Berta Sándor

Szolgáltatás az elhunytak digitális örökségéért

A halál gyakran teljesen váratlanul jön és sokaknak okoz komoly fejtörést, hogy mi lesz digitális örökségükkel, internetes kapcsolataikkal. A lastmessage segítségével bárki értesítheti az elhunytáról a barátait, ismerőseit, rokonait.

Sokakban felmerülhetett, hogy miként fog értesülni egy távoli barátjuk az ő halálukról. Erre a problémára nyújt megoldást a lastmessage. A rendszer halálhír esetén automatikusan értesíti az illető összes kapcsolatát, a Xing, a Facebook vagy más közösségi portálokon található ismerőseit. Sőt, még arra is képes, hogy kezdeményezze az ezeken az oldalakon található profiljai törlését. Mindehhez persze az kell, hogy a szolgáltatásra regisztráló felhasználó előzetesen erre feljogosítsa az üzemeltetőket.

A regisztráció után a lastmessage automatikusan kiküld egy az online hálózatokban található adatokra vonatkozó meghatalmazási nyomtatványt, valamint egy különleges csomagot, amelyben a fontos dokumentumok helyezhetők el. Amint a cég a nyomtatványt és a csomagot visszakapja, válaszban elküld egy iratot, amelyen bárki leírhatja az utolsó üzenetét vagy akár a végrendeletét. Ezáltal a hozzátartozóknak, a gondozóknak vagy éppen a hatóságoknak minden szükséges információ a birtokukban van és halál esetén automatikusan értesíteni tudják a vállalatot. A szolgáltatás ára 49 euró, az összeget egyetlen alkalommal kell befizetni.

Thorsten Vespermann, a Xing vállalati kommunikációs igazgatója elmondta, hogy amennyiben halálesetről kapnak értesítést megpróbálnak mielőbb megbizonyosodni arról, hogy valóban megtörtént eseményről van-e szó és ha igen, akkor mielőbb intézkednek és törlik az illető profilját. Persze más a helyzet akkor, amikor valaki nem akarja, hogy az online ismerősei megtudják, hogy meghalt. Ilyenkor ezt a kívánságot is tiszteletben kell tartani.

"A megváltozott médiaszokások befolyásolták a megemlékezési kultúrát is, így jöttek létre például a virtuális kegyhelyek" - közölte Kerstin Gering temetkezéssel foglalkozó szakember. Az új rendszert egy logikus és következetes fejlesztésnek nevezte, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy a feleslegessé váló tartalmak eltűnjenek a világhálóról. Ezáltal pedig még pontosabbá válhatnak a keresők is, hiszen csökkenhetnek a felesleges találatok. Gering szerint jelenleg nagyon nehéz egy elhunyt online profiljának vagy e-mail fiókjának a törlése, mivel a hozzátartozók a legtöbbször nem tudják a felhasználói nevet és a jelszót.

A lastmessagehez hasonló szolgáltatás még többek között a MyLastEmail.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #4
    Nem rátemetnek, hanem kiássák a halott maradványait és valami közös gyűjtőgödörbe hányják őket. Ez szerintem még a rátemetésnél is undorítóbb: ha nem fizetsz újra meg újra, akkor az örök nyugalom csak 25-30 évig tart.
  • blessyou #3
    Jah, nem semmi, hogy amikor valakit eltemetnek, akkor valamennyi időn belül nem fizetnek ki egy bizonyos összeget, akkor rátemetnek. Csak hüledeztem, amikor megtudtam. Így meggyalázni az elhunytakat, pfff....
  • halgatyó #2
    Nem lennének rossz érzéseim, ha a temetési költségek nem emelkednének az egekbe évről évre, és a sírhelyekkel nem manipulálnának úgy, hogy legszívesebben ordítva hánynék...
    De így? Csak arra tudok gondolni hirtelen: valakik még ebből is pénzt akarnak csinálni.
    Még jó hogy megvárják, amíg meghalunk... bár ha így haladunk tovább, nár nem sokáig
  • B0nFire #1
    Én úgy döntöttem, hogy halálom esetén a nővérem fogja ezeket a dolgokat intézni. A belépési neveket meg jelszavakat meg fogja találni, sőt, egy doksi is várni fogja, amit lehet virtuális végrendeletnek nevezni; habár nem közjegyző jegyezte fel, csak én, attól még minden fontos dolog helyet kap benne. Így lesz ez.