Berta Sándor

A táblagépek miatt várnak ki a PC-kereskedők

A Gartner és az IDC piackutató cégek nyilvánosságra hozták az idei második negyedévre vonatkozó PC-eladási adatokat, amelyek szerint a táblagépek jelentős részt hasítanak ki az értékesítésekből.

Összességében elmondható, hogy a globális PC-piac az idei esztendő második negyedévében is nőtt, a Gartner szerint 2,3, míg az IDC adatai alapján 2,6 százalékkal. Ugyanakkor ha csak az Egyesült Államok PC-piacát nézzük, ott az eladások az előző évhez képest 4,2-5,6 százalékkal csökkentek. A Gartner elemzői ezért a táblagépeket, azok közül is elsősorban a legjelentősebb szereplő, az Apple iPad készülékét tették felelőssé.


Az IDC statisztikája

Mikako Kitagawa, a Gartner elemzője közölte: sok kereskedő inkább óvatos a PC-rendelésekkel kapcsolatban, és a táblagépekkel, ezen belül is főleg az iPad készülékekkel kapcsolatos őrület miatt inkább kivárnak. meggondolják, hogy az asztali számítógépeket rendeljenek-e. Inkább a mostanában annyira trendi táblakészülékek számára tartják fenn a raktárhelyeket, mivel egyre több új modell jelenik meg. A tábla PC-k mellett az okostelefonok is hozzájárultak ahhoz, hogy az asztali számítógépek iránt már csak elsősorban a fejlődő országokban van nagyobb kereslet.


A Gartner statisztikája

A legnagyobb PC-gyártó jelenleg a Hewlett-Packard, őt követi a Dell és a Lenovo, a TOP5-be mellettük az Acer és az Asus fért be. Az Egyesült Államokban ugyanakkor fontos változás, hogy az Apple az iPad mellett az iMac és a MacBook termékeket is nagy számban tudta értékesíteni, ennek köszönhetően a vállalat jelenleg az USA harmadik legnagyobb számítógép-gyártója. A cég piaci részesedése a tavalyi esztendő hasonló időszakában 8,5 százalék volt, most viszont már 10,7 százalék. A Gartner elemezői megállapították, hogy a csökkenő PC-eladások ellenére az Apple és a Toshiba kizárólag az USA-ban tudta növelni az értékesítését.

A piackutató cég a csökkenő számítógép-eladások másik okaként említette meg, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt elsősorban a dél-európai országok állampolgárai elbizonytalanodtak és megfontolják az új konfigurációk vásárlását. Ez elmondható a görögökről, a portugálokról, a spanyolokról és az olaszokról is. Egyedül a francia és a német piac tartja magát. Az IDC egyébként éppen néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy az idei esztendő első negyedévében 28 százalékkal kevesebb tábla PC-t adtak el, mint a tavalyi utolsó negyedévben, ám az év végére a trend megfordul majd. A piaci elemzők ennek ellenére optimisták és arra számítanak, hogy az év végére helyreáll a rend és a korábban becsült 50,4 milliónál is több, egészen pontosan 53,5 millió készüléket fognak eladni a kereskedők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #2
    Meg a különböző hitelminősítőktől függ az életed. Hogy leminőitenek vagy nem.
  • usersg #1
    "A piackutató cég a csökkenő számítógép-eladások másik okaként említette meg, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt elsősorban a dél-európai országok állampolgárai elbizonytalanodtak és megfontolják az új konfigurációk vásárlását."

    Nahát... ezek mágusok. :) Rájöttek hogy ha nincs pénz, akkor nem költünk. Basszus. Mennyit kapnak ezért? Az emberek itt már abban is elbizonytalanodtak, hogy holnap lesz -e mit enni... mert az a k*csög IMF, a zs. szemetekkel elintézi amit kell.