Berta Sándor

PC-ként tekint a táblagépekre a Microsoft

Az óriáscég a tábla PC-k esetében teljes mértékben a Windows 8-ast részesíti majd előnyben. A Windows Phone alkalmazása ilyen készülékek esetén szóba sem kerülhet.

A Microsoft Globális Partneri Konferenciáján Andy Lee, a cég mobil részlegének vezetője megerősítette, hogy a vállalat a jövőre megjelenő Windows 8 operációs rendszert tekinti a tábla PC-k fő szoftverének. Lee elutasította a Windows Phone használatát a táblagépeken, mindezt azzal indokolta, hogy a tábla PC-kre is egyfajta PC-ként tekintenek. Éppen emiatt a mobil operációs rendszer használata ellenkezne a Microsoft célkitűzéseivel, amelyek arra irányulnak, hogy minden területen egy PC korlátlan teljesítőképességét kínálják a vásárlóknak, legyen szó akár asztali számítógépekről vagy táblagépekről.

A menedzser úgy vélte, hogy az ügyfelek a tábla PC-ken is hasonló feladatokat akarnak elvégezni, mint az asztali számítógépeken. Külön kiemelte, hogy éppen emiatt fontos a Windows 8 hálózati és nyomtatótámogatása. Emellett fontos, hogy a felhasználók az USB-s eszközeiket is csatlakoztatni szeretnék majd a tábla PC-ikhez és használni akarják, továbbá szerkeszteni akarják az Office dokumentumaikat is.


A redmondi fejlesztők célja egy olyan kombinált rendszer megalkotása, amelyben egyaránt helyet kapnak az asztali PC-k, a táblagépek, de ugyanígy a telefonok és más készülékek, például a televíziók. Amennyiben elkészül a Windows 8 kifejezetten ARM-chipeket támogató verziója, akkor az operációs rendszer meghódíthatja az okostelefonokat és a televíziókat is. Ez a felvetés annak tükrében, hogy a két cég közösen tervez processzorokat, elég valószínűnek tűnik.

A Microsoft alkalmazkodni próbál a globális trendekhez. Idén januárban a Canalys piackutató cég kimutatásában már a számítógépek közé sorolta többek között az Apple iPad és a Samsung Galaxy Tab készülékeit is. Márciusban pedig Volker Smid, a Hewlett-Packard németországi leányvállalatának vezetője jelentette ki, hogy: "A PC korszaka nem fog véget érni, de a különböző eszközök közötti határok elmosódnak majd. Az okostelefonok, a notebookok, a PC-k és a tábla PC-k funkciói egyre inkább hasonlítanak egymásra. Amit jelenleg látunk az az, hogy az emberek igényei nagy mértékben megnőttek, szeretnék az alkalmazásaikat mindenhonnan és mindenkor elérni."

A Microsoft egyébként számos hardvergyártóval tárgyalást folytat arról, hogy a jövőben a Windows egyik változatát telepítsék fel a tábla PC-ikre. Az óriáscég pénzügyi és technikai támogatást ígért az együttműködő piaci szereplőnek. Az első fecskét máris sikerült meggyőznie az együttműködésről, a Hewlett-Packard ugyanis kötélnek állt és a jövő szeptemberben vagy októberben megjelenő egyik tábla PC-jére már a Windows operációs rendszert telepíti majd fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #12
    Egyébként úgy terjedt el a windows, hogy a microsoft kötött az ibm-el egy szerzdést, hogy az ibm minden gépét eltelepített windows-al adja el. Ez mind a két cégnek jó üzlet volt akkoriban, mivel egy kattingatós grafikus felülettel rendelkez gépet könnyebb volt eladni, mint egy komolyabb hozzáértést igényl csak parancsokkal kezelhet dososat, ugyanakkor az is ott volt a gépen annak akinek az kellett. Tehát árukapcsolással terjeszkedtek a piacon.
    Mellékesen én azt várom már, hogy az összes butított csilivili rendszer (ios,android,wp) tünjön el az összes hordozható géprl, és vegyék át a helyüket a desktop rendszerek, legyen az linux, windows, stb, akár egy butított, de cserélhet felülettel, elvégre manapság már a telefonokban is van ugyanolyan hardver, mint a desktop rendszereket futtató netbookokban, szóval miért kellene megelégedni kevesebbel mint, mint amire egy "fullos" rendszer képes, és miért ne használhatnék azonos szoftvereket desktopon/netbookon/tableten/telefonon csak a hardver képességeinek figyelembevételébel?
  • mujahedin #11
    Ha ismernéd djdano pályafutását nem mondanád ezt. Az a jó amit ő szeret (microsoft, intel, "liberális" baloldal, gyurcsány, szdsz), minden más szar szerinte és aki nem ezeket szereti az is szar és ezt ki is nyilvánítja, hülyézik náááczyzik, rááászistázik, csőcselékezik, habzó szájjal anyázza az "ellenséget". Aztán néha bejön "entellektüel"-kedni, és egy szótár segítségével látszólag kifinomultan egyoldalúságról, xy ellenességről pampog, nem kicsit hipokrita módon.
    Ha nem írnám le ezt előre (de lehet így is fog), akkor erre később "szemét geci jobbikfidesznáczyrászistá" vagy "hülye linuxkocka/applefanboy" vagy "az aláírásod minősít téged" valamilyen kombinációjával válaszolna, ugyanis nála csak fekete (minden ami nem fehér) és fehér van (amit ő szeret), fantáziája pedig nincs :)
  • hdo #10
    Kijött a DOS, elterjedt a DOS, a Windows adott neki grafikus felületet, a DOS kihalt, a Windows megmaradt. Ennyi a sztori.
  • asgh #9
    Egyetértek, ezért nem áll meg az az állítás, hogy:

    "A Windows nem az MS erőfölény miatt terjedt el, hanem egész egyszerűen azért mert nem volt egyetlen olyan rendszer sem, ami csak megközelítette volna a Windows kezelhetőségét."
  • hdo #8
    Azért 3.0-s Windowsokat ne emlegessünk egy mondatban igazi operációs rendszerekkel. Windows 95-tel bezárólag az összes Windows nem volt semmi egyéb, mint egy grafikus felülettel rendelkező DOS Shell!
  • asgh #7
    "A hozzászólásod meglehetősen egyoldalú és MS ellenes."

    Attól mert, szemmel láthatólag neked ez érzelmi kérdés, nekem még nem feltétlenül az, próbálom a saját szempontjaim alapján elemezni a helyzetet. Ha fel tudsz sorolni ellenérveket, akkor rajta, de indulatokkal nincs értelme operálni.

    "A Windows nem az MS erőfölény miatt terjedt el, hanem egész egyszerűen azért mert nem volt egyetlen olyan rendszer sem, ami csak megközelítette volna a Windows kezelhetőségét."

    Ez konkrétan nem igaz. Amikor a windows még csak a 3.0 korszakban volt, az OS2 már fényévekkel előrébb tartott és olyan technológiai megoldásai voltak, amik csak kb. 4 évre rá jelentek meg a windows NT-ben. Az más kérdés, hogy az MS a PC gyártókra erőltetett szerződésekkel ellehetetlenítette az OS2 (és más alternatívák, mint pl. BeOS, NexT, stb.) terjedését.

    "A tábla PC-k piacán erős verseny van, ez örvendetes, de a MS keményen ott lesz mert a Windows 8 egy igen kemény vetélytársa bármelyik másik platformnak, igen az Androidnak is!"

    Majd ha megjelenik, akkor kiderül. A windows 7 phone megjelenését is iPhone temetéssel ünnepelték a Microsoftnál és csúnya beégés lett belőle, és ha az MS nem kezd szokásához híven piaci manőverezésbe a Nokiával, már ki is pusztult volna.

    Ami a tábla piac bővülését illeti: igen, nagy valószínűséggel bővülni fog, de - véleményem szerint - az MS nem lesz komolyan jelen ebben a bővülésben és a későbbiekben sem várható, hogy nagyobb szeletet tud majd kihasítani belőle. A táblák ugyanis önálló gazdasági ökoszisztémát alkotnak (hardver-os-alkalmazásbolt és tartalomszolgáltatás egy rendszerbe integrálódik) és nem lehet egy-egy megoldást a kompatibilitási kényszerrel visszaélve ráerőltetni az piacra.
  • Guerilla #6
    Bar sok igazsag van a szavaidban, nem kell szemelyeskedni.
    Elmondta a velemenyet, te is szoritkozz legy oly szives arra.
    Velemenycserekbol lesz a beszelgetes es a vita, ami tobb megkozelitest indukal az adott temaval kapcsolatban. Egy cikk utan kifejezetten jo lehet kulonbozo allaspontokat olvasni, de jon a magadfajta es oda a hangulat..
    Ezuton is kerlek es a tobbi kommentelot is, hogy koncentraljatok a temara.
    Koszonom.
  • mujahedin #5
    Amikor pedig a win elterjedt, a linux még max linus szobájában terjedt azon az egy számítógépen.
    A win azért terjedt el, mert a dos-ra épült ami az ibm pc-k alap os-e volt, és mivel kompatibilis volt vele ezért nagy előnye volt másokkal szemben. De pl az os/2 is sokkal jobb volt mint a win95 az az előttiekről meg ne is beszéljünk...

    A tábla pc-kre meg nem véletlenül alakítanak ki külön rendszert a más gyártók...
  • mujahedin #4
    Szerinted mindenki egyoldalú aki nem a te kedvenceidet imádja, nem véletlenül vagy az sg egyik legnevetségesebb hipokrita kismajma...
  • DjDano #3
    Kiegészíteném azzal, hogy a Tábla PC piac még csak ezután fog igazán beindulni, tehát semmit nem késett le az MS!