Hunter

Másnaposság: mivel kúráljuk, és mivel ne

A másnaposság kikúrálására bizonyára sokaknak van bevált módszerük, és számos tanulmány is született már az ilyen olyan szerek és módszerek hatásairól. Ami azonban mindenképpen rossz hír, hogy a British Medical Journal 2005-ben egy átfogó tanulmányában gyakorlatilag több tucat úgynevezett kúrát hatástalannak minősített.

Az alapvető probléma, hogy a másnaposság pontos okozója - természetesen az alkoholfogyasztás kézenfekvő tényét leszámítva - ismeretlen. A dehidratáció, vagyis a kiszáradás egy tényező, de valószínűleg nem az elsődleges ok. Az alkohol vizelethajtó, a másnaposságra azonban az egészségügyben dolgozó kutatók sem úgy tekintenek, mint egy kezelendő betegségre, sokkal inkább az alkoholfüggőség egy természetes kontrolláló mechanizmusaként értékelik. A LiveScience.com mindenesetre számba vette a lehetséges "gyógymódokat" pró és kontra alapon.

Elsőként vegyük a "kutyaharapást szőrével" megoldást. Ha reggel az átitalozott éjszaka után újra poharat ragadunk, eljuthatunk egy enyhe ellazuláshoz, ami enyhíti a másnaposság tüneteit. Ezzel azonban célszerű óvatosan bánni, ugyanis ez a leggyorsabb módja az alkoholfüggőség kialakulásának, és a májnak sem túl nagy öröm, hogy az éjszakai adag lebontása mellett újabb toxinokkal bombázzuk. Célszerűbb vizet fogyasztani, minél többet annál jobb, ez legalább enyhíti az egyetlen ismert okot, a kiszáradást, így némi javulásra számíthatunk.

A második módszer a bőséges reggeli. Egy jó étel csodákra képes, különösen ha az ember azt italozás közben fogyasztja el. De ha erről már lemaradtunk, akkor is van remény hogy egy reggeli javíthat a helyzeten. A tojás ciszteint tartalmaz, ami elméletileg segít a májnak az acetaldehid toxin, vagyis az előző alkoholizálásunk melléktermékének lebontásában. A banán és a kiwi káliummal tölt fel a testet, ami a mosdó látogatásokkal távozott a szervezetünkből az átmulatott éjszaka során. A gyümölcsök cukra és leve nem annyira nagy durranás mint sokan hiszik, a gyümölcslé a kiszáradás ellen mindenesetre hasznos lehet. A jó öreg égetett pirítós viszont biztos, hogy nem nyújt semmilyen segítséget. Vannak akik szerint egy jól megpirított kenyér szene megszűri az alkoholt, ez azonban az aktív szén tulajdonsága, a kettő pedig messze nem ugyanaz.

A másnaposság egyik legjellemzőbb velejárója a fejfájás, így a legegyszerűbbnek tűnik a fájdalomcsillapítók használata, amik megszüntetik a kellemetlen sajgást. Ezzel azonban - akárcsak a ráivással - a májat terheljük. Egy vagy két tabletta elfogyasztása általában biztonságos, persze ez függ a szervezetben jelenlévő alkohol mennyiségétől is. Azzal kombinálva veszélyes párost kapunk, ami vérzést idézhet elő a gyomorban és a béltraktusokban.

Sokan egy jó erős kávéra szavaznak, amivel egy tünetet mindenképpen lehet kezelni: éberek leszünk. Mivel a kávé érszűkítő hatású, elvileg enyhítheti a fejfájást, ellensúlyozva az alkohol hatását, ugyanakkor ingerlékenységet válthat ki, egyes embereknél pedig éppen hogy fokozhatja a fejfájást. A kávé - akárcsak az alkohol - vizelethajtó, tehát fokozza a dehidratációt, súlyosbítva a másnaposságot és amikor a koffein hatása elillan, akkor még levertebbnek érezzük magunkat.

Az alvás azonban kifejezetten jó módszernek nevezhető, amennyiben az embernek van rá elegendő ideje. Az idei szilveszter esetében mivel még egy teljes hétvége is vár ránk, valószínűleg nem lesz olyan nagy luxus egy kis plusz alvás. Hacsak nem olyan házigazda szerepét töltjük be, aki nem szeretné később szagolni a buli helyszínéül szolgáló lakása különböző pontjain megbúvó, esetleg az ülőgarnitúrába beivódott kétes eredetű folyadékok szagát, ezért a vendégsereg kitámolygása után azonnal a takarítást helyezi előtérbe.

Összességében tehát elmondható, hogy ha valaki erőteljes italozásra adja a fejét, annak mindenképpen szembe kell néznie a másnapossággal, akármilyen módszerrel próbál küzdeni ellene. Az egyetlen megoldás ha megpróbálunk mértéket tartani, legalábbis addig, amíg a tudósok ki nem dolgoznak valamilyen pirulát a kezelésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #148
    Nézd, az tök mindegy, hogy valaki szesszel, fűvel, kábszerrel vagy esetleg rosszul alkalmazott gyógyszerrel teszi tönkre magát; a végeredmény számít.
  • adamq01 #147
    Nem az a baj a fűvel, h konktrétan agykárosodást okoz, mert biztos, h az alkoholtól több agysejt pusztul. Viszont a fű tönkreteszi az idegrendszert, az agyi receptorokat (mellesleg az izmoknak sem teszjót) lezülleszt,depressziót okozhat és berekeszti a tudatod és gondolkodásod. Nem mondom, hogy az alkohol jobb , de az felbassza az agyam, ha valaki védi a kis zöldségét.
  • joeperry #146
    Lefekvés előtt 1-2 szem korrekt fájdalomcsillapító egy nagy pohár vízzel, ennél jobb gyógymód nem létezik (néha mattrészegen elfelejtem, akkor marad a reggel, úgy már kevésbé hatásos:)
  • dronkZero #145
    Nem fogtad fel a probléma lényegét, barátom.

    Az alkoholról senki nem állítja, hogy ártalmatlan lenne, kis mennyiségben is, hosszú távon is rettentően káros, és akár potenciálisan életveszélyes.

    Na, most ti erre a szintre akarjátok elbaszott drogháborús hazugságok alapján lehúzni a füvet, amiről tudományos szempontból gyakorlatilag azt lehet állítani, hogy a hatása időleges, és semmilyen hosszú távú káros hatása nincs.
    A kilencvenes évek elejétől kezdve elkezdték ugyanis felülvizsgálni egyrészt a '30-90 közti tudományosnak mondott, gyakolratban viszont igencsak kókler "kutatásokat", másrészről a babonák igazságtartalmát is kutatni kezdték. (Ezen babonák egy része az agykárosodás is, amiből a vita indult. Merthogy kimutathatóan nincs ilyen hatása.)

    Szóval a lófaszt lenne ugyanez.
    A stílust meg ott érdemelted ki, hogy olyasmit adtál a számba, aminek homlokegyenest az ellenkezőjét gondolom. Ez parasztság, ha esetleg nem tudnád, én speciel érzékenyebb vagyok rá, mint pl erre a kurvaanyázásra, amivel most alázod magad.
  • uwu #144
    Szerintem neked még nem kéne ilyesmivel foglalkoznod, gyerekeknek fokozottan ártalmas az ivászat és a zöldség is.
    Majd kitapasztalod menyire puhány a kis tested, és ha benőtt a fejed lágya, majd nem írsz ökörségeket. Nekem elhiheted, hogy nem voltál beszívva, ha utána tudtál rendesen inni.

    A stílusodon meg van mit finomítani. De gondolom ezt majd a válaszoddal még jobban meg fogod erősíteni.
  • Szemjuel #143
    uwu: nem, nem basztak át. ;) és valszeg csak a te és a hozzád hasonlók puhány teste alszik be.. az enyém hozzá van szokva a "kínzáshoz" ;)

    kíváncsi lennék, mondjuk egy olyan szitu lenne ebben a "beszélgetésben", hogy
    dronkZero és uwu két alkoholista lenne. kb 4 szót kéne helyettesíteni, a töltelék maradna... ;)

    gondolkozzatok hugyosok!

    ui.: hogy a szamár harapja le a faszodat, szidtalak én de büdös kis drogos? elmész te a jó kurva anyádba, ott szívd a füvet faszfej...
  • dronkZero #142
    Fut a gyáva...
  • Epikurosz #141
    Kiszállok ebből a topikból, mert ellepték az ócska, magukat egészségesnek képzelő drogosok.
  • dronkZero #140
    Nem vagy ma valami tudományosan igényes kedvedben, úgy látom... :P Anekdotális információ nem tekinthető tudományosan megalapozottnak, a személyes tapasztalat nem tekinthető ténynek.

    Másik fele, hogy sztem nem kell valamit ahhoz személyesen tapasztalni, hogy véleményt mondhasson róla az ember. Nem a személyes tapasztalat hiánya a baj, hanem az információk hiánya. Információk híján mondani véleményt... na az már bizony ostobaság.
  • uwu #139
    Júj de nagyon nem vagy képbe.
    Szívnod kéne 10 évig napi 5-6 spanglit, aztán ha abbahagytad jogosan nyithatnád ki a szádat. Egyáltalán nem megerőltető abbahagyni. Nem kell utánajárni, nem kell tekerni. Semmit se csinálni mindig könnyebb mint valamit csinálni, kivéve ha függő vagy. A fűtől nem leszel az.
    Én már nem szívok, nekem elhihetnél, ha már nem adsz egy mocskos füves szavaira:D
    Neked fogalmad sincs az egészről, csak úgy hallottad. Miből gondolod, hogy neked van igazad?
    Én tapasztalatból tudom, hogy hülyeségeket beszélsz.