12
 • Madve
  #12
  Egyébként úgy terjedt el a windows, hogy a microsoft kötött az ibm-el egy szerzdést, hogy az ibm minden gépét eltelepített windows-al adja el. Ez mind a két cégnek jó üzlet volt akkoriban, mivel egy kattingatós grafikus felülettel rendelkez gépet könnyebb volt eladni, mint egy komolyabb hozzáértést igényl csak parancsokkal kezelhet dososat, ugyanakkor az is ott volt a gépen annak akinek az kellett. Tehát árukapcsolással terjeszkedtek a piacon.
  Mellékesen én azt várom már, hogy az összes butított csilivili rendszer (ios,android,wp) tünjön el az összes hordozható géprl, és vegyék át a helyüket a desktop rendszerek, legyen az linux, windows, stb, akár egy butított, de cserélhet felülettel, elvégre manapság már a telefonokban is van ugyanolyan hardver, mint a desktop rendszereket futtató netbookokban, szóval miért kellene megelégedni kevesebbel mint, mint amire egy "fullos" rendszer képes, és miért ne használhatnék azonos szoftvereket desktopon/netbookon/tableten/telefonon csak a hardver képességeinek figyelembevételébel?
 • mujahedin
  #11
  Ha ismernéd djdano pályafutását nem mondanád ezt. Az a jó amit ő szeret (microsoft, intel, "liberális" baloldal, gyurcsány, szdsz), minden más szar szerinte és aki nem ezeket szereti az is szar és ezt ki is nyilvánítja, hülyézik náááczyzik, rááászistázik, csőcselékezik, habzó szájjal anyázza az "ellenséget". Aztán néha bejön "entellektüel"-kedni, és egy szótár segítségével látszólag kifinomultan egyoldalúságról, xy ellenességről pampog, nem kicsit hipokrita módon.
  Ha nem írnám le ezt előre (de lehet így is fog), akkor erre később "szemét geci jobbikfidesznáczyrászistá" vagy "hülye linuxkocka/applefanboy" vagy "az aláírásod minősít téged" valamilyen kombinációjával válaszolna, ugyanis nála csak fekete (minden ami nem fehér) és fehér van (amit ő szeret), fantáziája pedig nincs :)
 • hdo
  #10
  Kijött a DOS, elterjedt a DOS, a Windows adott neki grafikus felületet, a DOS kihalt, a Windows megmaradt. Ennyi a sztori.
 • asgh
  #9
  Egyetértek, ezért nem áll meg az az állítás, hogy:

  "A Windows nem az MS erőfölény miatt terjedt el, hanem egész egyszerűen azért mert nem volt egyetlen olyan rendszer sem, ami csak megközelítette volna a Windows kezelhetőségét."
 • hdo
  #8
  Azért 3.0-s Windowsokat ne emlegessünk egy mondatban igazi operációs rendszerekkel. Windows 95-tel bezárólag az összes Windows nem volt semmi egyéb, mint egy grafikus felülettel rendelkező DOS Shell!
 • asgh
  #7
  "A hozzászólásod meglehetősen egyoldalú és MS ellenes."

  Attól mert, szemmel láthatólag neked ez érzelmi kérdés, nekem még nem feltétlenül az, próbálom a saját szempontjaim alapján elemezni a helyzetet. Ha fel tudsz sorolni ellenérveket, akkor rajta, de indulatokkal nincs értelme operálni.

  "A Windows nem az MS erőfölény miatt terjedt el, hanem egész egyszerűen azért mert nem volt egyetlen olyan rendszer sem, ami csak megközelítette volna a Windows kezelhetőségét."

  Ez konkrétan nem igaz. Amikor a windows még csak a 3.0 korszakban volt, az OS2 már fényévekkel előrébb tartott és olyan technológiai megoldásai voltak, amik csak kb. 4 évre rá jelentek meg a windows NT-ben. Az más kérdés, hogy az MS a PC gyártókra erőltetett szerződésekkel ellehetetlenítette az OS2 (és más alternatívák, mint pl. BeOS, NexT, stb.) terjedését.

  "A tábla PC-k piacán erős verseny van, ez örvendetes, de a MS keményen ott lesz mert a Windows 8 egy igen kemény vetélytársa bármelyik másik platformnak, igen az Androidnak is!"

  Majd ha megjelenik, akkor kiderül. A windows 7 phone megjelenését is iPhone temetéssel ünnepelték a Microsoftnál és csúnya beégés lett belőle, és ha az MS nem kezd szokásához híven piaci manőverezésbe a Nokiával, már ki is pusztult volna.

  Ami a tábla piac bővülését illeti: igen, nagy valószínűséggel bővülni fog, de - véleményem szerint - az MS nem lesz komolyan jelen ebben a bővülésben és a későbbiekben sem várható, hogy nagyobb szeletet tud majd kihasítani belőle. A táblák ugyanis önálló gazdasági ökoszisztémát alkotnak (hardver-os-alkalmazásbolt és tartalomszolgáltatás egy rendszerbe integrálódik) és nem lehet egy-egy megoldást a kompatibilitási kényszerrel visszaélve ráerőltetni az piacra.
 • Guerilla
  #6
  Bar sok igazsag van a szavaidban, nem kell szemelyeskedni.
  Elmondta a velemenyet, te is szoritkozz legy oly szives arra.
  Velemenycserekbol lesz a beszelgetes es a vita, ami tobb megkozelitest indukal az adott temaval kapcsolatban. Egy cikk utan kifejezetten jo lehet kulonbozo allaspontokat olvasni, de jon a magadfajta es oda a hangulat..
  Ezuton is kerlek es a tobbi kommentelot is, hogy koncentraljatok a temara.
  Koszonom.
 • mujahedin
  #5
  Amikor pedig a win elterjedt, a linux még max linus szobájában terjedt azon az egy számítógépen.
  A win azért terjedt el, mert a dos-ra épült ami az ibm pc-k alap os-e volt, és mivel kompatibilis volt vele ezért nagy előnye volt másokkal szemben. De pl az os/2 is sokkal jobb volt mint a win95 az az előttiekről meg ne is beszéljünk...

  A tábla pc-kre meg nem véletlenül alakítanak ki külön rendszert a más gyártók...
 • mujahedin
  #4
  Szerinted mindenki egyoldalú aki nem a te kedvenceidet imádja, nem véletlenül vagy az sg egyik legnevetségesebb hipokrita kismajma...
 • DjDano
  #3
  Kiegészíteném azzal, hogy a Tábla PC piac még csak ezután fog igazán beindulni, tehát semmit nem késett le az MS!
 • DjDano
  #2
  A hozzászólásod meglehetősen egyoldalú és MS ellenes. A Windows nem az MS erőfölény miatt terjedt el, hanem egész egyszerűen azért mert nem volt egyetlen olyan rendszer sem, ami csak megközelítette volna a Windows kezelhetőségét. Lehet jönni a Linuxal,de az még mindig egy bonyolult rendszer összességében...

  A tábla PC-k piacán erős verseny van, ez örvendetes, de a MS keményen ott lesz mert a Windows 8 egy igen kemény vetélytársa bármelyik másik platformnak, igen az Androidnak is!
 • asgh
  #1
  A Microsoft próbálja úszva utolérni a lekésett hajót.
  Az MS fő tevékenysége ugyanis eddig sem az oprendszer fejlesztés volt, hanem amolyan iparági szabványhivatalként működött: a piaci erőfölényével rá tudta erőltetni az iparra a szabványait, míg a szabványai révén fenn tudta tartani a piaci erőfölényét.
  Ez a rendszer bicsaklott meg az okostelefonok és a táblák térhódításával, ott ugyanis a kezdeti időkben egyáltalán nem volt MS alternatíva, így valódi, többszereplős piaci verseny alakult ki, és most már hiába jön az MS, hogy de a windows 8 tábla kompatibilis lesz a windows 8 desktoppal, az átlagfelhasználót nem fogja érdekelni, amíg az olcsóbb, kényelmesebb, szebb oprendszerrel működő táblákon tud emailezni, facebookozni, ebookot olvasni, filmet nézni, stb.
  Minden bizonnyal lesz majd az windows 8 tábláknak egy jól körülhatárolt piaci szegmense, kb. a nagyvállalati felhasználók körében, ahol fontos, hogy ugyanaz az office fusson a managerek tábláin, mint a többi munkatárs desktopján, meg hogy a tábla jól tudjon kommunikálni a céges hálózattal, de szvsz lassan vége annak az időknek, amikor az MS határozza meg, hogy a IT iparág milyen irányba haladjon.