MTI

A Microsoft letiltással bünteti a potyázókat

A Microsoft végleg letiltotta azon Xbox 360 felhasználók Live-hozzáférését, akik a Forza Motorsport 3 és a Borderlands kalózverzióival játszottak. A bolti megjelenés előtt letöltött, illegális verziókat használó játékosokat internetes hálózati azonosítójuk alapján azonosították és kitiltották a Live-szolgáltatásból.

A "potyázó" játékosok körében ismert módszer, hogy a kalózverziókat fájlcserélő oldalakon keresztül keresik meg és üres DVD lemezre írják ki, majd olyan Xbox 360 konzolgépeken futtatják, amelyekben egy - a kalózok által készített - speciális chip található. Amennyiben a Microsoft az Xbox 360 internetes szolgáltatása, a Live hálózatán keresztül felfedezi, hogy valaki nem eredeti szoftverrel játszik, akkor az illető felkerül egy listára, majd előbb vagy utóbb - gyakran egy külön "razzia" keretében - letiltják a Live-ról. A már régebben boltba került játékok esetében a redmondi cég általában kevésbé szigorú, amikor azonban egy friss, még nem kapható címről van szó, akkor azonnal kemény lépéseket foganatosít.

Pontosan ez történt a Microsoft által kiadott Forza Motorsport 3 autóverseny és a Gearbox-féle Borderlands akciójáték esetében is. A játékokból a kalózok nem végleges verziókat szereztek, feltörték, majd fájlcserélő oldalakra feltöltötték azokat. Stephen Toulouse, az Xbox Live igazgatója arról írt egy twitteres kommentárjában, hogy nem nehéz rájönni, ha valaki egy kiadás előtti játékkal játszik Live-on, miközben a Microsoft tisztában van vele, hogy még nem is lehetne nála.


Sokan attól tartanak, hogy még akkor is megbüntetik őket, ha olyan legális verzióval játszanak, amelyhez valamilyen úton-módon (például bizonyos országokban speciális előrendeléssel) a hivatalos megjelenési dátum előtt jutottak hozzá. Toulouse azonban ezeket a felhasználókat megnyugtatta: "általában annak nem kell félnie, akinek bolti számlája van, mert mi az illegális verziókra vadászunk".

A Microsoft magyar képviselete beszámolt arról, hogy mire számíthat az a játékos, akit tetten érnek a Forza 3, illetve Borderlands illegális verzióival a gépén. Sokan attól félnek ugyanis, hogy az Xbox 360-as konzolt is tönkreteszi a Microsoft egy ilyen retorzió alkalmával. Bár ezzel az eszközzel a redmondi cég még sohasem élt - és nem is tervezi -, a Live-rendszerről való letiltásnak számos hátránya van. A Live-hoz kötődnek ugyanis az olyan funkciók, mint a többjátékos mód, a demók, illetve a speciális, csak itt elérhető játékletöltések. Emellett a rendszerből "kiszorult" Xbox 360-tulajdonos a gép kezelőfelületének rendszeres frissítéséből is kimarad.

A magyar játékosok viszont a Live-ból jótéteményeiből eleve nem részesülhetnek, mivel hazánkban hivatalosan még mindig (az Xbox 360 konzol 2005-ös nemzetközi megjelenése óta) nincs Xbox Live támogatás. Éppen ezért a Live-al való interakcióra csak úgy nyílik lehetőség, ha a magyar felhasználó külföldi - hamis - adatokat ad meg magáról. A Live magyarországi bevezetése a magyar Microsoft hivatalos nyilatkozata szerint "folyamatban van", pontos dátumát azonban még nem lehet tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #50
    hát ha te nem akarsz warez játékkall játszani, de kicsippelt boxot bettél, akkor magadra vess.
  • torcipepe #49
    mert attól, hogy ki van csippelve még nem kötelező nekem warez játékkal játszanom rajta.
    meg aztán nem fogja az eladó a vevő orrára kötni, hogy az M$ letiltotta a gépet.

    kb ez olyan, mintha azért, mert másolt windowsod van feketelistára kerülne az összes alkatrész, ami a gépedben van. és akármilyen alkatrészt (pl videókártya) eladsz másnak, az pedig hiába tesz eredeti win-t rá, onnantól megkapja a hibaüzenetet, hogy illegális hardver és sem az update, se az msn nem futna tovább, ezenkívül semmilyen játékkal nem tudna hálózatban vagy online játszani.
    és emiatt még jogorvoslattal sem élhet, mert a hw működik.
  • Sir Ny #48
    érdekes, én nem hallottam róla.
  • morden #47
    Ej hibáztam, nem bizonyítottam empírikusan a kijelentésem és nem végeztem hozzá legalább 3 kontinense reprezentatív mintán kutatást az xbox hibával kapcsolatban , ezt a díszes sg fórum közönsége azonnal észrevette és mint mester a tanítványát figyelmeztettett is :D (néha az az érzésem, hogy páran szinte várják a flame lehetőséget :D,de ez tök jó érdekes emberi magatartás)
  • narumon #46
    Igen, azt is hallottam hogy 2000-ben világvége.


    Csak elmaradt :P
  • Sir Ny #45
    teis? akkor biztos igaz, ha ennyien úgy hallják...
  • narumon #44
    Úgy hallottam....
  • morden #43
    Úgy halottam, hogy beavatkozás nélkül is elég jó arányban mennek tönkre az xbox-ok maguktól, nem is kell külső ráhatás.
  • Sir Ny #42
    ha kis pityu gépe beszarik, mert a warez miatt lerontotta az MS a gépét, akkor Kis Pityu jól elsunnyogja, mert ha kiderül, akkor bizony a játékkiadók leperlik kis pityunak a gatyáját is, mert minden egyes letöltött játékkal dollárszázmilliárdokkal károsítja a kiadót.
  • opeca #41
    Amúgy annyit még leírnék, csodálom, hogy eddig senki sem tette, hogy ha a gépet netán távolról elrontják, azért elég komoly pert lehet a nyakukba akasztani, ugyanis az törvénysértés. Szándékos rongálás. Úgyhogy ezt beveszik a nagyon naívak, de egy normális, ép ésszel megáldott ember egy pillanatig sem gondolja azt, hogy ez üres fenyegetésnél több lenne.

    Ha erre a Microsoftos egyértelműen utalna, mrá az utalás is elég lenne ahhoz, hogy botrány legyen. Ugyanis ha kis pityu gépe beszarik (bármi okból), akkor isten nem mossa le a Microsoftról, hogy ők tették tönkre, ez meg olyan per-hadjáratot vonna maga után amibe tönkremenne a cég.