Hunter

Egy molekula lehet a nikotinfüggőség kulcsa

Úgy tűnik, megtalálták azt a molekulát, ami nagy részben felelős a nikotin függőséget okozó képes­sé­géért. A felfedezés a kutatók szerint olyan gyógymódokat eredményezhet, ami millióknak segíthet a dohányzásról való leszokásban.

Világszerte évente több mint 4 millió ember hal meg a dohányzáshoz köthető betegségekben, és a nikotinnal dúsított füst nem csupán a tüdőt károsítja. Kaliforniai kutatók azon túl, hogy megállapították a nikotin függőségért felelős molekula kilétét, megalkottak egy különleges egeret, ami könnyebbé teszi más, a nikotinfüggőségben esetlegesen szerepet kapó molekulák felfedezését.

A kutatócsapat egyetlen génnel kezdett el játszadozni egy olyan egér létrehozásához, ami hiperérzékeny a nikotinra. A genetikailag módosított rágcsáló a legapróbb nikotin mennyiségen is fennakadt, azaz megjelentek rajta a nikotinfüggőség klasszikus tünetei, a jutalom, a tolerancia, és az érzékenység. Az embereknél a jutalom egy kellemes kis dopamin lökés formájában jelentkezik, ami a nikotin hatására képződik az agyban és nyugtatóan hat. A test toleranciája a nikotin iránt még több dohányzáshoz vezet, míg az érzékenység azt jelenti, hogy az ember már nem érzi jól magát a napi fix nikotin adagja nélkül, magyarázta Henry Lester a Caltech biológia professzora. Ha az egereken tett felfedezések az emberekre is igaznak bizonyulnak, akkor új, az eddigieknél hatékonyabb módszerrel lehet felvenni a dohányzás elleni harcot, vélik többen is.

Az emberek akkor válnak függővé, amikor a nikotin lerakódik a kémiai acetilkolin, egy fontos információ-, üzenetküldő molekula számára kialakított agysejt receptorokban. Amint a nikotin betölti a rést, dopamin szabadul fel. A pontos lerakódási hely ismeretében egy ellenanyaggal semlegesíthető a nikotin tevékenysége. "A módszer ereje a pontosságban rejlik, és ez a pontosság azt eredményezheti, hogy a mellékhatások szerteágazása nélkül kezelhetjük a függőséget" - mondta Stephen L. Dewey, a Brookhaven Nemzeti Laboratórium tudósa, a függőségek kezelésének szakértője, aki szerint a jutalomérzet megszüntetésével a többi érzet is elnyomható.

Lester évek óta dolgozik az alfa4-en, a nikotin recep­torok tucatnyi ismert alegy­ségének egyikén. A csa­pat kidol­gozta hogyan tehető ez a protein érzékenyebbé a nikotinnal szemben, korábban csupán azt nem tudták, hogyan ma­ni­pu­lálják az egerek génjeit. Az első kísér­letben a kutatók által létre­hozott génmutáció túl erősre sikerül, a nikotin hatására a dopaminszint annyira megemel­kedett, hogy az egerek pusztul­ásához vezetett. A Science maga­zinban pub­likált tanulmányhoz azon­ban sikerült finomra hangolni a genetikai beavatkozásokat. "Azt akartuk kimutatni, hogy egy bizonyos molekula nem csupán szük­séges, de elegendő is a nikotin­függőség kialakulásához, " - mondta Lester. "Amikor a megfe­lelő alfa receptor aktiválódik a niko­tin hatására, mi­köz­ben min­den egyéb receptor inaktív marad, az már ele­gen­dő a függő­ség­gel kap­cso­la­tos hatá­sok kialakulásához."

"Folytatjuk ezt a molekuláris vadászatot, olyan molekulák után kutatva, melyeket szintén megváltoztat a nikotinfüggőség" - összegzett Lester.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #40
    Jajj neee ha betilatanák a dohánytermékeket nem lennének dohányreklámok és kevesebben szoknának rá. Én 10 éve dohányzom, de elegem van már belőle.
  • FtranX #39
    ha betiltanák a dohánytermékek árusítását, azzal csak a fekete-kereskedelem erősödne meg. ugyan ez lenne a helyzet az alkohollal.
  • FtranX #38
    Sajnos én is dohányzom, de egyre inkább érzem hogy le kéne mondani róla, mert tulajdonképpen felesleges önpusztítás és pénzkidobás.
    Csak az a baj, hogy szeretek cigizni. Szeretem a mozdulatot, ahogy rágyújtok, szeretem szívni a füstöt, szeretm nézni ahogy parázslik a vége...
    Ennek ellenére, ha már lenne "anti-nikotin" oltás, gondolkodás nélkül beoltatnám magam.
  • dez #37
    Ahhoz túl sokan vannak rászokva, és az erőszakos leszoktatástól kissé kiakadnának.
  • HUmanEmber41st #36
    Akkor államilag be kell zárni a dohánygyárakat, mint emberre ártalmas fogyasztási termékek gyártóját. Erre nem gondoltak? Be kell tiltani a cigarettát, mert mérgező. Ha rajtam múlna, 1 üveg sört is olyan 5-10 ezer FT-ért adnék..Az alkohol is idegméreg..pusztítja az agysejteket..jól gondolja meg aki be akar rúgni..
  • BiroAndras #35
    "--A dohányzás hasznos az államkasszára!--"
    Nem. Az államnak ez nagy szopás, mert iszonyatos mértékű egészségügyi kiadásokat jelent. Az amcsik kiszámolták, hogy pontosan mennyi. A pontos számra nem emlékszem, de a katonai költségvetéssel összemérhető, ami az USA-ban nem kevés.

    Egyedül a dohánygyáraknak hasznos, mert őket nem érintik a következmények.
  • Wilddog #34
    Egy aggasztó dolog van a cikkben számom: a kutatók egeret hoztak létra.
    Bazz...
  • gz8 #33
    Igen, én valahogy az első képen bemutatott szituációban tudnám elképzelni a dohányosokat. Egyéni vélemény: smokers are rats.
  • Piscator #32
    Voltam koleszban, hetente kináltak, ritkán alkohollal: NEM.
    Igaz, mindig kilógtam.
  • Piscator #31
    Az eddig is ok, hogy lényegében előre van programozva a sorsunk, meg minden vegyi alapon függ, megy, de azért simán akaratgyengeségnek, csoportszellemnek vélem a cigizést.

    De azért aki akar, fogyasszon, hisz mint tudjuk:

    --A dohányzás hasznos az államkasszára!--