Berta Sándor

Jön a Games for Windows jelölés

Új logóprogramot indít a Microsoft, amelynek célja az egységes csomagolás és értékesítés azoknak a számítógépes játékoknak az esetében, amelyek zökkenőmentesen futnak a Windows Vistán.

A projekt célja, hogy a kereskedők így hívják fel a vásárlók figyelmét a már meglévő Vista alatt futtatható játékokra. A logó stílusosan a Games for Windows nevet viseli, a mottó rövidítve G4W lett. A program célkitűzéseit tekintve hasonlít a WHQL kezdeményezésre. Mint ismeretes, a Microsoft teszteli a különböző meghajtóprogramokat és azokat látja el a WHQL jelöléssel, amelyek zökkenőmentesen működnek a Windows alatt. Így a felhasználók megkülönböztethetik egymástól a már kiforrott és az esetleg még csak bétafázisban lévő meghajtóprogramokat. A redmondi konszern egyúttal lefektette azokat a követelményeket, amelyeknek egy játéknak meg kell felelnie ahhoz, hogy megkaphassa a Games for Windows logót.

A tervek szerint a G4W jelölésnek köszönhetően a vásárlók könnyebben megtalálhatják majd a polcokon az előzetesen tesztelt, és a Vista alatt biztosan működő játékokat, így nem kell attól félniük, hogy egy adott program nem indul el vagy nem fut tökéletesen az operációs rendszeren.

A G4W stratégia része a Vista integrálása is az Xbox Live online rendszerbe. Az ott elért úgynevezett gamepointok - amelyek elérhetővé teszik a játékok egyes funkcióit és amelyek az online bónuszrendszereket vezérelik - így akár a Vista alatt futtatott programokban is felhasználhatók lesznek. Ezenkívül egyaránt használni lehetne a PC és a konzol alatt a meglévő hozzáféréseket. A tervek szerint később kiterjesztenék a megoldást a Windows Mobile operációs rendszerre is. Mindez azt jelenti, hogy így például valaki elkészíthetné az avatarját napközben a metrón a PDA készülékén, majd a számítógépe segítségével feltölthetné az Xbox Liveba és este már használhatná is az Xboxon.

Ugyanakkor a Microsoft szakemberei siettek leszögezni, hogy a számítógépes és a konzoljátékok egyszerre, egy hálózatban való használata az interneten vagy egy LAN-parti keretében még korántsem megvalósítható. Például jelenleg még elképzelhetetlen, hogy az egyik felhasználó a konzolja, a másik az asztali számítógépe előtt ül és egymás ellen küzdenek ugyanazon programban. Ez a terület még gyerekcipőben jár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #20
    "Az lenne a legjobb ha csak egy hardvert adnának ki, arra tanulnának meg fejleszteni, azt kihasználni, aztán négy-öt év múlva lenne még újabb, akkor nem lenne ennyi hiba. ja hogy van már ilyen (n ps x) akkor bocs"

    A microsoft orulne ha mindenki ilyet hasznalna, es a vista-val olyan szigoru kovetelmenyeket adott meg a gyartoknak, hogy sok gyarto nem tudja teljesiteni oket. Ezert is hianyoznak az o termekeikhez a driver-ek. Ha valaki csak a microsoft altal kijelolt 3 gyartotol vasarol (azoktol akik az xbox360-at is osszeraktak), akkor nem lesz problemaja a vista-val sem. Aki meg nem erti mirol van szo, es nem tamogatott hardvert vesz, az legfeljebb tudomasul veszi, hogy a vista nem pc-s hardvert igenyel hanem microsoft-osat.

    Ket lehetoseg van: vagy osszeszedik magukat a gyartok vagy meggondolja magat a microsoft. Lehet tippelni melyikre van nagyobb esely.
  • zola2000 #19
    Az lenne a legjobb ha csak egy hardvert adnának ki, arra tanulnának meg fejleszteni, azt kihasználni, aztán négy-öt év múlva lenne még újabb, akkor nem lenne ennyi hiba. ja hogy van már ilyen (n ps x) akkor bocs
  • joodoo #18
    Néhány napja elmentem játékot nézegetni pár helyre és én is frankón láttam ugyan ezt az emblémát, hátul a rendszerkövetelményhez az volt írva OP rendszeerhez hogy kizárólag Vista, és XP alatt fut. Szóval ez nem feltetlen jelenti azt hogy az XP-sek letehetnek ezekről a gémekről.
  • asysoft #17
    "Jön a Games for Windows jelölés"
    Hm? Company of Heroes-t pár hónapja már ilyennel ellátva láttam az egyik bolt polcán... Egyébként nekem úgy rémlik, a logo elnyerésének feltételei között szerepel a 64 bites Windowssal való kompatibilitás is, s szerintem ez fontosabb, mint az X-box live-os dolog:)
  • Morden23 #16
    Fikázza őket szerintem mindenki, aki Vista előtt ül, és szar a driver :)

    Amúgy még mindig gagyik a driverek?
    Azt hittem, hogy csak az All-In-Wonderes ATI kártyákkal van még szivacs mostanra.
  • DjDano #15
    Az lenne a minimum, hogy a bolti megjelenés napján már van kiforrott driver, de ugy látszik ez csak egy álom
  • DjDano #14
    Mekkora gáz már hogy október vége óta van Végleges vista és még nincs normális ATi Nvidia driver.... érdekes őket miért nem fikázzátok?
  • Sanyix #13
    Hát egy ilyen matrica kb semmit nem jelent. 1000 féle különböző hardverösszeállítás, 1000 fél különböző szoftverösszeállítás van... soha nem fogják kizárni a hibákat, főleg nem egy olyan sok hibát tartalmazó rendszerben mint a windows.
  • Inquisitor #12
    A driver probléma meg a gyártók hibája. A Vista majd' 1 évet csúszott megjelenésben, pesszimista becslés alapján is lett volna 2 évük csinálni normális drivereket a gyártóknak. Egy gagyi Realtek ALC hangkarihoz van normális driver (sőt már lassan egy éve!) a nagynevű Creative meg még most is bénázik?
  • Inquisitor #11
    "nem lenne egyszerübb egy kib*szott frissítést kiadni a vistához hogy vigyen minden gémet??"

    Elvileg az MS-nek van egy ajánlása arra, hogy KÉNE megírni egy programot a Windowsra, hogy tutira jól legyen. Jellemzően a készítők nagyrésze sr*rik az ajánlásra, ha betartanák, akkor nem halna be a Registry-d pár fel/le telepítéstől, és mondjuk egy Win 3.11 alá írt 32 bites proginak futnia kéne akár Vista alatt is.

    Persze egyszerübb az OS-re fogni, de az XP alatt is ami régi játék fut, az vagy futott alapból is alatta vagy a készítői nem voltak lusták és csináltak patchet hozzá.

    A kismillió éves Diablo2 miért megy Vista alatt? És egy 2-4 éves játék meg miért is nem?