenkinek megfelelő információval kellene rendelkezni a biogyógyászat és a biotechnológia alapjairól, a biotikus játékok ezt segítik elő" - mondta Riedel-Kruse, aki reméli, hogy az élettudományok más területein dolgozó kutatók is ki fognak fejleszteni hasonló játékos megoldásokat munkájuk bemutatására. A Stanford csapata szerint a játékok kísérletek elvégzésére is alkalmasak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lotsopa #25
    http://biokemia.blog.hu/2010/02/04/mennyire_vagy_tech_geek
    Magas pontszámokról nyugodtan lehet beszámolót adni. :P ( már ha valakinek sikerül 120 fölé menni )
  • KAWAszaki #24
    Hollywood ebből is csinálhat filmet (kicsiben):
    "Free Papucs"
  • Merces #23
    ...biztos rájött hogy a még letöltés alatt áló fájlokat is el lehet inditani,ha megvan az elejük, ezzel csak az a gond hogy a szomszédom a legnagyobb elosztóközpont széles e vidéken ,ha valami kommersz szart akarok nézni elkérem tőle. Az igazán érdekes dolgok meg ritkák.......
    Különben meg a hülyéket leginkább hülyeségekkel lehet meggyőzni.............
  • johnsmitheger #22
    Nincs ugyanilyen játék emberekkel? a papucsállatkák nem túl izgik :)
  • Kara kán #21
    A hülyéket csak több ésszel lehet legyőzni, mert rafináltak ám.

    Íme egy okos zsidó, az ilyeneket szeretem.
  • Merces #20
    ...jó de kit érdekel amig főműsoridőben megy az ezo tv.
  • wormwood777 #19
    Valamire majd csak jó lessz valamikor... Ha másra nem is, talán lemodellezni a biológiai lények reakcióit és nehezebb indie játékokat csinálni a gépre. :P
    Vagy mondjuk bio-konzol. :P Ráköpsz egy mintaüvegre, beteszed a gépbe és már szakít is a tetris.
  • Tower Guard #18
    Ez nagyon durca! :D
    Doktor Mariot is biztos megoldják valahogy xd, beteges. ki tudja merre vezet ez az út?
  • Rotyoka #17
    ez de beteg :D
  • torzsvendeg #16
    Kényszerzubbonyt rájuk és be velük a gumiszobába.