Berta Sándor

Az autótolvajok már laptoppal dolgoznak

Gyakori vélemény, hogy a klasszikus tolvaj nem szereti a fényt, sötétben és az arcát eltakarva dolgozik. A valóságban az autótolvajok inkább néznek ki számítógép-szerelőknek, mint bűnözőknek.

A mai autótolvajok nagy mértékben támaszkodnak az elektronikus eszközökre, például előszeretettel használnak laptopokat és más készülékeket, amelyek segítségével megzavarhatják vagy akár ki is iktathatják az autók riasztóit, illetve lemásolhatják a slusszkulcsokat, indítókártyákat. A 2000-es évek elején úgy tűnt, hogy a korral nem igazán tudnak lépést tartani az autótolvajok. Németországban az 1993. évi 105 543 autólopás 2008-ben alig 16 134-re csökkent. A bűnözők azonban különösen tanulékonyak és kénytelenek alkalmazkodni az új kihívásokhoz. Nem volt ez másként ezúttal sem: kiismerték a legújabb eszközöket és módszereket. S az eredmény? Ma már egy képzett autótolvaj külső károkozás nélkül ki tud fosztani egy a tulajdonos által lezárt járművet.

Az egész dolog alfája és omegája egy a központi zárat megzavaró jel, amit akkor vetnek be, amikor a járműtulajdonos épp le akarja zárni a távirányítós központi zár segítségével az ajtókat. Hans-Otto Staubach szakértő elmondta, hogy ha a kísérlet sikeres, utána a fedélzeti rendszer már nem fogadja el az eredeti jeleket. Az autótolvajnak pedig elég csak megvárni, amíg a tulajdonos elhagyja a parkolót és teljesen kirabolhatja a járművet. Elsősorban a navigációs készülékek és a beépített szórakoztató elektronikai berendezések számítanak keresett portékának.

Mivel sok autós nem is figyel arra, hogy az autó visszajelez-e, hanem a gondolataiban már teljesen máshol jár, így a tolvajoknak könnyű dolguk van. Arnulf Thiemel, az ADAC landsbergi központjának munkatársai szerint az első fontos lépés, hogy a vezető mindenképpen győződjön meg arról, hogy a rendszer valóban működik-e. Manfred Göth szakértő azonban arról számolt be, hogy ezt a trükköt már szinte minden kezdő autótolvaj ismeri.

Van viszont egy olyan módszer, amivel már a korszerű Keyless-Go rendszerek is kijátszhatók. Ezekben az esetekben mindig két bűnöző dolgozik két különböző aktatáskával. Az egyikük körülbelül egy méterre közelíti meg a tulajdonost, így leolvashatja a biztonsági kártya adatait. Ezeket az aktatáskájába beépített mobil készüléke segítségével küldi át a társának, aki így ki tudja nyitni az ajtókat. "Ma már slusszkulcsokat is tudnak klónozni. Ezek az eszközök nem külsőre, hanem a tárolt adatok miatt hasonlítanak az eredeti slusszkulcsokra, gyakorlatilag elektronikus másolatoknak tekinthetők. Bevált dolog, hogy kibérelnek egy autót, lemásolják a kulcsot, visszaviszik, majd ellopják a járművet" - számolt be a tapasztalatokról Göth.

Egy másik módszer, hogy a laptopot közvetlenül az autó fedélzeti rendszeréhez csatlakoztatják. Ehhez csupán fel kell nyitni a motorháztetőt. Egy tesztben az egész folyamat mindössze 1 perc 45 másodpercet vett igénybe. Az autógyártóknak hamarosan új védelmi megoldásokat kell majd kitalálniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #7
    Aki ellopja a kocsim is erőszakot tesz velem, mert mondjuk 15 évig fizetem a részleteit ... az azért elég hosszú idő, és elég sok munkaóra, melóban szenvedés azért a kocsiért.
    Mindezt a szenvedést a tolvaj mindössze megkapja egy igen fájdalmas másodpercbe sűrítve.
    Ez szerintem egyenlő értékű.

    Egyes helyeken és egyes időkben akasztás járt lótolvajlásért. Máskor, illetve másmikor meg végtagvesztés.
    Én humánus vagyok, ezért a végtagvesztésre szavazok :P
  • pasi29uk #6
    Egy valamire való kocsi 120-140 lóerős... ennyi pacinál simán mehet egy kis trancsír :)
  • Palinko #5
    a lótolvajokat akasztották, látom már mindegy csak erőszak legyen :D
  • mrzed001 #4
    Amíg nem úgy lesznek büntetve az autótolvajok, mint régen a lótolvajok, addig lopni fognak.
    Pár levágott kéz hetente az esti híradóban többet ér, mint bármilyen elektronikus lopásgátló kütyü ... szerintem.
  • MacropusRufus #3
    ahhoz már némi kreatívitás kell :)
    egy régivágású tolvaj valószínűleg így kezdené.
    Mondjuk én eleve így kezdeném. Ahhoz, hogy egy fejegységet kiszedjek a kocsiból nem kell komoly high-tech a riasztó kikapcsolásához, elég egy kő ahhogy írtad.
  • Cat #2
    fognak egy téglát, és betörik az ablakot.
  • MacropusRufus #1
    :)) még pár év a tolvajoknak komoly gondott fog okozzni az, ha a kocsiban nincs fed.számítógép, sem vezérlő elektronika. Nincs ugrókódos indításgátló és egyéb hasonló kosságok, viszont van manuálisan zárható ajtó meg csupa ilyen klasszikus dolog. Egy high-tech betörőnek ezek már kihívások :) itt nincs laptop meg ilyesmi. Vannak mechanikus zártörők és hasonlók.