Hunter

A genetikához fordultak a drogkereskedők?

Egyes kolumbiai kábítószer termesztők genetikailag módosított kokafákat alkalmaznak a kokain termelés ugrásszerű növelésére. A drog ellenes hatóságok bejelentése szerint olyan új kokacsaládokat találtak, melyek hozama eléri a normál cserjék nyolcszorosát.

A magasabb hozam magyarázatot ad a kokain árak alacsony mivoltára, annak ellenére, hogy a termesztő farmokat sorozatosan érik amerikai és kolumbiai légitámadások. A kolumbiai tudósok és az amerikai hivatalos szervek szerint ezt a növekedést csak genetikai úton lehet produkálni. A kokafák meghaladhatják a kétméteres magasságot is, és a kokainban aktív alkaloida négyszeresét termelik, állítja a Financial Times.


Egy arahua indián Sierra Nevada hegyeiben az óriás kokacserjék között

Bár a hivatalos kolumbiai adatok szerint 2000 óta a koka termesztésben részt vevő területeket felére csökkentették, mégis a bizonyítékok arra utalnak, hogy a koka termesztőknek sikerült szinten tartaniuk a termesztést. German Manga, a kolumbiai alelnök helyettese a BBC-nek elmondta, az ültetvényesek új, kifinomult technikákat használnak termelésük szinten tartására. A kiszivárgott adatok szerint a kábítószer ellenes hivatal emberei egészen új koka cserjéket fedeztek fel a Kolumbia északi részén fekvő, nehezen megközelíthető Sierra Nevada területein.

Úgy tűnik a nagyobb profit érdekében a drogkereskedők beléptek a genetika világába. A genetikailag feljavított cserjék között találtak 2,7 méter magasra nőtt példányt is, ami több mint kétszerese a szokásos méretnek.

A Financial Times szerint külföldi agronómusok segítettek a koka ültetvényeseknek az új családok kifejlesztésében, melyek ellenállnak számos széles körben alkalmazott növényirtószernek és képesek az átlagos kokain koncentráció négyszeresét produkálni. Egy kolumbiai toxikológus, Camilo Uribe a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában kételyeinek adott hangot a genetikai beavatkozást illetően. Uribe szerint nincs bizonyíték a genetikai módosításra, szerinte a többlettrágyázás eredménye a szokásosnál nagyobb méret és hozam.

A bogotai amerikai követség szintén tagadja hogy transzgenetikus kokáról lenne szó. A BBC bogotai tudósítója, Jeremy McDermott szerint az újonnan napvilágot látott felfedezések aláássák Kolumbia a drogok ellen folytatott harcának eredményeit. Ha a drogkereskedelmet nem tudják megsemmisíteni, akkor a narkotikumokból évi 1 milliárd dollárt kasszírozó felet egyre nehezebb lesz legyőzni. A 2002-től hivatalban lévő kolumbiai kormány elkötelezte magát az ültetvények felszámolása mellett, melyhez az Egyesült Államok nyújt hathatós segítséget, olyannyira hogy Kolumbia Amerika harmadik legnagyobb katonai megrendelőjévé lépett elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • psiloidus #20
  Megint csak bulvár az ún. "tudomány"-rovatban.
  A növényNEMESÍTÉSt talán nem kellene szándékosan összemosni a génmanipulációval. Ennyi erővel Gregor Mendel is a "genetikához fordult"...

 • Commandante #19
  Már várom, mikor alakul "génkezeléstől mentes kokaint mindenkinek, le a genetikailag módosított termékekkel" mozgalom az EU-ban!
 • [HUN]PAStheLoD #18
  van sok-sok pénzük és pénzért meg lehet venni ... a tárgy hiánya sejteti azt, hogy ide bármi tetszőlegesen behelyettesíthető :C
 • [NST]Cifu #17
  A Talibánt főleg Szaud-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Pakisztán támogatta, pénzel és fegyverekkel. 2000-ben a Talibán betiltotta az Opiumot, így a korábbi évi mintegy 4000 tonnányi termés 2001-re becslések szerint 87 tonnára esett vissza. 2002 óta, a Talibán elüzése után az Opiumtermelés újra teljes gőzzel beindult...
 • [NST]Cifu #16
  Roppant egyszerű: van pénzük, sok pénzük, és pénzért sokmindent meg lehet venni...
 • Csudri #15
  Nem olvastam végig a hozzászólásokat, úgyhogy nem tudom megemlítette-e valaki a Starsky & Hutch c. filmben látott "álkokaint". Ha annyira gyúrnak a genetikára ezek a narkótermesztők, akkor miért nem csinálnak olyan kábszert, amit nehezebben találnak meg a kutyák?
 • BomBa #14
  javítás:
  "...mért nem tesznek semmit ellenük?"
 • BomBa #13
  A kokaintermesztők nyugodtan fényképezkednek, nemsokára az újság címlapján lesznek és nem mint bűnözők, hanem mint kedves bácsik/nénik.
  Nem értem, ha tudják hol vannak és még le is fotózzák őket mért nem tesznek semmit?
 • GregSB #12
  Escobar powwa :D
 • echo #11
  legalább lemennek az árak :)