Berta Sándor

Segédrendszer járművezetőknek

A mobiltelefonok és más hordozható készülékek nagyon könnyen elvonják az autósok figyelmét az útról és a forgalomról. Különleges fedélzeti rendszerek segítségével ugyanakkor megelőzhetők a balesetek.

Linda Ng Boyle, a Washingtoni Egyetem professzora és kollégái megállapították, hogy nem csak a mobiltelefonok vonják el a vezetők figyelmét, hanem más mobil eszközök is. A kihangosítószettek mellett a megoldást egy speciális rendszer jelentheti, amely folyamatosan figyeli a kormány mögött ülő személy szemeit és ha azt érzékeli, hogy az illető hosszabb ideje nem az utat nézi, akkor riasztja. A módszer elsősorban a kezdő sofőrök életét könnyítheti meg.

"Pont a legrosszabb vezetők profitálhatnak a legtöbbet az új rendszerből, mivel a segítségével erősen befolyásoljuk a viselkedésüket. Egyre több eszköz lesz a járművekben, de nem lehet mindegyikkel kapcsolatban törvényt hozni" - közölte a szakember. A most kifejlesztett megoldás elsősorban azért hasznos, mert Európához hasonlóan az USA számos szövetségi államában is tilos a mobiltelefonok kihangosító funkció nélküli használata. De a szakemberek szerint más hordozható készülékek, például a médialejátszók és a navigációs rendszerek is elvonhatják a vezetéstől az autósok figyelmét.


A kutatók egy kísérlet során azt vizsgálták, hogy különböző feladatok elvégzésével mennyire vonható el a 18 és 21 év közötti sofőrök figyelme a vezetéstől. A kísérletben részt vevők többségét nagyon zavarták az MP3-lejátszók, voltak, akik 3 másodpercen át nem is az utat figyelték. Ugyanakkor érdekes módon ezek a személyek reagáltak a legjobban a riasztásra is. Fontos, hogy a riasztás ne ijessze meg a vezetőt vagy ne váltson ki belőle túlzó reakciókat. Boyle és kollégái azt szeretnék, ha nem csak a járművek lennének megbízhatóbbak, hanem az azokat vezető személyek is magabiztosabbá válnának. A szakember legújabb kutatásaiban már azt vizsgálja, hogy a segédrendszer miként segíthet a hivatásos sofőröknek, a traumatikus agysérülést szenvedő és az idősebb vezetőknek, akiknek a kognitív képességeik már nem tökéletesek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GabenBFG #4
    "Szerintem amugy a kihangosító pont ugyanolyan mintha kézben tartanád. annyi különbséggel hogy olyankor egy kezed foglalt."

    Mi van?
  • nagybek #3
    Nem kell autóban telefonálni. Vagy csak lámpánál.
    Egyébkét discoveryn, vagy valamelyik hasonlón volt egy műsor erről. És hiába hogy nézi az utat a fickó, vagy még az irdatlan nagy figyelmet egyébként megfogó tárgyat az út szélén, nem fogta fel a látottakat. csak nézett de nem látott. Szerintem amugy a kihangosító pont ugyanolyan mintha kézben tartanád. annyi különbséggel hogy olyankor egy kezed foglalt.
  • Kara kán #2
    hajrá, fijjug!
  • DeviloftheHell #1
    talán megkéne magyarázni az idiotáknak kényelmesebb a kihangosito mint a kezében tartani azt a szart...