SG.hu

Nem feltét­le­nül jár munkahelyek elvesztésével az elektro­mos autók gyártására való átállás

A Volkswagen zwickaui üzeme leállította a Golfok gyártását és átállt az elektromos járművekre, megvilágítva a gyárvárosokkockázatait és lehetőségeit.

Zwickau - ebben a Németország keleti részén fekvő városban alapította meg August Horch a 20. század elején az Audit. Talán nem olyan híres, mint Detroit, de gazdasága azóta is a belsőégésű motorok körül forog, így sokan szkeptikusak voltak, amikor a Volkswagen 2018-ban bejelentette, hogy a térség legnagyobb magánfoglalkoztatójának számító zwickaui gyárát kizárólag elektromos járművek gyártására alakítja át. A Volkswagen leállította a Golf ferdehátú modelljeit gyártó szerelőszalagokat, és a gyárat - amelynek saját kijárata van az autópályára - hat elektromos modell gyártására alakította át. Az üzemben percenként készül egy jármű, amelyeket azután vonattal szállítanak el.

Ritka eset, hogy egy nagy autógyár teljesen átáll a belsőégésű motorokról az elektromosságra, így Zwickau esettanulmánnyá vált az iparág számára. Az elektromos járművek sokkal kevesebb alkatrészből állnak, mint a benzines autók: nincsen hűtő, kipufogócső, üzemanyagtartály vagy bonyolult sebességváltó. Ennek eredményeképpen sok autógyári munkás, vezető és politikus azt feltételezi, hogy az ilyen autók kevesebb munkást igényelnek majd, ami világszerte tömeges munkanélküliséghez vezet a gyárvárosokban. Zwickauban több mint 10 000 ember dolgozik a Volkswagennél és további tízezrek a beszállítóknál, de úgy tűnik, sikerült elkerülni ezeket a szörnyű következményeket.

A foglalkoztatás nem zuhant a szakadékba, és a belső égésű járműalkatrészek beszállítói sem kényszerültek tömeges csődbe. A tapasztalatok reménykeltő tanulságokkal szolgálnak más, az autóipartól függő helyek számára. Azonban a városban az emberek még mindig nyugtalanok. Bár az eddigi tapasztalatok azt sugallják, hogy az elektromos járművekre való átállás önmagában nem fog gazdasági nyomorúsághoz vezetni, ez és más új technológiák olyan módon rázzák fel az iparágat, amely nagyon fájdalmas lehet a már működő vállalatok és dolgozóik számára. Az egyik nagy változás, amely már látható Németországban és Európa többi részén, a fiatal kínai elektromos autógyártók, mint a BYD és a SAIC gyors növekedése, amelyek egyre inkább elcsábítják a vásárlókat a már befutott riválisoktól, például a Volkswagentől, amely a Toyota után a világ második legnagyobb autógyártója.


Európában a legkelendőbb elektromos autó a Tesla Model Y, amelyet a Berlin melletti Zwickautól mintegy 230 kilométerre északra gyártanak. Tavaly a Volkswagen kevesebb, mint feleannyit adott el az ezzel egyenértékű típusából, az ID.4-ből a Schmidt Automotive Research szerint. A csalódást okozó eladások arra késztették a Volkswagent, hogy a Zwickauban található két összeszerelősor egyikén - ahol a vállalat az ID.4-et, az ID.5-öt, két Audi modellt és két elektromos kisautót gyárt - egy műszakot leállítson. A döntés jól szemlélteti az elektromos járművekre való átállás árnyoldalait: más nagy múltú autógyártók ugyanazokban a gyárakban gyártanak elektromos és benzinüzemű autókat, így alkalmazkodni tudnak az ingadozó eladásokhoz.

A VW nagy kockázatot vállalt, és mivel a gyár a kapacitása alatt működik, egyesek Zwickauban azon tűnődnek, vajon a Volkswagen elektromos járművei elég vonzóak-e. Max Jankowsky, a regionális kereskedelmi kamara elnöke csalódott, amiért nemrég egy Volkswagent sem látott egy dubaji útja során. "Csak Tesla, Tesla, Tesla" - mondta Jankowsky, aki egy olyan vállalat elnöke is, amely öntöttvas alkatrészeket gyárt a Volkswagen beszállítói és más gyártók számára. A Volkswagen vezetői azt mondják, arra számítanak, hogy az eladások idén felpörögnek, mivel új modellek, köztük egy kombi és egy furgon értékesítését kezdik meg, olyan piaci szegmenseket megcélozva, amelyekben a Tesla nem játszik. "Tisztában vagyunk a jelenlegi kihívásokkal, és szigorúan kezeljük azokat" - mondta Oliver Blume, a Volkswagen vezérigazgatója.

Rövid távon tehát meglepően enyhe fájdalmat okozott a helyi gazdaságnak a zwickaui gyár átalakítása. Az elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozó munkavállalók iránti megnövekedett kereslet nagymértékben ellensúlyozta a belsőégésű autók alkatrészeit előállító gyártósoroknál megszűnt munkahelyeket - derül ki az AMZ Saxony, egy beszállítói csoport tanulmányából. "Összességében" - mondta Dirk Vogel, az AMZ vezérigazgatója - "nem történt túl sok minden". A Volkswagen, a helyi vállalkozások és a tisztviselők összehangoltan igyekeztek felkészíteni a dolgozókat és a vállalkozásokat, tompítva ezzel a hatásokat.

Az autógyártó kibővítette Zwickauban működő képzési intézetét, hogy a dolgozókat az elektromos járműtechnológiára oktassák. A lelkesedés felkeltése érdekében a társaság lehetővé tette a dolgozók számára, hogy néhány napra akkumulátoros autókat kölcsönözzenek. A Zwickauban található West Saxon University of Applied Sciences - egy állami főiskola, amely már eddig is nagy hangsúlyt fektetett az autóiparra - kibővítette az elektromos járműtechnológiával kapcsolatos kurzusokat. A beszállítók új alkatrészeket fejlesztettek ki az elektromos járművekhez, hogy helyettesítsék az elavulással fenyegető termékeket. Az Eberspächer - egy német beszállító, amelynek Zwickautól 100 kilométerre keletre, Drezda közelében van gyára - elkezdett hőmérséklet-szabályozó rendszereket kínálni az elektromos járművekhez.


Néhány beszállító szenved. A GKN Driveline - amely a legtöbb elektromos autóban nem szükséges hajtótengelyeket gyárt - bezárta zwickaui gyárát és Magyarországra helyezi át a termelést. A GKN azonban nem a Volkswagennek szállított, és a bezárás a jelek szerint az iparágban tapasztalható általánosabb tendenciákra és a német munkaerőköltségekre adott reakció. Az új technológia munkahelyeket is teremtett, többek között 175-öt a közeli Chemnitzben található FDTech vállalatnál. A részben a Volkswagen tulajdonában lévő cég egyike a térségben működő öt, autonóm vezetési technológiát fejlesztő vállalatnak.

Zwickauban egyedülálló szerencse, hogy számos helyi beszállító gyárt üléseket, műszerfalakat, festőberendezéseket vagy más olyan termékeket, amelyekre az elektromos járműveknek ugyanúgy szükségük van, mint a benzines autóknak. A villanyszerelők, mérnökök és más szakmunkások hiánya miatt a Zwickaut is magában foglaló Szászországban csak szerény mértékben nőtt a munkanélküliségi ráta. Márciusban 6,6 százalék volt az általános gazdasági lassulás közepette, szemben az egy évvel korábbi 6,3 százalékkal. "Lesznek olyan beszállítók, amelyek eltűnnek" - mondta Karsten Schulze, az FDTech ügyvezető igazgatója. "De a szakképzett munkaerőt azonnal keresni fogják máshol".

A Volkswagen dolgozóinak volt némi kontrolljuk, mivel a német törvények előírják, hogy a munkakörülményeket érintő változásokról konzultálni kell velük. Az IG Metall szakszervezet ígéretet csikart ki a vállalattól, hogy legkorábban 2030-ig nem bocsátanak el egyetlen teljes munkaidős alkalmazottat sem Zwickauban. A garancia azonban nem vonatkozik a kölcsönzött munkavállalókra, és a vállalat 270 munkavállalót bocsátott el, miután lejárt a szerződésük.

Zwickau számos felfordulást túlélt. Németország második világháborús veresége után a szovjet megszállók elkobozták az Audi gyártóberendezéseit. Az autógyártó Bajorországba költözött, majd később a Volkswagen vásárolta fel. A Kelet-Németországot uraló kommunista kormány átalakította a gyárat Trabantok gyártására. Ezek büdös kipufogógázt okádtak, és az acélhiány miatt műanyagból készült karosszériájuk volt. Németország 1991-es újraegyesítését követően nem tudtak versenyezni a nyugati autókkal, dolgozók ezrei vesztették el állásukat. Az 1990-es évek végére a munkanélküliség a régióban meghaladta a 20 százalékot. A Volkswagen az újraegyesítés után megvásárolta a zwickaui gyárat, és fokozatosan a vállalat egyik legnagyobb gyártóüzemévé fejlesztette. Az elektromos autókra való átállás elég nagy jelentőségű volt ahhoz, hogy Angela Merkel, az akkori német kancellár 2019-ben részt vett az avatóünnepségen, amikor az első akkumulátoros modell legördült a futószalagról.


Zwickauban nem mindenki rajong az elektromos autókért. A szélsőjobboldali Alternatíva a Németországért párt - amelynek a zwickaui városi tanácsban a 48 képviselői helyből 11 jutott - azt kifogásolta, hogy a németeket elektromos járművek vásárlására kényszerítik, és ezzel Donald J. Trump volt elnök és más republikánusok megjegyzéseit visszhangozta. Az Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár vezette nemzeti kormány sokakat feldühített, amikor tavaly a költségvetési válság kezelése érdekében csökkentette az elektromos járművek támogatását. Az elektromos járművek eladása Németországban az év első három hónapjában 14 százalékkal esett vissza, bár még mindig az új autók 12 százalékát teszik ki. Zwickauban mégis kevesen sürgetik, hogy a Volkswagen térjen vissza a benzines autók gyártásához. "Egy új technológiára való átállásnál mindig felmerül a kérdés, elsők leszünk vagy utolsók? "Szerintem mindig jobb elsőnek lenni." - mondta Constance Arndt, Zwickau főpolgármestere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #4
    Tegyük hozzá, hogy az országok úgy fogadtak el, akár törvényi szinten zöldátállásra vonatkozó határidőket, hogy ehhez komoly munkaerőpiaci, szociális, gazdasági hatásokról szóló tanulmányok, hatásvizsgálatok, megvalósíthatósági tervek nem készültek.

    Szal köszi, hogy nem feltétlenül jelent munkahely csökkenést, jó ezt így utólag tudni. Csak ezt előre nem tudták, és hogy amúgy mit gondoltak, ha gondoltak erről valamit egyáltalán, azt az emberekkel elfelejtették közölni.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2024.04.18. 12:36:06
  • t_robert #3
    Annyiban azért igaz lehet, hogy egy elektromos autó lényegesen kevesebb alkatrészből épül fel, mint egy robbanó motoros jármű. egy elektromos autóba úgy 3000 alkatrészt építenek be. egy robbanó motoros járműbe meg úgy a 4-5000 alkatrész a tipikus. Egy elektromos autóból olyan komplex alrendszerek hiányoznak, mint hűtőrendszer, kenő rendszer, kipufogó rendszer és hát egy robbanó motor is sokkal bonyolultabb és több alkatrészből épül fel, mint egy elektromos motor. Nyilván ha jóval kevesebb alkatrészből épül fel egy elektromos autó az kihat a beszállítókra is. Ha kevesebb alkatrészt kell gyártani az kevesebb munkahelyet jelent. Persze az is igaz, hogy növekszik az akkumulátorok hatékonysága is. Lassan, de biztosan. ami által hasonló hatótáv eléréséhez kevesebb és kisebb akkumulátort kell beépíteni egy autóba. Vagyis kevesebb akku cellából kell felépíteni az energia tároló részt.
  • kvp #2
    A osszeszerelouzemben tenyleg nem szukseges a leepites, mint ahogy a belso berendezeseket (panelok, ulesek), kabelezest vagy pl. a fekrendszert gyarto beszallitoknal sem. A nemetek a konkret uzem eseten osszeszerelest vegeznek.

    A motorgyartast kell atallitani belso egesurol elektromosra es melle akksi gyartasra, ami tobbnyire mas beszallitot jelent, sokszor mas orszagban. Kb. ugyanannyi munkahely marad csak atmennek mondjuk Kinaba vagy oda ahol az EU-ban aksi gyarak epulnek.

    Magyarorszagon eddig foleg osszeszereles, panel, kabel, motor es fekrendszer gyartas volt, ebbol kabelgyartast mar elvittek, mert tul draga a magyar munkaero, a motorgyartast talan atallitjak benzinrol elektromosra, mig az aksigyarak epulnek. Tehat van eselyunk, hogy Nemetorszagbol beszallitoi munkat tudjunk elhozni, de kozben meg is szunhetnek a motorgyarto sorokon dolgozok allasai. Az osszeszerelest mint irtam nem igazan erinti, hogy hajtaslanccal szerelik a jarmuveket. (az ules az ules marad, mint ahogy a belso ter elemei se szunnek meg a hajtasvaltastol)
  • Kotomicuki #1
    "Nem feltétlenül", de jár..., legfeljebb megpróbál megegyezni a zállammal, hogy külföldön bocsájt el, ha cserébe kap segélyt-kedvezményt és a belső számok rendben lesznek: Nincs leépítés leépülés..., pedig de...