Berta Sándor

Tábla PC-ken is hódíthat a Windows 8

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Microsoft készülő operációs rendszere nem csak az asztali PC-ken és a notebookokon lesz elérhető, hanem a tábla PC-ken is.

A redmondi vállalat nem vesztegeti az idejét, gőzerővel fejleszti a Windows 8-at, ami jövőre jelenhet meg. A DigiTimes tajvani IT-portál arról számolt be, hogy a Microsoft számos hardvergyártóval tárgyalást folytat arról, hogy a jövőben a Windows egyik változatát telepítsék fel a tábla PC-ikre. Az óriáscég pénzügyi és technikai támogatást ígért az együttműködő piaci szereplőnek. Az első fecskét máris sikerült meggyőznie az együttműködésről, a Hewlett-Packard ugyanis kötélnek állt és a jövő szeptemberben vagy októberben megjelenő egyik tábla PC-jére már a Windows operációs rendszert telepíti majd fel. A tajvani érintőkijelző- és notebook-gyártók köréből származó információ szerint a készüléket várhatóan az Inventec fogja gyártani.

A szigetországi források megerősítették, hogy a HP termékére a Windows egyik új, kifejezetten tábla PC-khez kifejlesztett verziója kerül majd, azonban arról nem szólnak a hírek, hogy ez az operációs rendszer a Windows 8 egyik változata lesz-e, vagy egy másik, kisebb hardverigényű szoftver. Mindenesetre voltak olyan hírek, hogy a Microsoft már dolgozik a Windows 8 tábla PC-s kiadásán, ami még a sima Windows 8 előtt megjelenhet a piacon.

Az amerikai cég semmiképpen sem szeretne lemaradni a konkurensei mögött és szeretné a tábla PC-, illetve az okostelefon-piacot is meghódítani. Utóbbi szegmensben már sikerült néhány hete együttműködési megállapodást kötnie a Nokiával, de a tábla PC-knél - érthetően - igyekszik még több partnert találni és maga mellett elkötelezni. Egyáltalán nem tűnik ugyanakkor elképzelhetetlennek, hogy a Windows 8 is megjelenik a tábla PC-kre, hiszen az elmúlt két hónapban számos olyan információ napvilágot látott, ami erősítheti ezt a feltételezést.

Az év eleji Microsoft-bemutatón kiderült, hogy az új Windows ARM chipeken és egyéb SoC-felállásokon is elfut majd. Márciusban felbukkant egy olyan hír, hogy a Windows 8-ban debütálhat az Aero Lite kezelőfelület, amit azokon a készülékeken alkalmazhatnának a felhasználók, amelyek nem felelnek meg az Aero-felület futtatásához szükséges minimális követelményeknek. Végül a napokban vált ismertté, hogy az ARM és a Microsoft közösen tervez processzorokat.

Vagyis minden jel arra mutat, hogy a társaság hosszú távra rendezkedik be a tábla PC- és az okostelefon-piacon. A HP döntése szintén nem meglepő, hiszen bár a cég szeretné elterjeszteni a webOS-t, de az operációs rendszert nem a Windows alternatívájának szánja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackVoid #21
    Majd lemeríti 2 óra alatt az aksit....

  • narumon #20
    hehhe, ezt én sem mondhattam volna szebben :)
  • Kheller #19
    "Az m$ lefelé csúszik szép lassan, nem növekszik."

    Erre azért ne vegyél mérget, a válság alatt is pénzügyi rekordokat döntöttek, piacra dobták a világ legjobban fogyó kütyüje (kinect) mellett a legjobban fogyó oprendszert (win7), folyamatosan nő a szerverpiaci részesedésük stb-stb...
    Nagy messze vannak a lecsúszástól, bár az "okosok" azóta temetik, amióta 10 éve minden évet a linux évének hivnak...
  • Chronos2111 #18
    Ez a hír spekuláció, még hozzá rossz alapokra helyezett. Várjuk meg mivel rukkol elő a Google, az Apple és hasonlítsuk össze a w8-al ha kijött. Az m$ lefelé csúszik szép lassan, nem növekszik.
  • Kheller #17
    Jah, végülis a vista az eladások szerint a legrosszabbul startoló oprendszer, a win 7 pedig minden idők legjobban fogyó oprendszere a világon...

    Egyébként nyilván közel áll a kettő technikailag, de használatban ég és föld a kettő. Windows 2000-XP és Vista-Win7 nagyjából hasonló a két páros, technikai hasonlóságban és használhatósági ugrásban egyaránt. Mindkettő esetén az először megjelent verzió hozta a durva technológia váltást és a második verzió finomhangolta (rosszmájúak szerint használhatóvá tette) az adott architektúrát.

    Hajoska, 50. nickeden is ugyanazt a butaságot nyomod. Az xp részesedése folyamatosan zuhan, a win7 pedig tör előre, kiszoritva az xp-t és a vista-t is. Az abszolút részesedést meg majd akkor hasonlitgasd, amikor a win7-nek is 10 éve volt növekedni. (de nem kell ahhoz annyi, 1 év múlva már rég lehagyja az xp-t, ugyanis gyorsuló ütemben nő a részesedése)
  • sanyicks #16
    vista és 7 között pont nem nagy a különbség... sőt alig.
  • Zod #15
    Hajoska, azért a Vista és a Win7 között nagyon nagy a különbség. Nekem másfél éve Win7 van fent, egyszer sem kellett még újratenni, pedig minden nap használom.

    Az XP azért van még ennyire elterjedve, mert nagyon sokáig utána nem jött ki oprendszer, majd a Vista is csalódás volt. A Win7 minden tekintetben jobb, mint az XP, de ehhez a tömeges felismeréshez idő kell.
  • mesyre #14
    Nem szokásom, hogy kommenteljek, de ezt azért már nem tudom szó nélkül hagyni. Vista tényleg bukás volt, de "6.x kernel vonal" szerintem nem az. Bocsi, de van egy régi laptopom Win Xp-vel, egy céges Ubuntuval és a privát laptopom Windows 7-el. Ubuntu az ingyenes kategóriában szépen fejldőik és jó, és a ha válsaztqanom kell, akkor a három közül XP lenne a legutolsó ami kellene. Win 7 kényelmes és jó Ubuntu jó, XP elavult technológia....
  • Hajoska #13
    Csak azt nem értem miért erőltetik még mindig a Viszta saját bevallásuk szerinti bukása után is ezt a bukott 6.x kernel vonalat

    Vista RTM: 6.0.6000
    Vista SP1: 6.0.6001
    Vista SP2: 6.0.6002
    Win7 RTM: 6.1.7600
    Win7 SP1: 6.1.7601
    Win8 : 6.2.xxxx

    mikor tisztán látszik, hogy máig az 5.x (XP és klónjai) a domináns a piacon, és az 5 évvel az első 6.x megjelenése után együtt sem teszik ki az XP felhasználók számát. Egyes statok szerint máig 10-20% körül van a WinNT 6.x felhasználók aránya szemben az XP 60-70%-os részesedésével, pedig tűzzel-vassal, lobbikkal erőltetik, nyomják az emberek arcába lépten nyomon , szerte az interneten és máshol is.

    A helyükben újragondolnám mi is kell valójában az embereknek, Aerós parasztvakítások, ál3D-s baromságok, és "baromiúj" rendszervisszaámítás-os időgép helyett...
  • Stryker #12
    Tudjátok ,miben fog különbözni a Windows 8 a windows 7-től , a dobozon egy nyolcas lesz.