MTI

50 éve halt meg Neumann János

Ötven éve, 1957. február 8-án halt meg Neumann János, a XX. század kiemelkedő matematikusa, a számítógépek atyja.

1903. december 28-án született Budapesten, bankár apja nemességet vett a királytól, fiát ezért hívhatták von Neumannnak. Már hatéves korában képes volt két hatjegyű számot fejben elosztani, apjával ógörögül társalgott. Egész lapokat képes volt egy pillantással megjegyezni, és nyolcéves korában már túl volt a 44 kötetes egyetemes történelmen. Az Evangélikus Gimnáziumba járt, itt tanult Wigner Jenő és Teller Ede is.

Első tanulmányát 18 évesen publikálta, ezután a budapesti, berlini és zürichi egyetemre járt. Itt szerzett vegyészmérnök diplomát, majd halmazelméleti disszertációjával matematikai doktori fokozatot Budapesten, axióma-rendszerét húszévesen dolgozta ki.

1926-29-ben Berlinben, majd Hamburgban volt docens, Göttingenben operátorelméletet és kvantumfizikát kutatott, kidolgozta a fizikai mérések matematikai elméletét, a tiszta kvantummechanikai állapot fogalmát.

1930-ban az Egyesült Államok legfiatalabb egyetemi tanára lett, miután meghívták Princetonba, ahol az elüldözött német tudósok gyülekeztek. Neumann itt fogalmazta meg a mechanika ergodtételét, a sok részecskéből álló rendszereket statisztikusan leíró matematikai modellt. Az 1930-as évek végén Murray-vel a később Neumann-algebrának hívott operátorgyűrűket kutatta, ebből eredt a folytonos geometria. 150 dolgozata közül 20 fizikai, a többi az elméleti, az alkalmazási, a játék- és a számítógép-elmélet közt oszlik meg.

1940-től fordult az alkalmazott kutatások felé, bevezette a numerikus meteorológiát, az időjárás-előrejelzés számszerűsítését. A világháború alatt polgári hivataloknál és a hadseregnél volt tanácsadó. Los Alamosban az atomprogram során a robbanási lökéshullámokat és ballisztikai lőelemtáblázatokat elemezte, rengeteg gépi számolással. Fermivel kidolgozta a statisztikus becslésen alapuló Monte-Carlo-módszert.

Játékelméletének lényege az 1928-as minimax tétel. 1944-ben Oskar Morgensternnel a Játékelmélet és közgazdasági viselkedés című könyvben a kétszemélyes játékok stratégiáját elemezték. Ezen alapult az operációkutatás, amit a közgazdaság, a társadalom- és hadtudomány, a pedagógia is használ. Hidrodinamikai kutatásainak nemlineáris differenciálegyenleteit nem lehetett zárt formában megoldani, ez vezette a számítástechnikához.

Neumann 1944-ben Hermann Goldstine-től hallott először az 1000 művelet/sec-es ENIAC gépről, ezután együtt dolgoztak a számítógépek fejlesztésén, bár Neumann vitában állt az ENIAC tervezőivel a programtárolás kérdésében. Neumann az emberiség közös kincsének tartotta a számítógépet, s nem volt hajlandó szabadalmaztatni ötleteit, sőt 1945-ben kiadta az EDVAC, a következő típus leírását, megakadályozva annak levédését. (E gép egy változatát tiszteletére Johnniac-nak nevezték el.)

Az első Neumann-típusú gép Cambridge-ben épült, saját gépüket az IAS-t 1952-ben alkották meg Goldstine-nal, ez aritmetikai, memória-, vezérlő- és input-output egységekből állt, s először itt alkalmazták a programmódosítást programmal. Neumann javasolta a képernyős kimenetet a nyomtatás helyett, lévén ez gyorsabb és jobb. Az IAS a mai gépek őse, a prototípust a washingtoni Smithsonian múzeum őrzi. Neumann úttörő volt a gépek logikai felépítése terén is, tőle származik a kettes számrendszer alkalmazása, a memória, az utasítások rendszere.

Felismerte, hogy a számítógépben nemcsak adatokat, hanem utasításokat, programokat is lehet tárolni. A Neumann-elv szerint a program műveleteit és a memória rekeszeit számkóddal jelölik, a programot számsorozatként a gép tárolja. A vezérlő egység a beírás rendjében hajtja végre a parancsokat. A mai gépek mind így működnek, csak méretük zsugorodott, akkor a csöves egyenirányítók miatt olykor több szobát is megtöltöttek. (A nem-Neumann-elvű gépeknél az egyes lépések párhuzamosan futnak.)

Neumann dolgozta ki, hogyan adhat megbízható választ a megbízhatatlan elemekből álló gép, leírta a véletlen gépi szimu­lálását. A magu­kat repro­dukáló sejt­automatákat, a halmaz­elmélet egzakt alapjait, a kiber­netika elmé­letét is kutatta. 1956-ban beteg lett, s akasztófa­humorral ezt mondta: ha rá­kom van, megkapom a Fermi-díjat. Meg­kapta, a Szabad­ság-éremmel együtt, mindkettőt már toló­kocsiban vette át. (Csontrákban szen­vedett, a betegséget vélhetően az atom­bomba-kísér­letek köz­ben kapta.) Utolsó műve a szá­mítógép és az agy­működés párhu­zamait k­utatta. 1957. február 8-án halt meg Washing­tonban, s Prince­tonban te­mették el. Ne­vét hold­kráter őrzi, Buda­pesten és Székes­fehér­váron ut­cát, Buda­pesten szakközépiskolát, Egerben gim­náziumot nevez­tek el róla, a Financial Times 2000-ben a XX. század emberének nevezte.

Óriási munkabírása, remek nyelvérzéke volt, bár az angolt akcentussal beszélte. A magyart is használta, lévén mindkét felesége magyar. Nagy viccmesélőnek, vidám, társasági embernek ismerték, legendás volt műveltsége, memóriája, fejszámoló készsége - a legenda szerint a kezdeti számítógépek számításait ő maga ellenőrizte a géppel egy időben, fejben kalkulálva. Hedonista volt, aki szeretett enni-inni (mondása szerint mindent kiszámolt, egyedül a kalóriákat nem), női lábakat nézni (Los Alamosban a titkárnők rá való tekintettel barikádozták el íróasztaluk elejét), veszélyesen vezetni (olykor olvasott közben, máskor fának ment és letartóztatták).

A világ válságjelenségei láttán a tudomány felelősségét és feladatait hangsúlyozta: "A fejlődés ellen nincs gyógymód. Meg fog hiúsulni minden olyan törekvés, hogy biztonsági csatornákat találjunk a haladás mai, robbanékony változatai számára. Csak a szükséges emberi tulajdonságokat emelhetjük ki: türelem, rugalmasság, intelligencia" - írta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ecneb #22
    Biztos két suliról :D
  • Darth Sith #21
    Nyugodjék békében! :(
  • pzssoft #20
    a róla elnevezett suliban igenis volt megemlékezés, vagy vmi ilyesmi (sajnos csak később láttam a felavatott szobot róla az aulában virágok között), azt hogy pontosabb mi volt, nem tudom. amúgy én is oda járok... ööö mmint én egy róla elnevezett karra járok :) (bmf-nik) szóval lehet két suliról beszélünk :)
  • Tetsuo #19
    LOL ez alap, szerintem amerikában is van fősuli ami az ő nevét viseli..
  • ecneb #18
    Nemtom így tesóm mondta az infót, hogy ma van az évforduló... az a szomorú, hogy én egy róla elnevezett suliba járok de semmi felhajtás vagy említést nem láttam ma... ez azért elég szomorú...bár lehet, hogy én vok vak,vagy csak halogatják... nemtom... amúgy R.I.P
  • sathinel #17
    ha nézel discovery-t akkor láthatod hogy sokszor ha nagyon pontos mérésekről gyártásról van szó akkor Európa más országaiból pl Németország, Anglia hívnak szakembert nem pedig amerikából. De amíg nállunk nem felelnek meg az egyetem annak az elvárásnak hogy fenn tudja saját magát tartani, addig állami, politikai bakik sorozatát követik el. Sok tudósnak nem a pénz számít mint már beszéltük. A munkakörülmények nincsennek meg nem arról van szó hogy luxusvillát akarnak hajóval. A jobb életkörülményről az a véleményem, hogy élnék inkább a németeknél.
  • kricsi #16
    Szerintem ez nem leszarás kérdése.

    Az USA aktívan veti be az úgynevezett "agylopás"-t , ez ellen nem tud senki semmit tenni, hisz Az USA még Németországnál is jobb életkörülményekkel rendelkezett...

    Ezellen nem lehet semmi se tenni... :)
  • Brainpumper #15
    Jó ember volt...
    Nyugodj békében, soha nem felejtünk el!
  • zuza #14
    Hát persze hogy elment minden híres tudós,nem kaptak megfelelő támagogatást ráadásul jól s*ggbe rugdosták őket...Gratula Magyarországnak
  • jasszka #13
    hát igen...
    12 magyar nobel-díjasból csak 1 élt Magyarországon...