Hunter

Már 72 000 évvel ezelőtt is tűzben edzették a fegyvereket

Kőkorszaki elődeink a tüzet hívták segítségül kőpengéik élesítésére, állítja egy régész, aki újraalkotott egy ősi, tűzben edzett szerszámot, amit egy dél-afrikai ásatáson talált.

Az eredeti pengék a maguk 47 000-164 000 évükkel a modern emberi viselkedés hajnaláról származhatnak, amikor az összetett eszközök mellett a nyelv és a művészeti is kialakult. "Ezek az emberek rendkívül értelmesek voltak" - mondta Kyle Brown, a Fokvárosi Egyetem egyik régésze. "Úgy vélem nyelv nélkül nem lehetett volna generációról generációra továbbadni ezeket a készségeket."

Brown sokáig próbálkozott a helyi mállós szilkrét kövekből az ásatásokon talált kőeszközökhöz hasonlóan éles pengét faragni, sikertelenül. Alaposabb vizsgálatok után észrevette, hogy az Afrikában talált pengék ugyanazt az üveges fényt hordozzák, mint a hőkezelt kövekből készült észak-amerikai eszközök. "Az tűnt a leglogikusabb lépésnek, ha ezt a gyenge minőségű anyagot tűzbe rakom és megnézem mi történik" - nyilatkozott a New Scientistnek Brown, akinek tanulmánya a Science magazin legutóbbi számában jelent meg.

A kő 5-10 órányi 250-300 Celsius-fokos hőkezelés hatására átalakult. "A tűz keményebbé, erősebbé és ridegebbé teszi a követ, sokkal egyszerűbbé válik a pattintása" - magyarázta. Ezek a kísérletek azonban önmagukban még nem bizonyították volna, hogy az ősi emberek tűzzel kezelték volna a köveket, mielőtt pengét készítettek belőlük, ezért Brown csapata tudományosabb módszereket is bevetett a hőkezelés jeleinek kutatásához.


A hevítés hatására a szilkrét komoly változásokon megy át. Bal oldalon a hevítetlen nyersanyag, mellette a tűzzel kezelt, pattintott penge

A tűzben való kiégetés észlelhető jegyeket hagy a vastartalmú kőzetekben, a hő ugyanis átrendezi a kialakulásukkor keletkezett geomágneses beállításukat. A kutatók sikerrel jártak, huszonhat kőkori eszközükből tizenkettőt teszteltek erre a hatásra, és mind a tizenkét vizsgált eszköznél bizonyították a mágneses átrendeződést. Emellett a magas hő kiszabadítja az egyes ásványokban megrekedt elektronokat is, melyek a lehűlés után nagyon lassan ugyan, de visszaszivárognak az ásványba. Ez szintén kimutatható a modern módszerekkel, melyek megállapították, hogy mind a huszonhat kőpenge hevített kőből készült, melyek még a pattintás előtt kerültek a tűzbe.

Az eddigi elméletek szerint a tűzben kovácsolt eszközök 25 000 évvel ezelőtt jelentek meg Európában. Brown kutatása 72, de akár 139 000 évvel is kitolhatja a tűzzel kezelt eszközök megjelenését, melyek így Európából visszakerülnek Afrikába, nem sokkal a Homo sapiens kelet-afrikai megjelenését követő időszakra.

Az éghajlati eltolódások rákényszeríthették az első emberek egy jelentős részét, hogy a termékenyebb déli területek felé húzódjanak, ahol a körülmények jobbak voltak a modern emberi viselkedés kialakulására. Több más bizonyíték is arra utal, hogy az emberek halásztak, festettek és ékszereket is viseltek, ehhez társultak a hőkezelt eszközök. Brown szerint ezek a készségek részei voltak annak a "készletnek", amivel a modern ember meghódította a világ más részeit. Európában és Nyugat-Ázsiában például a tűzben edzett pengék előnyt jelenthettek a vadászatban és a harcban a neander-völgyiekkel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #64
    Imádtam a semmitmondásod a mobilos topikban is.
    Én veled órákig el tudnék beszélgetni. :-)
  • narumon #63
    Nem akarok én semmit bizonyitani, (főleg olyat nem amit egyik oldalról sem lehet) ezt mindenki eldönti a maga hitvilága szerint. Van aki szerint szuperevolúció zajlott a földön, van akik szerint ufokok jöttek ide, és még olyanok is vannak akik szerint valami teremtő potyogtatott ide minket. Jah a designer istenhivőket ki ne felejtsem mert vannak a tervezőben hívők is, de ezek egyike sem tartozik most a pattintott kövek témájához.

    ui: az egyiptomiak csak a sziriuszról tudtak (ami nem is csoda mert a legfényesebb csillag), és nem a sziriusz B-ről, amit mint magad is leírtad csak az ezernyócszázas évek közepén-végén fedeztek fel.
  • Epikurosz #62
    Remélem elég világos voltam!

    Tehát, ha valaki nekem hitelt érdemlően bizonyítja, hogy a dogonok 1862. előtt tudtak a Szíriusz B-ről, akkor én megeszem a kalapom!

    Hadovából nem kérek!
  • Epikurosz #61
    Izgalmas ez a Sízriusz.

    A lényeg:
    "A Szíriusz kísérőjének létezéséről, elméletileg, már 1845 óta tudunk. Akkortájt fedezett fel Friedrich Wilhelm Bessel, a königsbergi csillagász, periodikus zavart a Szíriusz saját mozgásában, amelyet csak egy kísérő hatásával tudott megmagyarázni. Azonban az akkori távcsövek még nem voltak képesek a kísérő megfigyelésére. Csak 1862-ben fedezte fel az amerikai optikus, Allan G. Clark a fehér törpét optikailag is."

    Tehát, ha valaki nekem hitelt érdemlően bizonyítja, hogy a dogonok 1862 előtt tudtak a Szíriusz B-ről, akkor én megeszem a kalapom!

    A handabanda nem érdekel, kedves Narumon és Tsai.
  • Epikurosz #60
    Az Orion öve mindenesetre jó kis hely lehet, bőséges ott a fény.
  • Epikurosz #59
  • Epikurosz #58
  • Epikurosz #57
    Na, jó, benéztem, mert a Szíriusz a Nagy Kutya csillagkép tagja, ellenben az Orion csillagképet "régi csillagtérképeken Kaszás, Scytus (vagyis „szkíta”), Ozirisz vagy Nimród néven is említik."
    Akkor viszont nem értem, hogy ősmagyar kutatók miért a Szíriuszról eredeztetnek minket, de mindegy.
  • Epikurosz #56
    Bővebben...
  • Epikurosz #55
    Kavarás.
    A Szíriusz, mint az északi félteke legfényesebb csillaga (bolygókról nem beszélünk!) imádat tárgya más népeknél is. A magyarok állítólag Nimródot tisztelték benne, de az egyiptomiaknál - az Orion csillagkép részeként - jó kis istenség.
    Az, hogy megünnepelték, normális dolog, különben is az a hír járja, hogy a dogonok ősei valahonnan Egyiptom környékéről vándoroltak mostani lakhelyükre.
    A részletek már nem stimmelnek. Arra járt egy európai tudós (ha emlékeim nem csalnak csillagász volt az illető, a napfogyit ment oda megfigyelni a XIX. században) és ha már ott járt, és hallott az Orion tiszteletéről, elmesélt nekik egyet és mást. A dogonok ezeket szépen beépítették a hidelemvilágukba. Nincs itt semmi misztikum, józan paraszti ésszel kell gondolkodni, és megvan a logikus magyARÁZAT. DE AKI erre nem hajlandó, az magára vessen, csak ne akarjon másokat is hülyíteni.