Berta Sándor

Miért fogy kevés androidos tábla PC?

Közel sem elégedett az androidos tábla PC-k gyenge eladási adataival az Nvidia vezérigazgatója. Jen-Hsun Huang szerint a gyenge eredmények több tényezőre vezethetők vissza.

Az Nvidia első embere a Cnetnek nyilatkozott az Android 3.0 (Honeycomb) operációs rendszerrel ellátott tábla PC-k (Acer Iconia, Motorola Xoom stb.) gyenge értékesítési adataival kapcsolatban. A vezető több okot is említett. "Az egyik problémát az értékesítési helyek jelentik, a kereskedők ugyanis nem elég tájékozottak" - hangsúlyozta Jen-Hsun Huang. Az Apple viszont olyan képzett eladókat alkalmaz, akik ráadásul meg is tudják győzni a vásárlókat arról, hogy miért vegyenek az emberek iPadet.

Huang második okként az alig érzékelhető marketingtevékenységet nevezte meg. Vagyis nem elég, hogy a kereskedők néha azzal sincsenek tisztában, hogy mit árulnak, de a készülékeket sem képesek megfelelő módon reklámozni. Ezek a dolgok pedig együtt azt eredményezik, hogy az Acer Iconia vagy a Motorola Xoom - az iPad sikereihez viszonyítva - alig fogy. A Motorola Xoomból például február és április között összesen 250 000 darabot adtak el.


Az nVidia nyereségét nagyon megdobná az androidos tábla PC-k sikere

Azonban ez még nem minden, Huang ugyanis további észrevételeket is említett: "A tábla PC-ket WiFi-s konfigurációként kellene kínálni és megfizethetőknek kellene lenniük. A gyártók hibát követtek el, amikor az első változatokat UMTS-modulokkal kínálták. A belépő szintű változatok ráadásul túl drágák, hiszen a megfizethető árú készülékeket sokkal gyorsabban el lehetne adni, mint a teljesen felszerelt és UMTS-modullal ellátott modelleket." Az Nvidia vezérigazgatója hozzátette: a helyzetet csak súlyosbítja, hogy az Android 3.0-t futtató tábla PC-kre még mindig túl kevés a szoftver és a letölthető tartalom.

Az Nvidia kritikája érthető, hiszen az androidos tábla PC-k a cég Tegra 2-es platfomjára épülnek. A jelenlegi nem túl rózsás helyzet a közeljövőben megváltozhat, hiszen a Best Buy amerikai áruházlánc szeretne külön Tablet Central nevű részlegeket kialakítani, ahol a vásárló megismerhetné és ki is próbálhatná az egyes androidos tábla PC-ket, továbbá segítséget kaphatna a vásárláshoz. Huang ezért a közeljövőt tekintve optimista és közölte, hogy a siker bekövetkezését lassító minden probléma megoldható. Lenyűgözőnek tartja például, hogy az Android 3.0-t futtató eszközök milyen gyorsan lesznek egyre jobbak és jobbak. Mindez azt bizonyítja, hogy a gyártók is felismerték a hibákat és mindent elkövetnek ezek kiküszöböléséért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #162
    pdfscissors kell neked. kb 0 másodperc alatt levághatod vele a pdf-kről a margót, illetve oldalakra tördelheted.
  • Sir Ny #161
    Nem szeretnék dolgozni :(
  • Sir Ny #160
    "Az apple keszulekeknel nem a hardver a gond, az majdnem 100%-ban megegyezik az osszes tobbi gyarto termekeivel."

    Mondj egy, azaz egy db alkatrészét, ami másban is megtalálható... A kijelzője saját, a procija saját... Végül is a NYÁK az ami számít, ugye?
  • G_ArchAngel #159
    Kindle + MacBook Air a legjobb kombo hosszabb utazashoz, ha dolgozni is szeretnel:)
  • Sir Ny #158
    Igen, a 600 g kurvasok. Ha mész vonaton, metrón, héven, a kindlinél nem igazán van jobb ( a papír alapú könyveket nem említem, azokat nem übereli semmi, sokkal szélesebb választék, könnyebb, gyűrhetőbb stb. ) de ha drága elektronyos ketyere kell utazáshoz, akkor a kindle a célszerűbb.
  • labzo #157
    Egyetértek a cikkel, illetve Komolytalan becenevű felhasználó hozzászólásaival is. Egyszerűen fejlődniük kell még az Androidos Tábla PC-knek, mint szoftverileg, mint hardverileg is, továbbá nem árt több, Tábla-Netbook/SmartPC hibridet létrehozni, mint amit az Eee is csinált. Azért ott van még a marketing, illetve az is, hogy nem egy TáblaPC-t, csak a tesz-veszen/vaterán/e-bay-on keresztül lehet csak megrendelni, még azokat is, amiket itthon is nagyban használnák, csak Magyarországon nincsen forgalomba hozva.
  • narumon #156
    Brit kutatók :)))
    Tényleg. Létezik egyáltalán a világon olyan, hogy brit kutató?

    Egyébként meg könnyen lehet, bár egyetlen apple rajongó barátom sincs, vallási fanatikus meg még annál is kevesebb, két perc múlva menekülök mindkettő elől.
  • morden #155
    Megválaszolták a tudósok, hogy miért fogy több Apple mint android D:
    http://index.hu/tudomany/brittudosok/2011/05/20/az_apple-rajongok_agya_olyan_mint_a_vallasi_fanatikusoke/
  • narumon #154
    Háááát ilyet csak valami kínai csodából fogsz kapni. Javaslom, hogy nézz szét a www.ankaka.com oldalon itt elég sok tablet van.
    Amire még figyelj, hogy sok ilyen kínai csodában a kártyaolvasó khm szar. Egy beépített minőségi flash überbrutál sebességű ezekhez képest, nem véletlenül sokkal drágább. Minőségi eszközökben létezik jó kártyaolvasó de abba is bele kell venni az ultra kártyákat, hogy egyáltalán értelmes sebessége legyen. Erre figyelj oda!
  • Caro #153
    Szerintem a PC azért lett sikeres, mert egy nyílt platform volt. Bárki fejleszthetett rá, hardvert, szoftvert egyaránt. A komponenseket több gyártó is csinálta, így alakulhatott ki a verseny.
    A mobil eszközök piacán ennek ellentéte van: mindenki gyártja a sajátját, ami hardver szinten igyekszik a többiekkel való inkompatibilitásra, egyes gyártók pedig még a szoftvert is korlátozzák.
    Én most szeretnék valamilyen hordozható gépet venni, mert nemrég halt le a laptopom, úgyhogy légyszi adjatok tanácsot. Lehet tablet, kindle, akármi, csak a következő feltételeim vannak:
    - Ne legyen benne flash memória, vagy bővíthető legyen SD/CF akármilyen kártyával. Ha a flash elöregszik, ki lehet dobni az egészet, míg kártyát mindig tudok venni hozzá.
    - Legyen benne USB host. Tisztességes operációs rendszerrel ide bármit tudok kötni.
    - Ne legyen benne GSM modul. A GSM spyware, valamint nem akarok havonta fizetni valamilyen maffia telekom cégnek.
    - Legyen benne wifi.
    - Fusson rajta linux. Ha androiddal működik, akkor jó eséllyel rendes linuxal is fog.
    - Működjön AA/AAA elemekről. A NiMH-k sokkal-sokkal hosszabb életűek mint a LiIon akksik, és akárhol vehetek ilyet, még valószínűleg elég sokáig. Ezzel szemben ha kifut már a termék lehetetlen hozzá liion akksit szerezni.
    Ha valaki ilyen gépet tud, kérem jelezze! Tartok tőle nem nagyon lesz... Ha az utolsó pontot kihúzom, akkor még esélyes is a dolog, de ehhez ragaszkodom :)