Berta Sándor

Egyre népszerűbb az online családfakutatás

Az emberek nemcsak jelenlegi kapcsolataikat szeretik ápolni, de szívesen kutatnak a múltjukban is. Az online szociális közösségek virágkorukat élik és számos új divat hódít az interneten. Ezek egyikét a családfakutató szolgáltatások jelentik.

Az ötlet az Egyesült Államokban indult el hódító útjára. Napjainkban az Ancestry.com és a Geni.com a piacvezetők ezen a területen. Az Ancestry.com jelenleg már 2,5 millió családfával büszkélkedhet, míg a januárban létrejött Geni.comon az alapító David Sacks szerint már több százezer családfa található. Az új őrület hamar átterjedt Európára is. Németországban is már két családfakutató portál működik: a FamilyOne, illetve a márciusban alapított Verwandt.de, melynek nyilvános bétaváltozata június 26-ától lesz elérhető.

A közösségi portálok többféle forrásból gazdálkodnak. "Az új piacban egyre több befektető lát fantáziát, esetünkben közéjük tartoznak a Samwer-testvérek és a Holtzbrinck Ventures. Emellett fokozatosan szeretnénk kiépíteni a rekámbevételi lehetőségeket. Ebből finanszíroznánk az ingyenes alapszolgáltatást. Később lesznek kiegészítő szolgáltatások és prémiumtagsági rendszer" - jelentette ki Irmgard Pirkl, a jelenleg már 30 000 családfát felvonultató FamilyOne szóvivője.

"Mi elsősorban a német nyelvű felhasználókat célozzuk meg és szeretnénk a családfakutatást a fiatalok körében is népszerűsíteni, de emellett hidat kialakítani az on- és az offline családfakutatás között. Éppen ezért letölthetők tőlünk kérdőívek, amiket a családokban az idősebbek között szétosztva az érdeklődők választ kaphatnak egyes kérdésekre" - közölte Sven Schmidt, a Verwandt.de társalapítója és vezetője.

Az online családfakutatás már nálunk is népszerű. Ugyan a 2005 júniusában az Oktatási Minisztérium Nemzeti Emlékezet Programja keretében, a Magyar Országos Levéltárral közösen elkészült a csaladfa.emlekezet.hu címen elérhető adatbázis egy ideje szünetel, azonban a családfa szoftver.lap.hu és a genealogia.lap.hu oldalakon a téma iránt érdeklődők sok segítséget és információt kaphatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aemit #4
    Sziasztok!

    Ajánlom figyelmetekbe a www.csaladfa-kutatas.eu weboldalt, ahol sok érdekes hasznos infót találhatók, a forrásokról és magáról a kutatás folyamatáról, annak eredményességéről.

    Üdv,
    Timea
  • MuadDib #3
    A cikkből kimaradt, de érdemes megnézni a www.mytrees.hu -t is.
  • Tetsuo #2
    Az sg-n nem olyan népszerű. ;)
  • stremix #1
    Nna, ezek után még könnyebb lesz vkit megtalálni ha akarnak. Ha vkinek problémája van mással akkor máris tudja mivel zsarolni, retteghet az egész család a rokonokkal együtt...