Hunter
Nem tesz józanná az energiaital
Manapság népszerű az alkoholt különböző energiaitalokkal keverve fogyasztani. Az így kapott elegynek köszönhetően az italozók kevésbé érzik az alkohol hatását, azaz jóval józanabbak maradnak, egy új tanulmány szerint azonban mindez csupán illúzió.
Az energiaitalok az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak, főként a fiatalok körében. A brazil Sao Paulo Szövetségi Egyetem kutatása szerint sokan ezekkel az energiaitalokkal próbálják ellensúlyozni az alkohol bódító hatását, ami az érzetet tekintve többnyire meg is valósul. Az egyetemen elvégzett tesztek szerint azonban az energiaitallal vegyített alkoholt fogyasztók ugyanolyan rosszul teljesítettek a koordinációs és vizuális gyakorlatokon, mint akik kizárólag alkoholt fogyasztottak. A különbség csupán az volt, hogy az energiaitallal felturbózottak úgy érezték, hogy érzékszerveik és képességeik tökéletesen működnek.
Az energiaitalok jellemzően szénhidrátokat, B-vitamint, koffeint, és taurint tartalmaznak - utóbbi egy aminosav származék, ami sok állat izmaiban és más szöveteiben lelhető fel. Egyes kutatók szerint a természetes úton előállított taurin képes lehet az alkohol idegrendszerre gyakorolt hatásainak enyhítésére, ezt azonban csak az állatkísérleteknél tudták kimutatni, emberek esetében még nem.
Ennek szerettek volna utánajárni a brazil kutatók, akik elkezdték tanulmányozni az energiaitalokkal kevert alkoholos italok hatásait. Ehhez 26, a húszas éveiben járó férfi jelentkezőt gyűjtöttek össze, majd három tesztet végeztek el segítségükkel. Az első esetben az alanyok tisztán fogyasztották el a megfelelő alkoholmennyiséget, a következő teszten energiaitallal keverték, majd végül csak energiaitalt kaptak. A kutatók megállapították, hogy mindkét csoport úgy érezte, jobb a mozgáskoordinációja ha az energiaitallal keverve fogyasztja az alkoholt, mint magában.
Ez főként azért aggasztó, mert az emberek hajlamosak túlbecsülni képességeiket és így magukra és másokra is veszélyesek. Lucia Souza-Formigoni, a tanulmány vezetője arra szeretné kutatásával felhívni a figyelmet, hogy a keverék hatása téves képet ad, fogyasztói jobban és jobbnak érzik magukat, mint amire érzékszerveik feljogosítanák, így különösen veszélyes ha volán mögé ülnek, vagy egyszerűen nem észlelik az italozás határát.
Az energiaitalok az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak, főként a fiatalok körében. A brazil Sao Paulo Szövetségi Egyetem kutatása szerint sokan ezekkel az energiaitalokkal próbálják ellensúlyozni az alkohol bódító hatását, ami az érzetet tekintve többnyire meg is valósul. Az egyetemen elvégzett tesztek szerint azonban az energiaitallal vegyített alkoholt fogyasztók ugyanolyan rosszul teljesítettek a koordinációs és vizuális gyakorlatokon, mint akik kizárólag alkoholt fogyasztottak. A különbség csupán az volt, hogy az energiaitallal felturbózottak úgy érezték, hogy érzékszerveik és képességeik tökéletesen működnek.
Az energiaitalok jellemzően szénhidrátokat, B-vitamint, koffeint, és taurint tartalmaznak - utóbbi egy aminosav származék, ami sok állat izmaiban és más szöveteiben lelhető fel. Egyes kutatók szerint a természetes úton előállított taurin képes lehet az alkohol idegrendszerre gyakorolt hatásainak enyhítésére, ezt azonban csak az állatkísérleteknél tudták kimutatni, emberek esetében még nem.
Ennek szerettek volna utánajárni a brazil kutatók, akik elkezdték tanulmányozni az energiaitalokkal kevert alkoholos italok hatásait. Ehhez 26, a húszas éveiben járó férfi jelentkezőt gyűjtöttek össze, majd három tesztet végeztek el segítségükkel. Az első esetben az alanyok tisztán fogyasztották el a megfelelő alkoholmennyiséget, a következő teszten energiaitallal keverték, majd végül csak energiaitalt kaptak. A kutatók megállapították, hogy mindkét csoport úgy érezte, jobb a mozgáskoordinációja ha az energiaitallal keverve fogyasztja az alkoholt, mint magában.
Ez főként azért aggasztó, mert az emberek hajlamosak túlbecsülni képességeiket és így magukra és másokra is veszélyesek. Lucia Souza-Formigoni, a tanulmány vezetője arra szeretné kutatásával felhívni a figyelmet, hogy a keverék hatása téves képet ad, fogyasztói jobban és jobbnak érzik magukat, mint amire érzékszerveik feljogosítanák, így különösen veszélyes ha volán mögé ülnek, vagy egyszerűen nem észlelik az italozás határát.