Berta Sándor

19 százalékkal nőtt a globális PC-piac

A Canalys piackutató cég adatai alapján a növekedés elsősorban a karácsonyi forgalomnak köszönhető. A folyamat nyertese kétségtelenül az Apple volt, amely immár a világ harmadik legnagyobb számítógép-gyártójának számít.

A Canalys a számítógépek közé sorolja többek között az Apple iPad és a Samsung Galaxy Tab készülékeit is. A piackutatók arra szólították fel a piac szereplőit, hogy fogadják el a realitásokat és a jövőben az értékesített tábla PC-ket, valamint a netbookokat is a számítógépek között és ne pedig külön kategóriában tüntessék fel.

A társaság közleménye szerint 2010 harmadik negyedévéhez képest 19,2 százalékkal nőtt a globális PC-piac. Ez elsősorban a karácsonyi forgalomnak köszönhető. Az Apple termékeiből a tavalyi esztendő utolsó negyedévében 241 százalékkal többet adtak el. Ennek tudható be, hogy a társaság - a Hewlett-Packard és az Acer mögött - immár a harmadik legnagyobb PC-gyártónak számít, s megelőzte a Dellt, illetve a Lenovót is. Mindez azonban a piackutatók szerint csak amiatt van így, mert az Apple profitál abból a jelenségből, hogy már a tábla PC-ket is az asztali számítógépek közé számítják.


"Az az érv, hogy egy Pad eszköz nem PC, már nem állja meg a helyét. A 7 colosnál nagyobb kijelzővel és elegendő processzorteljesítménnyel rendelkező tábla PC-k, amelyekhez egyre több alkalmazás is elérhető, már gyakorlatilag összehasonlíthatóak a netbookokkal. Mindegyik ilyen típusú termék ugyanazokért a vásárlókért verseng és gond nélkül megférhetnek egymás mellett a piacon. Ugyanúgy, mint az okostelefonoknál is, néhány felhasználónak szüksége van a kezelésükhöz egy billentyűzetre, mások viszont képesek lemondani erről" - hangsúlyozta Daryl Chiam, a Canayls elemzője.

Kérdéses, hogy a Canalys munkatársainak érvelése mennyire győzi majd meg a gyártókat és hajlandók lesznek-e a tábla PC-ket, illetve a netbookokat a jövőben az eladott számítógépek között feltüntetni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy minden marad a régiben. A tábla PC-k sikere ugyanakkor nem csak elbizonytalaníthatja a vásárlókat, hanem egyúttal az asztali PC-k eladásait is visszavetheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #14
    Ez olyan hír amin már rég mindenki röhög mmo berkekben. A wow haldoklik. Lehet hogy így érzi pár ember, de évről évre nő a játékosok száma, és karácsonykor megint a blizz vitte el a rekordot eladások számával.

    Konzol fejlesztésnél el lehet olvasni ps4-kapcsán miken gondolkoznak. Pl már pc grafikai kártyákon és processzorokon jár az eszük. Ha haldoklik akkor hogy van hogy pc hardware-el fejlesztik a konzolokat, és pc hardware nem 4 évente jön ki. Tehát eladás terén vidkarik számát ha nézzük elég sokan vesznek játékhoz kártyát. Márpedig akinek munkához kell arra van kifejezetten erre a célra fejlesztett videókártya.
  • sathinel #13
    Az okosoknak akik temetik a pc-t lenne egy kérdésem.

    milyen konzolos játék van ami havi fizetős, és már 5 éve megy, és kb fele annyit kerestek vele mint wow-al. Havi előfizetést is nézzétek ne csak a 13 milla előfizető játékát amit megvett, meg akik csak kipróbálták, és addig megvették.

    Ez igen jövedelmező piac. A másik része hogy xbox game-k nagyrésze pc-n íródik. Tehát max a kiadón múlik vagy ügyes hackereken hogy mennyire megy pc-n.

    Szerintem ekkora pénzbevétele egy konzolos játéknak sem volt mint amit pc-n elértek. Ezért jelenik meg egyre több mmo ami ugye konzolon kilőve szinte csak ha veszel billentyűzetet. Na nem is beszélve az FPS játékok irányításáról pc-n, konzolon.
  • TreDoR #12
    Hát, ha a legújabb játékokkal is játszani akarsz fullon, akkor szerintem 300k még kevés is 2 évente (gondolom kb. ennyi 20 játék konzolra). Én mondjuk közel sem ölök ennyit bele, nem is gamelek a legújabb játékokkal, vagy max. minimum graffon (mondjuk egy ideje már nem is nagyon játszom).
  • sathinel #11
    kevés az az ember aki játékkonzolt vesz és nem vesz hozzá játékot. Ha blue ray vagy más miatt kell vannak erre megfelelő eszközök.

    Tehát ha a játékok árát nézem pl itt kinn uk akkor pc<xbox<ps3 az árviszony. Főleg ha megveszed steam-en. PS3 10 fontal több átlag mint xbox, és pc javára is kb ennyi az előny ha nagyon kézbe akarod venni. Nagy TV sem kell hozzá amiből ha jót veszel ami megfelel egy normális monitor teljesítményének felbontásban, gyorsaságban akkor sokkal többe is kerülhet. Egy LED monitor manapság már nagyon olcsó.
    Ha egy évben 10 játékot veszel 2 év alatt már rendesen többet költöttél.
  • TreDoR #10
    Nemtudom, de egy gép állandó fejlesztése sokkal többe kerül, mint venni egy konzolt meg hozzá pár játékot. Persze aki egy csomó játékot megvesz az más tészta.
  • netperformer #9
    Ez csak egy példa volt, de gondold végig hány játék van még, ami egyrészt nincs konzolokon, másrészt az össz platform játékok alapján is kiemelkedőek.

    Ettől függetlenül bevallom, pc fanboy vagyok, hiszen véleményem szerint a konzolosok alapvetően hülyék. Lebutítottak egy PC-t egyszerű kezelés érdekében, ez lett a konzol. Most ez kezd felfejlődni PC-vé, mind szolgáltatásaiban, mind kezelhetőség bonyolultságában... ergo, a végén ott lesz egy konzol nevű PC, amiért összeszámolva jóval többet költöttek, generációkra, játékokra, mintha vettek volna egy tetves PC-t...

    A konzolosok nagy része egy egyszerű fejőstehén, akinek ahhoz sincs esze, hogy telepítsen egy winfost, nemhogy egy linuxot és még pár programot is írjon... pff
  • shaddam #8
    Hol hülyeség?Egyébként pedig köszönöm nem codozok
  • Merces #7
    ...teee teee szerencsétlen , lejáratod a konzolosokat a hülyeségeiddel ,takarodjál vissza CODozni......
  • RecoPhile #6
    Nem, de bebizonyítja, hogy PC-n is még mindig lehetnek ugyan olyan, vagy jobb játékok, mint konzolon. A másik meg inonatív játékokra szükség van. S miért fontos az, hogy kihasználja a gépet? Ezt magyarázd már el légyszíves. Kíváncsi vagyok! Úgyhogy egy játékot nem csak grafikával lehet el adni, ha eléggé kreatív a játékod! ;)
  • shaddam #5
    mármint kihasználja a hardvereket