Berta Sándor

A tizedik Foxconn-dolgozó lett öngyilkos

A France Telecomhoz hasonlóan a távol-keleti gyártónak is komoly öngyilkossági hullámmal kell szembenéznie. A szakemberek egyelőre próbálnak választ találni az esetekre.

Május 26-án levetette magát a Foxconn shenzheni üzemének egyik épületéről egy fiatalember. Ő volt a cég tizedik öngyilkosságba menekülő alkalmazottja. A 23 éves He a Kína észak-nyugati részén található Gansu tartományból származott és tavaly június 18 óta volt a vállalat dolgozója. A Xinhua kínai hírügynökség tudósítása szerint a helyi rendőrség első vizsgálata megerősítette, hogy egyértelműen öngyilkosság történt. Szemtanúk állítják, hogy látták a fiatal férfit leugrani az épület hetedik emeletén található erkélyről. Emellett ismertté vált az is, hogy két további dolgozó is megpróbált véget vetni az életének.

Terry Gou, a cég vezetője még az eset előtt néhány órával igyekezett megvédeni a céget azokkal a bírálatokkal szemben, hogy az öngyilkosságok oka az embertelen munkakörülményekben keresendő. Gou egyébként Tajvan harmadik leggazdagabb embere, vagyonát 6 milliárd dollárra becsülik. A távol-keleti gyártó többek között az Amazon, az Apple, a Dell, a Hewlett-Packard, az Intel, a Microsoft, a Nintendo és a Sony számára gyárt elektronikai készülékeket. A Foxconn összesen 800 000 embert foglalkoztat a kínai gyáraiban, közülük 420 000-en dolgoznak a cég shenzheni üzemében.

"Ha egy társadalomban nő a bruttó hazai termelés, akkor általánosságban emelkedik az öngyilkosságok aránya is. Beszéltem pszichológusokkal, akik biztosítottak arról, hogy az öngyilkossági arányunk jóval alatta van az országos átlagnak" - közölte Gou, akit a bejelentéskor testőrök hada vett körül.

A South China Morning Post arról számolt be, hogy minden dolgozónak bemutatták az önkéntes kötelezettségvállalási nyilatkozatokat, amiket el kell fogadniuk. A dokumentumokban az állt: vállalják, hogy nem ölik meg magukat. Ráadásul arra is felhívták az emberek figyelmét, hogy ha véget vetnek az életüknek, akkor a családjuk nem kaphat kárpótlást. Gou később elnézést kért ezért az eljárásért és mindenkit biztosított arról, hogy ezeket a nyilatkozatokat többet nem fogják felhasználni.

Az Apple, a Hewlett-Packard és a Dell a cégnek már jelezte, hogy meg akarja vizsgálni a kialakult helyzetet, mivel több alkalmazott is kemény munkakövetelményekről számolt be. Egy 21 éves fiatalember például azt mondta, hogy heti hat napon 12 órás műszakban dolgoznak és munka közben még csak nem is beszélhet a kollégáival. Időközben a Digitimes tajvani IT-lap arról tudósított, hogy egy újabb Foxconn-munkatárs, ezúttal egy nő halt meg, miután leugrott az egyik toronyház tetejéről. A hírt ugyanakkor a hivatalos szervek egyelőre még nem erősítették meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tigristank #16
    http://www.delmagyar.hu/gazdasag/60_ezer_forint_marad_a_magyarorszagi_minimalberbol/2146861/

    Ráadásul amit ő mondott, ott az illető heti 48 órát dolgozik, nem pedig 40-et...
  • sanyicks #15
    Te hol élsz?
  • nlght #14
    Amúgy, ha Kínában egyszer forradalom lesz és mondjuk pár hónapra leáll a termelés miatta, akkor a termékkínálat csükkenése miatt óriási világválság lesz. A béka segge alá csökken az összes tőzsdeindex, sokkal durvább lesz mint a 2008-as válság.
  • Tigristank #13
    Azt azért megnézném, miközben a minimálbér jelenleg 73500 Ft...
  • nextman #12
    Én azt nem értem mért nem lázadnak?
    Ahelyett, hogy magukat ölik meg, gyújtanák fel az egészet.
    Akkor talán komolyabban is vennék az ügyüket.
    Európában is sokat kellett érte a munkásoknak harcolni, hogy emberzsámba vegyék őket.
  • Dömsödi #11
    Itthon se jobb.

    Ismerek olyan közalkalmazottat, aki heti 48 órát dolgozik (6 nap) és nem kap kézhez 55.000 forintot (Nem jár neki adójóváirás).
    Ez jobb??? A számlákra nem elég.
  • morden #10
    " 800 ezer embert foglalkoztat" abból 10 öngyilkosság még véletelnül is összejöhet ekkora tömegből, persze nem védeni akarom meg semmi, mert szemétség amit művel a dolgozókkal !!!
  • sanyicks #9
    "nekik azt jelenti a munkakörülmények javítása, hogy hálókkal mentik meg az öngyilkosságot elkövetőket?!?"

    hát persze, nem nyúlunk a profithoz hiszen a VÁLLALAT, és a pénz a legfontosabb, emberélet semmit sem ér, max a képzésre költött pénzt...
  • DeviloftheHell #8
    népesség szabályzás lelkiterrorral avagy vmit megtudtak a kedves dolgozok amit nem kellett volna és öngyilkosságnak álcázva kinyirták öket? :D
  • nlght #7
    Sajnos még egy jó ideig le fogja sz*rni a kínai kormány az egész ügyet. Túl sok kínai van, törvénnyel kell szabályozni a születéseket, nő a munkanélküliség, nőnek az élelmiszerárak, a termőföldek adottak, az időjárás meg egyre szélsőségesebb a globális felmelegedés és a környezetszennyeződés miatt. Vagyis akár 100000 kínai is öngyilkos lehet egy évben, akkor is csak megvonja a vállát a kormány.