Specker Balázs

Elhunyt az első szuperszámítógép szülőatyja

95 éves korában elhunyt William C. Norris, a Control Data számítógépes óriásvállalat alapítója és az első kereskedelmi forgalomba került szuperszámítógép megalkotója.

Norris nevéhez számos sikeres vállalkozás fűződik az informatika területén. Ezek közül az egyik a CDC6600-as számítógép volt, amelyik 1964-es megjelenésekor tízszer gyorsabb volt társainál. Az információs technológia egyik nagyapjának tekinthető zseni szintén hozzájárult ahhoz, hogy a Control Data a világ negyedik legnagyobb adatfeldolgozó cégévé váljon - értékét 1984-ben mintegy 5 milliárd dollárra becsülték.


CDC 7600

A második világháború alatt az amerikai tengerészetben kódfejtőként szerzett magának hírnevet, majd a Sperry számítástechnikai cég UNIVAC részlegét vezette. A technika iránti elkötelezettsége mellett szociális újításokat is kidolgozott. A Control Data például egyedülálló módon kínált napközis lehetőséget az alkalmazottak gyermekeinek. A cég emellett szegénynegyedekben épített gyáraival is igyekezett enyhíteni az ott élők nehézségein. Norris magánemberként szélerőműveket, különböző mezőgazdasági újításokat is támogatott Alaszkában, és korábbi elítélteknek kínált kedvezményes autókölcsönzési lehetőségeket.

A Control Data fénykorában mindig egy lépéssel a Nagy Kék előtt járt, minden termékük 10%-kal olcsóbb és gyorsabb volt a nagy vetélytársnál. Azonban a nyolcvanas évek már a hanyatlást jelentették a cég számára, amely 1985-ben 400 millió dolláros veszteséget könyvelt el, és alkalmazottainak mintegy kétharmadát kényszerült elbocsátani.

A vállalat rendkívül sikeres merevlemezes részlegét 1988-ban a Seagate vásárolta meg, a többi üzletág pedig Syntegra néven dicstelenül a BT egyik leányvállalata lett. A Cnet értesülése szerint az IT-legenda augusztus 21-én egy bloomingtoni ápolási otthonban hunyt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RoLii #8
    csak erdekesseg:
    a Control Data-nal kezdte Seymur Cray is, mint fotervezo:)
  • Anakyn #7
    szerintem valami rokona lehetett, mert egyszerü földi halandó nem képes ilyenre...
  • HUmanEmber41st #6
    emellett szegénynegyedekben épített gyáraival is igyekezett enyhíteni az ott élők nehézségein.

    Ezt a mondatot.. senki sem épít gyárat a belvárosban, a Polgármesteri Hivatal mellett a Fő téren..persze, h a legolcsóbb telken épít gyárat..ehh..
  • psishock #5
    .....Teljesen igazad van! - időközben megcsapja Anakyn-t és a kezébenyomja a bibliát + dorgál: éés most lapozz a teremtés fejezethez és addig bogarászni amig már kívülről nem fogod fújni, és nem beszélsz ilyen gyerekes sületlenségeket a jövőben!
  • Pocok256 #4
    Chuck -nak nem volt apja ő kezdettől fogva van.
  • psishock #3
    én is Chuck-ra associáltam hirtelen :D
  • Anakyn #2
    Chuck Norris apja???
  • N0S #1
    RIP :|